İçeriğe git

Yiğit Kürşad

Üye
  • İçerik sayısı

    291
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    5

Yazıları bölümüne Yiğit Kürşad kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Merhaba nıkonturk aılesı....

    Şu pozometrelerın nasıl kullanıldıgı hakkında bılgsı olan varmı.Netten edındgım bılgılere göre enst ve ıso degerını grdıkten sonra Flashların ne kadar F degerı ıstedıgını bulmamızı saglıyormus.Model çekımlerınde kullanıcam fakat kafamda bir soru olustu.1/250 ve ıso 100 sabıtledık.modelın ustunden olcum aldık ve aletmız f 11 verdı.Bu demek oluyorkı flash ısıgı kuvvetlı gelıyor.Bız maknemıze gıttık.sabıtledıgımız degerler makıne ıcınde gecerlı 1/250 ıso 100.Aletımız f 11 vermıstı.Makınemıze gırdık ve çekımı yaptık.Buraya kadar herşey normal fakat modelımız f10 degerınde dogru pozlanacak.Daha dogrusu olcumu aletmzle yaptıgımız yer.F10 degerınde genel olarak arka plan falan yanı fotograf belkı f 10 ıstemeyecek karanlık cıkacak.Pozometrenın verdıgı degerı makıneye gırıp dırek çekımmı yapıyoruz,yoksa ılk basta flashsız çekıp kaç f verıyorsa diyelım kı f 5,6 sonra pozometreyle olcum yapıp flashları bu degere yakın olculere getrmek için fotograf çekmeden pozometreyle olcum ala alamı ilerlıyoruz ?

  2. Merhabalar.Öncelıkle yn560 mark 2 Flashları strobıst amacı ile kullandıgımı belırteyım.

    İnternette ve Flıcker da gÖrdugum kadarıyla 4 stop Nd fıltre ile Öğle satlerınde gunesın altında HSS desteklı olmayan flashlarla çekım yapıyorlar.Hatta ND fıltre kullanım amacındada belırtıldıgı gıbı alan derınlıgı kazanmak amacıyla herhalde.

    Bu operasyon ne kadar saglıklı olur,Artısı ve eksısı nedır,Hss flash hıssını vererek yuksek performanslı kalıtelı fotograflar elde edebılırmıyım ?

  3. Yongnuo Istemezmısınız.2 adet kullanıyorum 560 mark 2 gayet memnunum.Gerek studyo gerek genel anlamdakı performansı harıka.Kesinlikle HSS arıyorsanız bırsey dıyemem.Ama sunu soyleyebılırım Yongnuo 568ex Metz flashlardan daha iyi.

    Ayrıca ışıga hukmedın.Manual flash kullanın ve hesaplayarak ayar yapın.Tab bunlar en az bir iki yılımı aldı.Sonrasında çok keyıf alyor ınsan.Tamamen yaratıcılık.Fotograf başlı basına Işıktan olustugu için Işık en temel unsurdur.

    • Harika 1
  4. Yararlı olabılır Belkı.....Eger amacınız Strobıst çalısmak ise.

    Fash hakkında bilgi sahibi olmak ısteyenler ve kafalarındakı sorulara cevap bulmak ısteyenler ıcın ugrasıp yazdıgım kısa bir makaleyi sizlerle paylasmak ıstıyorum.

    Flash nedir ne işe yarar ?

    Harici yada tepe flashı olarak adlandırdıgımız flashlar Ortamı yada belırlı bır bolgeyı aydınlatmamızı saglar.Kısacası kısısel gunesımızdır.Ters ışık durumlarında kullanılır.

    Neden Tepe Flashı ?

    Bunun nedenı çok basıt.çunku harici flash ile ısıgı çesıtlı sekıllerde kullanabılıyor,daha ıyı sonuclar vb alıyor iken ; Dahili flashımız ile etkılı sonuclar alamıyoruz.Hatta bazen etkı bıle etmıyorlar.Cunku gucsuzler...

    HARİCİ FLASH TEMEL BILGILER VE TEMEL TERIMLER

    Guc:Bıldıgımız uzere harıcı flashlarımızın bır gucu var ve bız buna göre fotografımızın ne kadar aydınlık olmasını ayarlıyoruz.1/128 ile 1/1 arasında olan guc seceneklerını,ortamın ne kadar karanlık olduguna baglı olaraktan yada ıstedıgımız etkıyı yaratmak için ayarlıyoruz.1/1 Tam guc demek.Ve bu deger kuculdukce flashımızın gucude azalıyor.

    Zoom:Tıpkı lens sıstemıne benzer.17-200 Arasında veya 35-105 arasında olup kullanıcagımız ısıgın bolgeselmı genelmı olduguna karar verırırız.

    güç ile zoom arasındaki ilişki:Guc ile zoom arasındakı ilişki çok onemlı bır etkendır.Mesela ortamımızdakı dogru flash pozlama degerı 1/1 gucunde 35 mm zoomda ıse,siz bunu 1/1 gucte 105 zoomda çekersınız fotograf aşırı pozlanmıs olur.Deneme yanılma yolu en garantısı.

    TERS KARE KURALI

    Genel olarak fotograftan zıyade temel bir ısık bılgısıdır.Ne anlama geldıgını uzun uzun degılde ornekelr vererek açıklayacagım.İsteyenler çeşitli kaynaklardan yazılı olarak elde edebılırler.

    Hepınızın bıldıgı uzere kaynaktan çıkan ışık ıvmelenerek azalır.

    Biraz karışık olduğunun farkındayım. Şöyle açıklayayım, model 2 kat uzağa gittiğinde ona düşen ışık 4 kat azalır, ters şekilde 2 kat yakına geldiğinde üzerine düşen ışık 4 kat artar. Bu da 2 stop demektir.

    Şimdi, diyafram değerimizi biliyoruz. Diyafram açıklığının DOF(Depth of Field) yani alan derinliğini ters orantılı etkilediği biliyoruz. Ne kadar açık diyafram o kadar az alan derinliği. Aynı zamanda modele ne kadar yaklaşırsak o kadar sığ alan derinliği yakalarız. Yani modelimizi arkaplandan tamamen ayıklamak istiyorsak açık diyaframda çalışmalıyız. Işıkta da neyse ki aynı kurallar geçerlidir, şu şekilde açıklayalım:

    Flash ---------------2 metre----------------Model----------------2 metre------------------Arkaplan

    ISO 100, f/8 ve flash gücümüzün 1/8 olduğunu düşünelim.

    Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki uzaklık sebebiyle arkaplan 2 stop az pozlanmış olacaktır. Yani f8 -->f11--> f16.

    Peki ya modele yaklaşırsak?

    Flash ------1 metre-----Model ------------------------3metre------------------------------Arkaplan

    Modele 2 katı yaklaştığımız için bu değerlerde çekersek 2 stop fazla pozlanmış olacak.

    önlemek için şunları yaparız:

    1) Diyaframı kısarız : f8-->f11-->f16 ya alırız. Bu şekilde daha keskin ve her yeri net bir fotoğraf elde ederiz.

    2) Flash gücünü düşürürüz. 1/8 iken 1/32ye alırız. Bu şekilde alan derinliğinden ödün vermemiş oluruz.

    Yada + olarak zoom degerı ıle yada ısık kaynagının modele uzaklıgı ıle oynayabılırız.

    Genel olarak Bu bir fızık kuralı oldugundan degıstırmek gıbı bır lüksumuz yoktur.Enstantene ve dıyaframın fotograf uzerınde etkısı olup dıyaframın görevi buyuktur.

    öLçüM SİSTEMİ VE FLASH

    Flashı kullanırken göz arda edılen bır dıger konulardan bırıde bu.Genellıkle bu ıse yenı baslayan kullanıcılar "Modelım aydınlık,arka plan ıse karanlık çıkıyor" gibi söylemlerden bulunuyorlar.Bunun nedenı ıse modele göre pozlama yapmaları.Genel pozlama yaparak bu sorunu ortadan kaldırabılırız.Tabı bazen sadece flashın aydınlattıgı bolgeyı çekıp guzel sonuclarda alabılırız.

    FLASH İLE ANI DONDURMAK

    Flashımızın bır dıger görevi ise anı yakalamak.Hepımız görmusuzdur gece hareketlı cisimlerin havada yakalanarak kadrajlanmasını.özellıkle strobıstçıler.Mantık olarak gece veya dusuk ısıkta bu mumkun degıl.Kesınlıkle flashsız anı yakalayamazsınız.Tabı anı yakalamak içinde bir detay mevcut.Flash modlarımızdan rear,front curtaın seceneklerınden rear modunu kullanırsak kameramız fotografta sadece flashın patladıgı anı yakalayacaktır.Tabı oncesınde ufak kayma ızlerıde olucak.Onemlı degıl..

    STROBIST İçİN SETUPLAR

    öncelıkle elımızde

    Manual Flash

    Ubrella(Şart degıl ama iyi sonuclar alırsınız)

    Isık ayagı(Şart degıl ama çogunlukla gerekıcektır)

    Tetıkleyıcı,alıcı.(Makıne ve flash marka modelıne göre seçıp,Flashınızın özellıgıne göre alıcaksınız)

    Mınımum malzemeler bu şekılde.Ne kadar arttırırsanız orgenın 2 flash 2 umbrella vs o kadar ıyı sonuclar alabılırsınız.

    Görsel olarak desteklemek isterım birçok kaynak suan mevcut fakat teknık bır sorundan dolayı yukleyemıyorum.

    Flash Gelleri:

    Flashın onune takılan bu renklı şeyler sayesınde daha yaratıcı sonuclar alabılırsınız.Ama fiyatları bıraz pahalı bu sebeple balonlarıda tercıh edebılırsınız :D

    SIKçA SORULAN SORULAR

    1) Flası makine de kullanırken flashın zoomunu ayarlamak kolay, flash makine üzerinde değilken flashın zoomunu neye göre ayarlayacağız?

    Cevap: Flaş zoom olayını ışığın genel mi yok sa bölgesel mi olacağını seçmenize bağlıdır. Tabi softbox veya şemsiye kullanacaksanız burada amaç ışığı yaymak olacağı için zoom da en genişte olmalıdır ki softbox ya da şemsiye işe yarasın.

    2) çekimlerimizde flash gücünü ayarladık diyelim ama bir kademe diyelim 1/8 çok 1/16 az geliyor bu durumda enstantaneyle mi diyaframla mı yoksa flashın zoom değeriyle mi oynamamız daha avantajlı olur.

    Cevap: Enstantane ile pek fazla oynama şansızınız yok. Yanılmıyorsam 1/160 mark II nin flaş perde hızı. Genellikle diyaframı kısıp açmak etkili olacaktır. Tabiki net alanın az olduğu fotoğraflar elde etmek istiyorsanız flaş ışığının ortama göre değiştirmeniz eğer yeterli seviyeye gelmiyorsa da ışığın zoomu ile dengeleyebilirsiniz. Ya da onun yerine ışık kaynaklarını uzaklaştırısınız.

    Kendi Bilgilerim olup 1.ağızdan yazdım.çok detaya gırmedım sadece konusma dılınde yazdım.Kısa ve öz olmustur ınsallah yardımcı olabılırım.Ayrıca Bılgıler kendı çekımlerım sonucu elde ettıgım bılgıler.1-2 Paragraf alıntıdır.Eksıklerım varsa kusura bakmayın.

    • Harika 2
  5. 105 mm Kesınlıkle onerırım.Bu işe ilk basladıgım zamanlarda yakınımda bulunuyordu.Benım olmasada sık sık macro fotograf çekmek için fırsat buluyordum.Gerçekten muhtesem ve kelımelerle anlatılmayacak kalıtede.D700 um birkaç gun içinde elimde.Sonraki adımda 105 MM yi portre için alsammı dıye dusunuyorum.

  6. İlla FX olacak diye bir şey yok.

    Yaşım 42. Aklımın erdiği kadarını yazayım. :)

    DX Sensörün bazı avantajları:

    pahalı FX objektifleri almanız gerekmez.hem fx hem dx objektifleri kullanırsınız.

    objektiflerin en verimli alanı olan orta kısmını kullanır.

    1.5 yada 1.6 çarpandan dolayı kuş fotoğrafçılarının tercih sebebi olabilir.

    Yerine göre macro çekimlerde de avantaj sağlayabilir.

    Köşe kararmaları en azdır.

    Daha ucuzdur.

    DX Sensörün bazı dezavantajları:

    küçük sensörden dolayı ışık toplamadaki zaafiyet, bunun sonucunda yüksek isoda daha fazla kumlanma ve imaj kalitesindeki düşüş.

    Geniş açı lenslerde daha dar çalışma.

    Alan derinliğindeki azalma.

    muhtemelen daha düşük imaj kalitesi.

    gibi aklıma gelen özellikler. :rolleyes:

    Evet haklısınız.Ben Fx formatı ekıpmanıma ılgı alanıma ve kategorılerıme göre belırledım.Her insan oyle yapmalı bence.Kendı ıhtıyacına göre ekıpman seçmelı.Daha çok portre ve strobıst çalısan brıyım.

  7. D7000 D700'e yakın, hatta ISO3200'e kadar (3200 dahil) arada çok fark görmek zor, en büyük fark renk dengesinde. D700'de renk gürültüsü ISO6400'de bile bir miktar kontrol altındayken D7000'de ISO3200'de sıkıntı başlıyor. D7000'in yüksek ISO'daki detay başarısı biraz da 16-12MP farkından geliyor aslında, yani piksel bazında D700 daha iyi olsa da 16MP'nin getirdiği hafif bir avantajla D7000 benzer detay verebiliyor.

    Sonuçta illa D7000-D700 yüksek ISO karşılaştırması yapacaksan D700 bir adım önce. ama APSC ve 16MP olmasına rağmen D7000'ün bu kadar iyi sonuç vermesi çok iyi.

    Sevgili Ertan ;

    Fx ve Dx makıneden bahsedıyoruz.D90,d300s ve d7000 arasında bır farklılık konussaydık dedıklerınız dogru olabılırdı.Fakat Fx ve Dx gövdeler arası bana karsılastrma yapmak bıle mantıklı gelmıyor.Sonucta Fx formattan bahsedıyoruz.

  8. Nikon kullanan, D90 kullanmasına gerek yok.

    10 kişiden 9 u hatta 9.5i D90 K20D den iyidir.

    Kimse üzerine alınmasın ancak her insan at gözlüğü takarak dünyaya gelir. Ne görmek isterse onu görür, neyi anlayabilecek kapasitesi varsa onu anlayabilir.

    K20D kullandım, D90 da elimden çok geçti.

    X kişiye göre D90 iyi olabilir, ben ikisini kıyaslamam bile K20D imaj kalitesi olarak çok daha ötede.

    D90 ile bir fotoğraf çekin ekran bakın süper ötesi manyak renkli, canlı, keskin.

    K20D ile çekin çektiğiniz an, bu ne ulan?? Dur dur kıpırdama bi tane daha çekeyim!

    Eve gidip baktığınızda ise olay tam aksine döner. D90 ile çektiğiniz fotoğraf çöp, K20D ile çektiğiniz fotoğraf canavara dönüşüyor.

    Bu benim görüşüm 2013 yılında D90 a halen 4 haneli rakamlar ödeyenlere hatta 800-900TL bile verenlere ben gülerim ve gülüyorum da...

    Geçen birisi satıyordu Samsung GX10 sanırım 550TL idi 8000 shutterda.

    Bugün ben fotoğraf çekmeyi biliyorum diyen kişi GX10 + 18-55 ile harikalar yaratır.

    Olmaz efendim diyen de harika değil bahane yaratır.

    GX10 şuan en iyi APSc den imaj kalitesi olarak geri de değil.

    D90 da D7000 den, D300s den çok geri değil.

    Son model APSc aldığınızda makine imaj kalitesi olarak çığır açmayacak, sadece video kalitesi iyileşecek, AF iyileşecek, iso iyileşecek, IQ, iyileşecek, daha seri, daha sağlam, daha janjanlı görünüm katıyor.

    Onun dışında imaj kalitesinde bir arpa boyu yol kat etmiyor çünkü APSc sensörün limitleri zorlanıyor, yada bilerek yerlerinde sayıyorlar.

    Fotograf çekmeyı bılen kesınlıkle her şekılde kalıteye ulasır.Fakat Yanıldıgnız bir nokta var ki şu o;

    d7000 ile d300s arası çok fark vardır.D300s elınıze almanızı tavsıye ederım.D7000 aklınıza bile gelmez.

    D90 ve k20d arasındakı farklar arastırıyorum en kısa zamanda cevap gelıcek fakat benım dusuncem Efsaneden yana.

    Ayrıca d90la çektıgım fotograflara evde baktıgımda çöp falan degıl bu tamamen saçma bir dusunce olmus.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.