İçeriğe git

DAHA iYi PORTRELER


Recommended Posts

DAHA iYi PORTRELER Çekmek

İyi portreler; pahalı ışıklandırma donanımlarına, kullanışsız objektiflere ya da karmaşık pozlandırma tekniklerine gerek duymaz. Gerçekten ihtiyacınız olan, orta boy bir tele veya zoom objektif ve de birkaç yol gösterici...

1.Uygun Objektifi Seçin

Portre çekimi için en uygun objektif hangisidir? Zoom veya tek odak uzaklıklı orta boy bir tele objektif. 35 mm objektiflerin odak uzaklığı 85 mm ve 135 mm arasıdır. Daha geniş odak uzaklıkları (50 mm ve aşağısı), yüz hatlarını abartılı gösterebilirler. Sonuç? Burun olduğundan daha büyük görünür.

Daha uzun objektiflerle, 85 mm‟den 135 mm‟ye (genelde portre objektifi olarak tercih edilir.) perspektif sıkıştırılmıştır, böylece bütün yüz hatları doğru orantılı gözükür. Daha uzun odak uzaklıkları (200 mm ve üstü) yüzü yassılaştırır.Orta boy tele objektifler : Başarı! Geniş açı objektifle çekilmiş portreler,35 mm gibi,dar alanı genişletirler(üst), ve bazı yüz hatlarını olduğundan daha uzun gösterirler. Odak uzaklığı daha uzun olan, orta boy tele objektifler (105 mm, sağ) perspektifi (ve yüzü) sıkılaştırır, ve daha doğal görünmelerini sağlar.

2. Yaklaşın

Portre fotografçılarını yıldıran diğer bir engel ise yeterince yaklaşmamalarıdır. Eğer fotografladığınız kişi çerçevenizde, yüzü ve ifadeleri anlaşılmayacak kadar küçük kalıyorsa problem vardır. Çözüm? Objeye yaklaşın. Yürüyerek yaklaşabilirsiniz ya da mesafe varsa uzun odaklı objektif kullanabilirsiniz.

Yakınlık güzeldir. Ünlü savaş fotografçısı Robert Capa‟yı özetlersek; fotografınız yeterince iyi değilse, yeterince yakın değilsinizdir. Portreler için de bu kesinlikle doğrudur. 4-5 metre uzaktan çekilmiş bir fotograf (solda) ne portre ne de genel görünümdür.

Konuya yaklaşırsanız (sağda), fotografın portre olduğundan şüpheniz kalmaz, hem de başarılı bir portre elde etmiş olursunuz. Sağdaki fotograf bir başka önemli portre hatasına daha örnektir: ortalanmış yüz. Portrelerinizi kişinin kafasını çerçevenin yarsının üstünde kalacak şekilde çekmeye çalışın.

3. Basit kıyafetler seçin

Karışık desenli veya renkli giysiler, ilginizi konudan uzaklaştırmaktan başka bir şey yapmaz. Düz desenli ve sade renkli şeyler giyin. Eğer kıyafet seçiminde çaresiz kaldıysanız, giysinin fotograftaki etkisini azaltmaya çalışın. Süslü ve dar kıyafetlerden sakının, ya da ışığı kıyafeti gölgede bırakacak şekilde ayarlayın, böylece kişinin yüzü ön plana çıkacaktır.

Karmaşık giysiler dikkatinizi dağıtır. Parlak basit kıyafetler portrenize canlılık katar. Renklere gelince, genellikle basit şeyler tercih edin. Konunuzun doğal rengini tamamlayan giysiler seçin. Eğer mümkünse fotografını çekeceğiniz kişiden kendisine en çok yakışan rengi giymesini isteyin. Genelde herkes kendisine

en çok yakışan rengi bilir. Mavi veya ela gözlüler, gözlerini ön plana çıkaracak kıyafetleri tercih ederlerse daha etkili olur.

4. Açık diyafram kullanın

Sakınılacak bir şey varsa o da kapalı diyafram kullanmaktır. f/11 – f/32 aralığı açık havalarda manzara fotografı çekmek için uygun olabilir; fakat portreler için bir problemdir. Kapalı diyaframla çekilen fotograflarda arka fon net ve belirgindir, bu da ön plandaki konuya olan ilgiyi azaltır. Geniş diyaframlar: f/1.8‟den f/4‟e kadar, arka fonu flulaştırır, etkisini azaltır, böylelikle kişi odağın merkezi olmuş olur. 2 modeliniz varsa ve biri kameraya diğerinden daha uzaksa, o kişi fotografta bulanık çıkabilir. Çözüm olarak fonu netlikten çıkarın ya da modelleriniz kameraya eşit uzaklıkta olsun. Fonu değil konunuzu gösterin!

İsteğe Bağlı olarak Kısık diyafram kullanmakta mümkün

5. Dikey Kompozisyonlar Deneyin

Amatör portre fotografçılarının çok sık yaptığı hatalardan biri de portrelerini yatay çekme yatkınlıklarıdır. Bu, grup portresi çekerken işe yarayabilir ama tek bir bireyle çalışıyorsanız makinenizi dik tutmayı deneyin. Dik çerçeveleme özellikle solo çalışmalarda başarılıdır, çünkü insan kafasının ve gövdesinin de kuzey/güney yönlü duruşuna uygunluk gösterir. Dikey çalışmalar ayrıca çiftleri fotograflarken de kullanılır, özellikle sarılmışlarken. Bu romantik öneri çifti, gruptan çok bir bütün halinde göstereceğinden daha başarılı olur.

Yataydan kaçının: İnsan vücudu boyun, bel gibi ince bölgeleriyle daha estetik ve doğal gözükür. Fotografını çektiğiniz tek bir kişiyse,dikey çerçevelemeler size bu bölgeleri daha belirgin kılmanızı sağlar. Fotografınız dengeli, kompozisyonunuz başarılı olur.

6. Sert ışıktan kaçının

Portrelerinizi sabote etmenin en kolay yolu,kafanın üstünden gelen direk güneş ışığıdır. Göz çukurlarında, burnun etrafında ve çenenin altında gölgeler yaratacaktır. Profesyonel portreciler „yumuşak gölge‟yi önerirler, örneğin: güneşli bir günde bir ağacın altında yüzü çevreleyen ışık, gölgeleri doldurur ve uygun bir ışık oluşturur.

Eğer öğle vakti bir portre çekiyorsanız , konunuzun sırtını güneşe vererek kendiniz kolaylıkla bir yumuşak gölge yaratabilirsiniz. Teknik olarak ters ışık da denir. Ters ışık makinenizin ölçüm sistemini yanıltabilir.

Dik değil yumuşak ışık: Doğrudan güneş almış portreyi düzeltmek için Duncan Ball öğle güneşinin etkisini,yarı şeffaf bir şemsiye kullanarak yumuşatmıştır. Konunuzu arkadan aydınlatmak da keskin, sert ışığın olumsuz etkisini azaltacaktır, ama konunuzun her yerinde ışık olması, makinenizin pozometresini şaşırtacak ve az pozlama yapmasına yol açacaktır. Bundan kaçınmak için yaklaşın ve modelinizin yüzüne uygun değerleri seçin. Ya da makinenizde varsa, direk modelin yüzünü baz almak için spotmetre kullanın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

fatih bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir sorum olacak.. 85 mm ve üstü portreler için daha iyi sonuç verdiğini belirtmişsiniz. crop faktörü olan makinelerde 50 mm ile yaklaşık 1,5 çarpan ile 75 mm'ye ulaşmış oluruz. bu beni kurtacak bi odak mesafesi olur mu,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Osman kardeşim 50 mm başlı başına portre için gayet başarılı bir objektif tabi crop çarpanı ile yaklaşık 75 mm e çıkıyor olması sana bonus olur. Full Frame geçtiğin vakit aldığın haz ise daha da bambaşka olur. Hayırlı ve güzel çalışmalar dilerim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • 2 ay sonra...

Sevgili kardeşim sana bir iki fotoğraf göstereceğim Full Frame ve sensör boyutunun büyüklüğünün önemini çok daha iyi anlayacaksın

ff-vs-1.6-crop.jpg

crop-circle.jpg

full-cropped.jpg

sens%20(5).jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Guest Samed Sultanov

Fatih abi cook teshekkur ederim, ama bi sorum daha olucak. Aciklarsan cok memnun olurum. Benim makinem Nikon d80 full frame-midir yoksa...?? Ha bi de Canon eos 7d almak istiyorum sizce bu iyi fikirmi Full frame-mmidir 7D?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Soyledigin 2 Makinada DX Format Fullframe Degildir.. Hatta D80 1.5x Bir Makinadır. Canın 7D ise 1.6x'dır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

sevgili Samed kardeşim genelde herkesin düştüğü o sıkıntılı döneme düşmüşsün sende, objektif olarak davranmak gerekirse öncelikle 2 makineyide deneme fırsatın var ise her ikisi ilede biraz çekim yapıp görmende yarar var, kullanım kolaylığı yada alışkanlıkların nedir bilmiyorum ama nikon kullanmak insana hükmetme hissi veriyor. D700 ile 5d mark ıı arasında uçurum denecek kadar farklı bir deklanşör sesi var eğerki deklanşör sesi sana haz veren bir tını ise canondan zevk almazsın, Her ikiside güzel makine ama piyasa pazarlama tatktiklerine kanarak hareket etme ,gereksinimlerini göz önünde bulundur.

Bizler direk 5d mark ıı ancak 2. bir makine olarak kullanmayı tercih ediyoruz...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Guest Samed Sultanov

Fatih abi benim icin sadece iyi olani secmek onemli. Shu an d80 kullaniyorum, ama 5d Marki bir iki defa denedim. Dogrusunu soylemek gerekirse hala onun mukemmel etkisinden kurtulamadim. Ama Nikon D700-de cok ilgimi cekdi. Lutfen lutfen bir profesyonel fotografci olarak kendi dushuncelerinizi net olarak yazin. Benim ne dushunduyum onemli diyil. benim icin sizin dushunceniz onemli. Lutfen

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fatih abi ben cok yeniyim ve oyrenmek istiyorum, full frame mantigi nedir, ya da ne demekdir, full frame dedikde ne anlashilir... Onceden tewekkurler

açıkcası fullframe'in ne olduğunu henüz internetten öğrenmiş birisi olarak fullframe'e dünyanın parasını ödememenizi öneririm. fullframe hem makine hem de lens ve diğer ekipmanlar bakımından dünya para demek. fullframe'in kalitesine kimse en ufak bir söz söyleyemez ama tüm fotoğrafçılar "bu işten para kazanılmıyorsa en iyisi olsun mantığı ile bir amatör fotoğrafçının fullframe almasına" karşılar.

mesela fullframe bir makine aldığınızda d80 makinenizden kullandığınız hiç bir lens işinize yaramayacak. bence d80'i satıp farkını ekleyip bir d90 almanız daha mantıklı. hem böylece elinizdeki ekipmanları da yeni makineniz ile kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Samed kardeşim Agah kardeşin dediği gibi bu işten para kazanmıyorsan FF bir makine işi külfetli gelebilir, Full Frame in nimetlerinden yararlanmak varken crop çarpanlı makine pek cazip gelmez. Sen Kendi bütçene göre hareket edeceğinden en iyisini sen bilmelisin ama şunu unutma makine değişeceksen heleki d80 den sonra artık full frame D700 ün zamanı gelmiştir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Guest Samed Sultanov

Fatih abi bu celishki beni oldurecek ya. D700 ile 5d mark II arasinda kaldim. Biri canon diyor biri Nikon. Ama kendim de kaldim iki arada. bu ishden para kazanan biriim ben ve ishimi tam yuksek kalitede gormek icin full frameye geciyorum. Peki bi tane daha sorum olucak.

shimdi d80+18-105 mm objektif ile 18 mm bir kadri cekiyorum. Peki ayni shekilde full frame makina ile kac mm-objektif ile ceke bilirim??

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

d80 ile çektiğin 18mm aslında 18 mm değil 18x1.5=27mm olarak çekim yaparsın d700 aldığın zaman geniş açı lensler mevcut sabit 14mm yada 20mm ne istiyorsan kullanabilirsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.