İçeriğe git

video çekimi


Naci ATAY

Recommended Posts

Geçelerde bir arkadaşımla sohbet ederken video çekiminden bahsettik. Hurafemi dedikodumu diye tartışıyorduk.

Bende burdaki ustalara sormak istedim. Nekadar amaçları farklı olsada... Video çekimi yapmak fotoğraf makinesine

bir zarar verirmi, detaylara inildiğinde zamanla fotoğraf kalitesini düşürürmü_?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Valla usta değilim ama foto makınesıyle vıdeo çekilmesine karşıyım açıkçası foto makişnesi adı üstünde zaten fabrikada belli bir süre çekim veriyor istediğin kadar değil sensör zarar görmesin diye sınırlandırılmış zamanla sensörü yıpratır olabildiğince video çekiminden kaçınmak en mantıklısı.Daha detaylı bilgiyi Mehmet abi yada ümit abi verecekdir. :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Geçelerde bir arkadaşımla sohbet ederken video çekiminden bahsettik. Hurafemi dedikodumu diye tartışıyorduk.

Bende burdaki ustalara sormak istedim. Nekadar amaçları farklı olsada... Video çekimi yapmak fotoğraf makinesine

bir zarar verirmi, detaylara inildiğinde zamanla fotoğraf kalitesini düşürürmü_?

Naci Bey, Merhaba;

Gökhan beyin de belirttiği gibi; Kameranızdaki sınırları aşmamak kaydıyla video çekiminde sensör zarar görmez. Sensör ancak, akşama kadar sürekli olarak yedek pillerle yapılan çekimlerde zarar görebilir. Yoksa arada sırada çekeceğiniz bir videonun zararı olmaz. Merak etmeyin.

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konuya şu açıdan bi giriş yapalım:

Yatırım lense yapılır, iyi bir lens normal şartlarda 20-30 yıl kullanılır. Şu ana kadar bunun Nikon'da böyle olduğunu gördük. Başka markalarda mount değişikliği yüzünden kullanılamayıp çöpe atılan lensleri saymıyorum, örneğin Canon FD ve EF-EFS lens ikilemi.

Peki gövdelerin ortalama kullanım süresi ne kadardır diye sorarsak ben en fazla 5-6 yıl veriyorum. Hatta bu işi meslek olarak yapanların 3 yılı geçirmeden gövdelerini değiştirdiklerini, teknolojiden geri kalırlarsa müşteri kaybedecekleri kaygısı taşıdıklarını biliyoruz.

Peki, 5 yıllık bir Canon 5D Mark modeli (ki bu model halen TR'deki müzik klip çekimlerinin yaklaşık %80'in de kullanılmışve kullanılmaktadır) bu noktada bi sıkıntı var mı?

DSLR üreticilerinin video boyutundaki kısıtlamaları ya ısınma probleminden ya da dosya boyutundan kaynaklanmaktadır. Video çekiminden dolayı sensörde oluşabilecek bir aşınma-eskime (eğer varsa), normal kullanıcı tarafından asla anlaşılamayacak bir seviyede olduğunu düşünüyorum. Şöyle kafadan atma bir teoride bulunma hatasını yaparsak, sürekli olarak şiddetli ışığa maruz kalmış bir sensörün ki bunu video çekimi olarak düşünün, çektiği fotoğraflarda renk ve parlaklık noktasında çok az bir miktarda performans düşüşü belki yaşanabilir.

Sonuçta bu teknoloji harikaları bir sürü mühendislik tasarımı ve testlerinin sonucudur. Tabii ki bir arabanın freni aşınacaktır, ama aşınma olacak diye frene basmamak pek mantıklı bir durum değildir. Kaldı ki bu ürünleri sadece video çekimi için almak ancak ve ancak özel durumlarda mantıklı bir seçim olur: örneğin binlerce lira verip full HD video kamera ve üzerine en az 2 lens alıp tekrar binlerce lira ödemek yerine; bir video özellikli DSLR ve iki adet satın alınabilecek fiyatta lens ile klibini çok ucuza maledebilirsiniz. Ama elinizdeki makinanızla zaman zaman ailenizi, gittiğiniz bir konserde sevdiğiniz sanatçıyı, tatildeyken gözünüze hoş gelen görüntüleri çekmenin makinanıza ne kadar zararı olabilir ki?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Naci Bey merhaba,

Öncelikle benim gÖrüşüm fotoğraf makinesi ( adı üzerinde ) fotoğraf içindir.

Ama üzerine yenilik olarakta video konulmuş 5-10 dakika Özel bir an çekilebilir. Kişisel tercih.

Şu an tüm makinelerde CMOS sensÖrler kullanılıyor ve CCD sensÖrlerle bu anlamda kıyaslamak yanlış olur.

Bu iki tip sensÖr teknolojilerinde birbirlerine gÖre avantaj-dezavantajları vardır. Halada tartışılmaktadır. Bu konuları ayrı bir konu açıp uzun uzun tartışmak gerekir .

Günümüzde fotoğraf makinelerinin ulaştığı teknolojik gelişmeyi gÖz Önüne alırsak makinenizin izin verdiği sürede hiç korkmadan istediğiniz şekilde çekim yapabilirsiniz. Her hangi bir zararı olmaz.

Bir Önceki nesil gÖvdelerde CCD sensÖrler kullanılırdı ve bunlar çalışma prensiplerinden dolayı uzun süreli çekimlerde bir miktar ısındığından istenmeyen grenli gÖrüntüler oluşurdu. O gÖvdelerde dahi bunu kaç kişi tespit etmiş ve anlayabilmiştir merak ederim . Bu tip sensÖrü olan gÖvdelerden sonra fotoğraf makinelerinde video çekimi sensÖre zarar verir - bozar gibi bir şehir efsanesi doğmuş ve devam etmektedir.

Günümüzde bir çok filmin fotoğraf makineleri ile çekildiğini düşünürsek sorunsuz kullanabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.