Fotoğraf çekme ve ikinci planda işleme yapma işini (buna photoshop-lightroom-picasa-capture nx-vb gibi onlarcası ile yapılabilir) ayrı ayrı düşünmeden bir bütün olarak düşünmek gerekir. Aksi takdirde alalade çekilmiş bir fotoğrafı hangi programla isterseniz isteyin iyi bir hale getiremezsiniz. Bu o fotoğrafı photoshop sayesinde çok farklı ve gerçeğinden farklı hale getiremezsiniz demek değil, üzerine yapılacak ekleme çıkarmalarla fotoğraf belki iyi duruma gelebilir ama bu fotoğrafı çekmek-işlemek değil fotoğrafı grafik programlarıyla yapmak olur.
Naçizane düşüncem, iyi bir dijital işleme için (sadece renk ayarı-kontrast-keskinlik vb de olabilir çok daha profesyonel çalışmalar da olabilir) iyi fotoğraf şart. En azından ışığı iyi, kadrajı düzgün, her ne kadar bazı fotoğraflar kuralsız daha iyi olsa da - istisnalar kaideyi bozmaz- belli fotoğrafik kurallar çerçevesinde çekilmiş fotoğraflar size çok daha dijital işleme - fotoğrafı iyileştirme imkanı sunar.
Dolayısıyla sadece fotoğraf çekmenin tekniklerini ve inceliklerini bilmek yetmez aynı zamanda sonrasında yapılacak olan ufak tefek yada topyekün müdahaleler için dijital işleme bilgisi (post processing) de gerekir.
Artık günümüzde %50 fotoğraf %50 dijital işleme teknikleri diye düşünülmelidir. Tabii biz buna ne kadar uygun fotoğraflar çekiyoruz tartışılır ama her zaman savunduğum bir konu var. " İyi fotoğraf için iyi bir dijital müdahale (yerinde ve gerektiği kadar - fotoğrafı grafik tasarım programında yeniden oluşturmaya karşıyım), iyi bir dijital müdahale için iyi fotoğrafa ihtiyaç var. İkisi ayrılmaz bir bütün olarak düşünülmelidir.
Dolayısıyla makinenizi yeni aldıysanız ilk yapılacak olan şey, makinenizi iyi tanımaktır. Yukarda değerli büyüklerimizin ve arkadaşlarımızın tavsiye ettiği doğrultuda önce makinenizi ve fotoğraf terimlerini iyice öğrenerek fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrenmek, sonrasında ise ufak - tefek müdahaleler ile çektiğimiz fotoğrafı daha da iyi duruma getirme konularında çalışmalar yapmak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Saygılar.