Cem Uza 93 Oluşturuldu: Temmuz 5, 2012 Paylaş Oluşturuldu: Temmuz 5, 2012 Histogramlar,fotoğraflardaki pozlamayı kontrol edebilmemizi sağlayan ve tonlarındağılımını gösteren basit ama genellikle yanlış anlaşılan bir yoldur. Genellikle LCD ekrandaki görüntü bize gerçeği yansıtmaz.Bu nedenle en güvenilir yol histogramdır.Fotoğrafçıların birçoğu ,çektikleri fotoğrafların keskinliğini ve doğrupozlayıp pozlayamadığını görmek için sürekli olarak LCD ekrandan da kontrol eder.Histogram basit bir tekniktir ve tüm fotoğraflara uygulanabilme imkanı sunar.En baştabiraz karmaşık geliyor ama ben de okudukça biraz biraz öğrendim J Makinanın ekranındaki görüntüyü sürekli olarak kontrol etmek bize her zaman bir avantaj sağlamaz çünkü ekranın kalitesi ve parlaklığına göre sizi yanılgıya düşürebilmektedir.Ortamdaki doğal ışık da fotoğraf üzerinde etki gösterecektir.Sizlerin de yaşadığı gibifotoğrafı çektikten sonra ekrana baktığımızda karanlık veya fazla aydınlık pozlanmışgibi gözükebilir veya hoş olmayan farklı tonlarda.Herneyse tekrar çekeriz bu seferkigüzel gibi gözükür.Fotoğrafları bilgisayar ortamına aktarıp bir de bakarız ki ilk çektiğimizve beğenmediğimiz fotoğraf ikinci çektiğimiz ve bizi tatmin eden fotoğrafa göre dahadüzgün tonlarda güzel bi kare oluşturmuştur. Profesyonel fotoğrafçılık yapanlar genelde yanlarında bilgisayar bulundurup çektikleri fotoğrafı anında dijital ortama aktarıp sonucu görerek çekimlerine devam ederler fakat böyle bir imkanı her zaman heryerde bulmamız imkansızdır sizin de bildiğiniz üzere.Makinamızda bulunan Histogram özelliği bize herhangi bir dijital ortam gerektirmedenyardımcı olmak için vardır.Histogramların basit prensiplerini öğrenmek size fotoğraflarınızdandaha güzel sonuçlar alma imkanı verecektir. Pozlama Uyarısı Histogramlar size pozlamalarda yardımcı olarak en verimli görsel desteği sunacaktır.Bazı makinalarda pozlama uyarı göstergeleri bulunmaktadır.Bu gösterge size kadrajdaçok açık veya çok koyu bölgeleri göstererek uyarır düzeltmenizi sağlar.Eğer açık tonlaryanıp sönüyorsa fazla pozlama yaptığınızın işaretidir.Bu koyu tonlarda da tam tersi yanidüşük pozlamayı belirtir. Histogramlar nasıl okunur?Histogramlar dikey ve yatay eksenlerden oluşan bir grafiktir.Dikey eksensize hangi tonlamada ne kadar piksel olduğu bilgisini verir.Yatay eksen iseton aralığını göstermektedir.Sol taraf saf siyahı(0),sağ taraf da saf beyazı(256)gösterir.Buradan çıkan sonuç yukarı doğru oluşan çıkıntılaro tonda daha fazla piksel olduğunu gösterir.Fotoğrafçıların düştüğüyanılgı çıkıntılar orta noktadaysa doğru pozladım sanılır ama bu her zamandoğru sonucu vermez.Buna göre koyu manzaralar fazla pozlamayı,aydınlıkmanzaralar düşük pozlamayı gösterecektir.Histogramı okuyabilmek fotoğraflarınızın nasıl pozlandığını doğru yorumlayabilmeniz demektir.Histogramın renkli seçenekleri (RGB) yerine standart olanı kullanmak daha iyi bi seçenektir.Bazı Histogram örnekleri Histogramları Kameranızda Nasıl Bulacaksınız? Genellikle histogramlar siz açmadan varsayılan ekran içinde gözükmezler.Makinanızın modeline göre de farklı yerlerde bulunabilirler.Aşağıda birkaçmodel örnek olarak gösterilmiştir. Nikon Menü>İzleme Menüsü>İzleme görüntü seçenekleri içinde bulup etkinleştirebilirsiniz. Dört yön kontrol düğmesini kullanarak aşağı veya yukarı tuşuyla histogramgörüntülemeniz mümkündür. Canon Histogram görünene kadar displaytuşuna basın.RGB histogramınıngörünmesi için Disptuşuna bir kez daha basın. OlympusRGB histogramı görünene kadar,INFO tuşuna basın.Standar histogram için aynı tuşa bir kez daha basın. PanasonicMonitördeki görüntüyle birlikte,histogram görünenekadar DISP tuşuna basın. Pentax Histogram görünene kadarINFO tuşuna basın. SonyHistogram gmrünenekadar DISP tuşuna basın. İleri Teknikler Eğer RAW fotoğraf çektiyseniz ve çektiğiniz fotoğrafla alakalı en yüksekdetaylara ulaşmak istiyorsanız profesyonel fotoğrafçıların, özellikle doğafotoğrafçılarının düzenli olarak kullandığı gelişmiş bir tekniğideneyebilirsiniz.Bu temel teknik,sensörden tonların çoğunluğunu aydınlıktarafa toplaması biçiminde çalışır.Bu yüzden manzarayı çekerken histogramçıkıntısı orta noktadan ziyade açık tonlarda-herhangi bir detay kaybıolmadan-sağ tarafta toplanacağı için görüntü daha fazla detayı kaydeder.Manzarayı normalde olmasını istediğinizden biraz daha fazla pozlarsınız;ancakaçık tonları kaybetmezsiniz.LCD monitör fotoğrafı biraz solmuş gösterir vehistogram çıkıntısı sağ taraftadır ama Raw dosyasına dönüştürüldüğünde, renk doygunluğu ve detaylar geri gelir.Bu tekniği uygulayarak pratik kazanabilirsiniz,fotoğraflarınızdaki tonlama bilgilerini arttırıp alacağınızstandart sonuçlarla karşılaştırabilirsiniz. Teşekkürler 3 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Tamer DURSUN 172 Temmuz 5, 2012 gönderildi Paylaş Temmuz 5, 2012 gönderildi Teşekkürler Cem harika bilgiler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Cem Uza 93 Temmuz 5, 2012 gönderildi Yazar Paylaş Temmuz 5, 2012 gönderildi Teşekkürler Cem harika bilgiler.Öğrenip pratiğe dÖkmek bize çok şey kazandıracaktır..Forumda eksik gÖrüp paylaşma ihtiyacı duydum çünkü genel olarak bilinmeyen ya da es geçilen bir nokta histogram abi..Teşekkürler.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yiğit Kürşad 41 Temmuz 5, 2012 gönderildi Paylaş Temmuz 5, 2012 gönderildi Histogramlar,fotoğraflardaki pozlamayı kontrol edebilmemizi sağlayan ve tonlarındağılımını gösteren basit ama genellikle yanlış anlaşılan bir yoldur. Genellikle LCD ekrandaki görüntü bize gerçeği yansıtmaz.Bu nedenle en güvenilir yol histogramdır.Fotoğrafçıların birçoğu ,çektikleri fotoğrafların keskinliğini ve doğrupozlayıp pozlayamadığını görmek için sürekli olarak LCD ekrandan da kontrol eder.Histogram basit bir tekniktir ve tüm fotoğraflara uygulanabilme imkanı sunar.En baştabiraz karmaşık geliyor ama ben de okudukça biraz biraz öğrendim J Makinanın ekranındaki görüntüyü sürekli olarak kontrol etmek bize her zaman bir avantaj sağlamaz çünkü ekranın kalitesi ve parlaklığına göre sizi yanılgıya düşürebilmektedir.Ortamdaki doğal ışık da fotoğraf üzerinde etki gösterecektir.Sizlerin de yaşadığı gibifotoğrafı çektikten sonra ekrana baktığımızda karanlık veya fazla aydınlık pozlanmışgibi gözükebilir veya hoş olmayan farklı tonlarda.Herneyse tekrar çekeriz bu seferkigüzel gibi gözükür.Fotoğrafları bilgisayar ortamına aktarıp bir de bakarız ki ilk çektiğimizve beğenmediğimiz fotoğraf ikinci çektiğimiz ve bizi tatmin eden fotoğrafa göre dahadüzgün tonlarda güzel bi kare oluşturmuştur. Profesyonel fotoğrafçılık yapanlar genelde yanlarında bilgisayar bulundurup çektikleri fotoğrafı anında dijital ortama aktarıp sonucu görerek çekimlerine devam ederler fakat böyle bir imkanı her zaman heryerde bulmamız imkansızdır sizin de bildiğiniz üzere.Makinamızda bulunan Histogram özelliği bize herhangi bir dijital ortam gerektirmedenyardımcı olmak için vardır.Histogramların basit prensiplerini öğrenmek size fotoğraflarınızdandaha güzel sonuçlar alma imkanı verecektir. Pozlama Uyarısı Histogramlar size pozlamalarda yardımcı olarak en verimli görsel desteği sunacaktır.Bazı makinalarda pozlama uyarı göstergeleri bulunmaktadır.Bu gösterge size kadrajdaçok açık veya çok koyu bölgeleri göstererek uyarır düzeltmenizi sağlar.Eğer açık tonlaryanıp sönüyorsa fazla pozlama yaptığınızın işaretidir.Bu koyu tonlarda da tam tersi yanidüşük pozlamayı belirtir. Histogramlar nasıl okunur?Histogramlar dikey ve yatay eksenlerden oluşan bir grafiktir.Dikey eksensize hangi tonlamada ne kadar piksel olduğu bilgisini verir.Yatay eksen iseton aralığını göstermektedir.Sol taraf saf siyahı(0),sağ taraf da saf beyazı(256)gösterir.Buradan çıkan sonuç yukarı doğru oluşan çıkıntılaro tonda daha fazla piksel olduğunu gösterir.Fotoğrafçıların düştüğüyanılgı çıkıntılar orta noktadaysa doğru pozladım sanılır ama bu her zamandoğru sonucu vermez.Buna göre koyu manzaralar fazla pozlamayı,aydınlıkmanzaralar düşük pozlamayı gösterecektir.Histogramı okuyabilmek fotoğraflarınızın nasıl pozlandığını doğru yorumlayabilmeniz demektir.Histogramın renkli seçenekleri (RGB) yerine standart olanı kullanmak daha iyi bi seçenektir.Bazı Histogram örnekleri Histogramları Kameranızda Nasıl Bulacaksınız? Genellikle histogramlar siz açmadan varsayılan ekran içinde gözükmezler.Makinanızın modeline göre de farklı yerlerde bulunabilirler.Aşağıda birkaçmodel örnek olarak gösterilmiştir. Nikon Menü>İzleme Menüsü>İzleme görüntü seçenekleri içinde bulup etkinleştirebilirsiniz. Dört yön kontrol düğmesini kullanarak aşağı veya yukarı tuşuyla histogramgörüntülemeniz mümkündür. Canon Histogram görünene kadar displaytuşuna basın.RGB histogramınıngörünmesi için Disptuşuna bir kez daha basın. OlympusRGB histogramı görünene kadar,INFO tuşuna basın.Standar histogram için aynı tuşa bir kez daha basın. PanasonicMonitördeki görüntüyle birlikte,histogram görünenekadar DISP tuşuna basın. Pentax Histogram görünene kadarINFO tuşuna basın. SonyHistogram gmrünenekadar DISP tuşuna basın. İleri Teknikler Eğer RAW fotoğraf çektiyseniz ve çektiğiniz fotoğrafla alakalı en yüksekdetaylara ulaşmak istiyorsanız profesyonel fotoğrafçıların, özellikle doğafotoğrafçılarının düzenli olarak kullandığı gelişmiş bir tekniğideneyebilirsiniz.Bu temel teknik,sensörden tonların çoğunluğunu aydınlıktarafa toplaması biçiminde çalışır.Bu yüzden manzarayı çekerken histogramçıkıntısı orta noktadan ziyade açık tonlarda-herhangi bir detay kaybıolmadan-sağ tarafta toplanacağı için görüntü daha fazla detayı kaydeder.Manzarayı normalde olmasını istediğinizden biraz daha fazla pozlarsınız;ancakaçık tonları kaybetmezsiniz.LCD monitör fotoğrafı biraz solmuş gösterir vehistogram çıkıntısı sağ taraftadır ama Raw dosyasına dönüştürüldüğünde, renk doygunluğu ve detaylar geri gelir.Bu tekniği uygulayarak pratik kazanabilirsiniz,fotoğraflarınızdaki tonlama bilgilerini arttırıp alacağınızstandart sonuçlarla karşılaştırabilirsiniz. Teşekkürler Supersın.Bırde kılavuz çızgılerının nereden açıldıgını bulsan peşinde deli divane olurum 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Cem Uza 93 Temmuz 6, 2012 gönderildi Yazar Paylaş Temmuz 6, 2012 gönderildi Supersın.Bırde kılavuz çızgılerının nereden açıldıgını bulsan peşinde deli divane olurum Valla daha o kadar detaya inme fırsatım olmadı yiğidim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Ümit Alper TÜMEN 756 Temmuz 6, 2012 gönderildi Forum Editörü Paylaş Temmuz 6, 2012 gönderildi Merhaba Cem;Çok güzel ve hiÇ üzerinde durulmayan bir konu hakkında bilgi paylaşımı yapmışsın ve Çok da isabetli olmuş. Ellerine sağlık.Selamlar, Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Cem Uza 93 Temmuz 6, 2012 gönderildi Yazar Paylaş Temmuz 6, 2012 gönderildi Merhaba Cem;Çok gÜzel ve hiÇ Üzerinde durulmayan bir konu hakkında bilgi paylaşımı yapmışsın ve Çok da isabetli olmuş. Ellerine sağlık.Selamlar, Çok teşekkÜrler abicim..Okuduğum kadarıyla paylaşmak istedim her ne kadar eksikler olsa da öğrendikÇe update ederim..Bu arada imzan Çok sevdiğim bi dörtlÜktÜr..Seattle..Saygılar.. 2 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Samet taygun 3 Ağustos 8, 2012 gönderildi Paylaş Ağustos 8, 2012 gönderildi Cem son fotografta raw da cekerler , lcd ye aktarirlar diyor ya. Orada ne demek istemis ben tam anlayamadim eger sen kavradiysan o kismi biraz acman mumkun mu. Bu arada ben son zamanlarda farkli bir taktik gelistirdim , ipad e bir kart okuyucu aldim ve fotograf cerkerken yanimda tasimayabasladim. Okuyucu raw fotograflari okuyamiyor ama jpeg modunda cektigimde en azindan renk kalibrasyonunu saglayabiliyorum. Bu arada unutmamak lazim laptoplarimizin ekranlari da dogru renkleri bize vermiyor. Pc ekrani cok daha kaliteli renkler veriyor. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Cem Uza 93 Ağustos 8, 2012 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 8, 2012 gönderildi Öyle demiyor dikkatli oku biraz daha samet Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın