Tahsin KOL Oluşturuldu: Kasım 25, 2012 Oluşturuldu: Kasım 25, 2012 Öncelikle herkese iyigünler Benim bu ışık ile ciddi bir sorunum var , daha doğrusu sorunun kaynağını çÖzemedim bende mi ,lensde mi makinede mi?Yaşlı bir D80 im , 18-55 kit lens ve 70-300 (bir meraktır gÖkyüzü fotağrafçılığı felan yaparım ayı felan çekerim demiştim almıştım ama heveste kaldı ) lenslerim var. şimdi sorun şu : Dışarıda hiçbir sorun yok; güneşli havada , kapalı havada bir şekilde takır takır şakır şakır fotağraf çekiyorum ama akşam vakti evde 1-2 flaşsız fotağraf çekmek istediğimde sorun başlıyor. 18-55 lens ile birşeyler denemek istiyorum 18 mm de f/3.5 da A moduna(flaşssız) alıyorum tak!!! bir bakıyorum perde 1-2 sn isoyu açıyorum ev yi arttırıyorum ,oluyor 1/2 felan filan isoyu fazla açtıkmı durum malum zaten kumlanma sorunu , M moduna alıyorum perde hızını arttırıyorum aynı ayarlar devam bu seferde sanki ışıklar kapalı flaşsız resim çekmişim gibi simsiyah resim. Düşük perde hızında da titremelerden dolayı çekim yapmak istemiyorum. Oda hakkında da bilgi vereyim biraz, odada 1 adet 25w tasaruflu lamba(beyaz) var.Benim gÖzüme gÖre oda yeterince aydınlık hatta cep telefonumla çooook daha aydınlık fotoğraf çekebiliyorum. Sorun belli aslında makine yeteri kadar ışık almıyor. Odanın içinde her bir kÖşeye dÖnüyorum ışığın altına ,üstüne ,sağına soluna geçiyorum sonuç aynı . şimdi sorularım şunlar:f değeri küçük bir lens mi almam gerekli? 1.2 , 1.4 vb gibiYoksa sorun benim acemiliğimden mi kaynaklı?Makinede mi sorun var ? Ki makinede sorun olduğunu sanmıyorum ben kendimi bildim bileli bu makinede flaşsız çekim yapamıyorum odada.ekstra bir ışıklandırma kullanmadan , flaşsız gÖzümle gÖrdüğüm aydınlık değerinde çekim yapabilirim yada bÖyle birşey mümkün mü? Alıntı
Nikontürk Kasım 25, 2012 gönderildi Kasım 25, 2012 gönderildi D80 iso olarak yetersiz gibi görünse de ortalama 80 wattın üzerinde bir güce tekabül eden tasarruf lambasında yine de yeterli sonuç alması gerekir. Bu noktada isoyu 800'lere kadar çıkarmak gerekebilir. Aynı şekilde mevcut lensin 3,5 luk f değeriyle çalışıp 1/10 ile 1/30 gibi enstantanelere ulaşılabileceğini sanıyorum. Burda sıkıntı olabilecek tek şey tasarruf lambası. Bizim gözümüz tarafından aydınlık gibi algılanan o ortam bu lambaların yaydığı ışık spectrumundaki eksikler ya da farklar yüzünden ortam hala karanlık olarak algılanabiliyor. Bazen netlemede sıkıntılar olabiliyor. Eminim normal bir ampul kullandığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.Tabii daha hızlı lensler yani diyaframı 1.4lere kadar açılabilen lensler avantajlıdır, ancak bu kez de net alan derinliğiniz azalacaktır. Cep telefonunuzdaki sensörün iso başarımı D80'den daha iyi olabilir, daha yeni teknoloji ürünü olabilir. Alıntı
Tahsin KOL Kasım 25, 2012 gönderildi Yazar Kasım 25, 2012 gönderildi sonuç olarak şu 2 şeyi söyleyebilirz o zaman:Sorun makinede felan değil odanın aydınlatmasında ve daha düşük f değerli bir lens alsam bile abartı bir sonuç değişikliği olmayacak. Bu soruyu sorma nedenim aslında ev içerisinde anlık olayları fotoğraflandırmak istediğimde düşük perde hızı ile çekim yapmak zorunda kalmam, perde hızı düşük olunca boşuna çekilmiş bir fotoğraf oluyor. Bir sorum daha var 50 mm f/1.4 veya 1.8 bir lens alsam bu tür çekimler için bir kurtarıcı olur mu veya sizin tavsiye edebileceğiniz başka bir lens veya yol var mı?Birde deneme yanılma yoluyla bulduğum bir çözüm var 55 mm de f/5.6 High iso nr açık halde iken iso 400 ev : -1 ile -2 arasında değiştirdiğim zaman perde hızı 1/25-30 lara ulaşabiliyor hatta ev değerini -3 felan yaptığımda 1/125 bile oluyor ama yine karanlık çekim yapıyor o yüzden -1,, -2 arası çok ideal oluyor ama kumlanma sorununa yine engel olmuyor resimi 4 - 5 kez yakınlaştırdığımda resim pert. Alıntı
Nikontürk Kasım 25, 2012 gönderildi Kasım 25, 2012 gönderildi Ben D3 ile 50 mm F1.4 kullandığım halde bile sadece durağan nesnelerde çalışıyorum. Hareketli objeler, çocuklar falan işin içine girerse flaşsız çalışılmaz. Alıntı
Tahsin KOL Kasım 26, 2012 gönderildi Yazar Kasım 26, 2012 gönderildi o zaman gereksiz yere para bayılmaya gerek yok, yardımınız için teşekkürler Alıntı
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın