İçeriğe git

Liderlik Tablosu

Popüler İçerik

26-05-2017 üzerinden en yüksek itibara sahip içeriği gösteriliyor içinde Yazıları

  1. @ismail çetin bey, Yazdıklarınızın (tahminlerinizin) neredeyse tamamı yanlış. 1. Nikon 85mm lens kullanıyorsunuz, ki bu portre için ideal bir odak uzunluğu ve lenstir. 2. Diyaframı yani f değerini yükseltirseniz (yani kısarsanız) bu kalite kaybı anlamına gelmez (ne kadar çok kıstığınıza bağlı). 3. Zaten kullandığınız lensin en keskin diyafram aralığı ortalama f/8 - 11 aralığıdır. Dolayısıyla diyaframı kısmanız (sizin deyiminizle arttırmanız) kaliteye olumlu etki eder. 4. Sonsuza netlemek manzara fotoğrafçılığında sıkça kullanılan bir yöntemdir (hiperfokal mesafe nedir, nasıl hesaplanır araştırınız). Sizin işinize yaramayacaktır, çünkü siz arka planın flu çıkmasını istiyorsunuz. Sonsuza netlemek arka planı da net yapacaktır. Alan derinliğini belirleyen 3 etken vardır; Diyafram değeri yani f değeri: Diyafram açıklığı azaldıkça (kısıldıkça) net alan derinliği artar ( f/11, f/16, f/22 gibi). Diyafram açıklığı arttıkça alan derinliği azalır ( f/1,4, f/2.8, f/4 ... gibi ). Odak uzunluğu : Objektifin odak uzunluğu kısaldıkça, yani görme açısı genişledikçe, alan derinliği artar (14mm, 24mm, 35mm ... gibi). Tele objektifleri kullanırsanız alan derinliği azalacaktır (70mm, 135mm, 200mm ... gibi). Konuya uzaklık : Netlediğiniz nokta makineye ne kadar yakınsa alan derinliği o kadar azalacaktır. Konudan uzaklaştıkça alan derinliği artar. Gelin ve damadın net olmasını ve arka planın flu olmasını istiyorsanız; Modellere mümkün olabildiğince yakın durun, Diyaframı f/5.6 ya da f/8 deneyin (çünkü gelin ve damadın her ikisinin de net olmasını istiyorsunuz - tabi gelin ve damat arasında çok mesafe olmayacaksa bu durum geçerli. Böyle değilse diyaframı daha da kısmak gerekecektir, bu da sizin işinize pek yaramayacaktır, çünkü bu sefer arka plan netleşecektir) Modelleri mümkün olduğunca arka plandan uzaklaştırın. Bu mümkün değilse mümkün olabildiğince sade bir arka plan seçin. O da mümkün değilse açık havada çekim yapıyorsanız modelleri yüksek bir yere konumlandırın ya da biraz aşağıdan çekim yapmayı deneyin. Gökyüzü sizi kurtaracaktır. Bunların hiçbiri olamıyorsa arka planı flu yapmak için Photoshop'ta biraz mesai harcamak gerekecektir Saygılar.
    2 puan
  2. Nihat hocam evet tercih nikon'un çünkü sony ve canon bu özelliği göstermiyor. istese gösterebilirler ama göstermiyorlar. bu bir eksiklik, hata yada fazlalık değil. Nikon sensöre düşen gerçek ışık miktarini göstermek istemiş. şöyle düşünün.diyelim ki açık hava veya aydınlık bir ortam var. lens yere pararel yani makine normal masaya koyduğunuz gibi düz konumda ve lens direk karşıya bakıyor diyafram 2.8 gösterir çünkü gerçek anlamda lensin içine giren ışık 2.8 açıklığı kadardır. lensi biraz aşağıya doğru eğip tekrar baktığınızda burada lensin içine giren ışık miktarı bir miktar azalır dolayısıyla ne olur lensin içine 2.8 açıklığında giren ışık değil belli bir miktar az ışık girer, işte Nikon burada az giren ışığı hesaplayarak gerçek miktarı gösteriyor ancak diğer markalar bunu yapmıyor. ayrıca bu özellik sadece bir lens ile sınırlı değil. şimdi 35mm 1.8 yada Tamron 24-70'de böyle olmuyor gibi gözüküyor ya neden? çünkü bu efektif diyafraf makinenin netleme mesafesiyle direk alakalı. makro lenslerle fotoğraf çekerken çok yakındaki bir nesneye netlemeye çalışıyoruz dolayısıyla makro lenste bu özelliğin hemen farkına varılıyor. ancak diğer lenslerle bu olayın farkına varmak için yakın mesafeden çekim yapmaya çalışın, aynı şeyin diğer lenslerde de olduğunu göreceksiniz. mesela 24-70 yada 35mm ile yakından 30-40 cm'den fotoğraf çekmeye çalışın. aynı olayın diğer lenslerle de olduğunu görebilirsiniz.
    1 puan
  3. Göndermiş olduğunuz fotoğrafların 3. ve 4. sırada olanları ters koymuşsunuz. Üzerinde birşey yazmayınca 3. fotoğraf 35mm tam hali gibi anlaşılıyor, aslında tam tersi 90mm ile çekilmiş fotoğraf bu. Gerçi fotoğraflara bakınca bu anlaşılıyor, fakat konuya yeni başlamış dostlarımız bunu ayırt edemeyip; 35mm f/4 ile arka plan daha iyi ölmüş yanlışına kapılabilirler. Aslında bu fotoğraflarla odak uzaklığının alan derinliğine olan etkisini net şekilde açıklamışsınız, teşekkürler. Ne diyorduk (aynı diyafram değerinde); - Açı genişledikçe (35mm, 24mm, 18mm ve aşağısı) alan derinliği artar, - Açı daraldıkça (70mm, 90mm, 105mm ve yukarısı) alan derinliği azalır (arka plan flu olur) Saygılar.
    1 puan
  4. Ekleme yapayım; netlemeyi livewiew modda zoom yaparak manuel netlersen daha doğru netleme yapmış olursun ve daha keskin net fotoğraf olmuş olur.
    1 puan
Bu afiş şu şekilde ayarlanmıştır: İstanbul/GMT+03:00
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.