İçeriğe git

Erhan kırca

Üye
  • İçerik sayısı

    27
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    2

Yazıları bölümüne Erhan kırca kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Bence D600 yerine D610 tercih edebilirsiniz. D610 piyasaya yeni çıktı sayılır iyi bir araştırma yapıp bire bir denemek lazım.Fakat D600 vs 6D diye sorduğunuzda ben 6D derim.çünkü makinayı test etme imkanı buldum iso başarımı muazzam.

    Benim için 6D nin tek eksiği AF nokta sayısının 11 adet olması merkez orta noktanın keskinliği çok iyi eğer ki 11 nokta benim işimi görür orta noktadan netleyip kadraj kaydırma yöntemini kullanırım benim için sorun olmaz diyorsanız 6D sizin için iyi seçim olabilr.

    • Harika 1
  2. Hyperfocal kavramını bir çok kişi zaten hesaplayamıyor genelde yaptıkları diyaframı kısıp manuel netleyerek sonsuzluk simgesine getirip fotoğrafı çekiyorlar.

    Sizinde belirttiğiniz gibi internette bir kaç formul var fakat uygulayan varmıdır veya tam olarak hesaplayan varmıdır bilemiyorum. Şimdi android tabanlı cep telefonlarında bu tür uygulamar mevcut ama onlar nekadar doğrudur onu da bilemiyorum.

    • Harika 1
  3. Ayni sorun bende de vardi benim makinem d5100 .urunu vatan dan almistim karfo garantili ve garantiside devam ediyordu vatan araciligiyla sensor temizligi icin gonderi yaptik. 15 gun sonra urun geldi musteri hizmetlerindeki arkadas cihazinizda herhangi bir promlem yokmus dedi nasil olur dedim makineyi elime aldim bir kac fotogeaf cekip gostermek icin birde baktim ki vizorun ici toz icinde fotograflara baktim onlarda toz icinde elemana dedim bunlar temizlik yapmamis daha cok batirmislar dedim makineyi gondermeden once vizorde herhangi bir sorun yoktu tahminimce makinenin icine alttan hava tuttular sensorde bulunan tozlar focus screen denilen bolumu kacti tabi o anda cok sinirlendim eger koskoca karfo bunu yapiyirsa digerleri ne yapmaz dedim.

    Elemanin yaninda cektigim fotograflari gosterdim vizoru de gosterdim abi hakkisin tekrar gonderelim dedi ve vizordeki sorunuda ekleyip sensor temizligi icin tekrar gonderdik.

    15 gun sonra makine geldi vatana gittim teslim almak icin birde baktim ki sensor temizligi yapilmis fakat vizordeki tozlar halen duruyor elemana dondum islerini bu sefer yarim yapmislar simdi ne olucak dedim abi tekrar gonderelim geriye dedi bende surekli git gelmi yapicaz dedim abi ne yapalim bizde muattap bulumiyoruz dedi arkadas.Ben muattap bulurum dedim ayrildim vatandan tuketici hakem heyetine gittim olayin dilekcesini sundum aradan 20 gun kadar zaman gecti hakem heyeti bilirkisi tayin etti makineyi teslim ettim bilirkisine aradan 20 gun kadar daha zaman gecti sonucta hakli oldugum kararina varilarak bedel iadesi lehime sonuclanmistir.

    Makineyi vatana teslim ederek fatura tutarini tekrar geri almis bulunmaktayim.

    Makinesinde tozlanma veya yaglanma sorunu yasayanlar ve garantileride devam ediyorsa karfo ya gondermelidirler.Gonderdiniz yapmadilar mi tekrar gonderin.

  4. Fotoğrafta hiç oynama yok aslında dikkatli bakarsanız biraz soft renkler hakim fotoğrafta beyaz dengesini makineden (doğrudan gün ışığı ) olarak ayarladım fakat raw formatında çekmemişim eve geldiğimde farkettim :) ama yinede sonuç bana göre tatminkar.BW filtreyi ilk aldığım zamanlar çektiğim fotoğraflarda baya bir renk sapması oluyordu hatta kendi kendime diyordum fotoğraflar neden böyle çıkıyor !

    Sonradan anladım ki hata bendeymiş ilk zamanlar yaptıklarım nd filtreyi taktıktan sonra makinanın pozometresi hangi değeri veriyorsa o şekilde çekim yapıyordum ve sonuç berbat ötesi oluyordu.İnternet üzerinden biraz araştırma sonucunda nd filtre ile çekim tekniklerini kavramış durumdayım.Bilgi olması açısından fotoğrafı nasıl çektim anlatayim.

    İlk önce tripod ile makinayi sabitledim.

    kadrajı oluşturdum hiper focal hesabını yaptıktan sonra makinanın pozometresi 12 mm de F/9 diyafram , enstantane ise 1/160 değerini gösteriyordu

    Ardından Af sistemini manuel'e aldım 1.4 metreye manuel netleme yaptım

    Nd filtreyi taktım işin esas püf noktası burası F/9 da 1/160 değerini 30 stop geri aldığımızda 6 saniyelik bir süre çıktı fakat ben 6 saniye ile çekmedim.Vizör lastiğini çıkarıp yerine vizör kapağını taktım vizörden giren ışığı kesmiş oldum 3 stop daha süreyi uzattım uzaktan kumanda ile tetikledim ve sonuç bu oldu.

    Bana göre bw,hoya, nisi vb. nd filtrelerin hepsinin ayrı bir havası var burada önemli olan tekniği bilmek ayrıca makinanın sensörü ve objektifin kalitesi de çok önemli.Ben giriş seviyesi d5100 ile yaptım çekimi aynı kadrajı d800 gibi bir makina ile pozlamış olsaydık sonuç çok daha farklı olurdu bundan eminim.

    • Harika 4
  5. Dün öğlen saatlerinde sahilde yürürken iskelede yolcu vapurunu gördüm nd filtre ile bir çekim yaptım.Bügün foruma bakarken böyle bir konunun açıldığını gördüm.Fotoğrafı paylaşıyorum nd filtre satın alacaklar için faydalı olabilir belki.

    Kullanılan ekipman : Nikon D5100

    Tokina 11-16 mm F/2.8 AT-X 116 Pro DX II

    B+W 77mm ND 3.0 1000X (110)

    Exif Bilgileri : f/9

    13 sn

    iso 100

    Fotoğrafın orjinal jpeg çıktısıdır sadece photoshopta boyut düşürülmüştür.

    bkhu.jpg

    • Harika 4
  6. Uzun pozlama yaparak bulutları zaten keskin yapamazsınız bu durum zaten mantığa aykırı yani lensle alakalı bir durum değil.Aslında yaptığınız doğru yerde doğru zamanda pozlama çünkü adı üstünde uzun pozlama hareketli cisimlerin süresini uzatıyorsunuz.Uzun pozlama yapmasaydınız bulutları nasıl keskin çıkarırdınız ? Saniye (Enstantene) süresini kısaltırdınız böylece bulutları olduğu gibi yakalardınız ama sonuçta ne olurdu denizdeki çarşafsı görüntüyü kaybedersiniz.

    Bana göre her lensin kendine özgü bir keskinliği vardır.Mehmet beyin de dediği gibi 18-55 mm VR oldukça iyi bir lenstir.önemli olan sizin bunu kullanmanız diğer bir alternatif ise yardımcı programlarla çektiğiniz fotoğrafı işleyebilmek.

  7. Zülfü bey cevabınız için teşekkür ederim.Photoshopta 70 cm olarak girdiğimizde pixel oranlarıda artıyor. zaten kafamı karıştıran bölüm burasıydı.

    Peki yukarıda belirttiğim gibi yarışma koşullarında 70 cm den küçük olmayacak jpeg formatında CD/DVD ye kayıt edip göndermemiz isteniliyor. benim makinamın maksimum görüntü boyutu 4928 x 3262.

    Bu boyutta çekmiş fotoğrafları direk cd ye yazdırıp göndermiş olsam yarışma kurallarına uymuş sayılırım değil mi.Anladığım kadarıyla fotoğraf baskıya girdiği zaman zaten 70 cm üzerinde olacaktır.

  8. Merhaba arkadaşlar nette gezinirken dikkatimi çeken bir konu oldu. Tarih kokan Antalya konulu fotoğraf yarışmasının katılım koşullarında şöyle bir ibare geçmekte

    " Fotoğraflar 300 dpi çözünürlükte, uzun kenarı 70 cm den küçük olmayacak şekilde ve jpeg formatında CD/DVD' ye kayıtlı olarak gönderilecektir."

    Uzun kenarı 70 cm olan bir fotoğraf 8268 x 5476 pixel gelmez mi?

    Nikon d800 bile maksimum fotoğraf çekim boyutu 7360 x 4912 değil mi ?

    Bu durumu anlamış değilim bilgisi olan arkadaşlarım bu konuda açıklama yaparsa çok sevinirim.

  9. Merhaba arkadaşlar 18-55 kit lens ile uzun zamandır fotoğraf çekmekteyim artık kendime bir lens almanın planlarını yaparken dün istanbul'a yolum düştü eminönü,sirkeci taraflarında gezerken hayyam pasajı ile birden karşı karşıya kaldım.Hiç aklımın ucundan bile geçmiyordu hayyam pasajını göreceğim.

    Pasaja balıklama daldım :) Uzun zamandır aklımda geniş açı lens vardı internet üzerinden sürekli fiyat bilgilerine,kullanıcı yorumlarını takip ediyordum ama hangi marka,hangi aralıkta bir lens seçeceğim konusunda bir türlü karar veremiyordum.Sigma 10-20 arasında gidip gelirken birden fikrim değişti Tokina 11-16mm f/2.8 at-x pro dx ii aldım ve iyiki de öyle yapmışım lense resmen aşık oldum diyebilirim.

    Ayrıca 77 mm Hoya HD uv filtre , B+W 77mm ND 3.0.1 (110) filtrlerine sahip oldum.

    Pek fazla fotoğraf çekme imkanım olmadı ama lensin performansı inanılmaz 2.8 sabit diyaframı ile karanlıkta bile müthiş kareler çıkarıyor.Giriş seviyesi kullanıcılar için şiddetle tavsiye edebileceğim bir lens diyebilirim.Vaktim oldukça incelemeleri yazarım.

    Edit: Konuyu yanlış yere açmışım kusura bakmayın arkadaşlar.Adminlerim konuyu ilgili yere taşırsanız sevinirim.

  10. Mehmet bey gerçekten çok teşekkür ederim öyle bir bilgi verdiniz ki bütün detayları ile anlatmışsınız.Daha önce baskıya gönderdiğim fotoğraflarda bunu fark etim aslında bilgisayar ortamında kendimce gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra baskıdan aldığım fotoğraflar ile düzenlediğim fotoğraflar arasında çok fark vardı mesela fotoğraflar daha koyu ve karanlıktı bazı renklerde bariz sapmalar vardı.

    Sizin vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda en kısa zamanda fotoğraf için üretilmiş mönitörlerden alacağım.

    Tekrar teşekkür ederim ilginiz için.

  11. Merhaba arkadaşlar,

    Sizlere bir sorum olucak capture nx2 programında işlediğimiz fotoğrafı pc ye jpeg,tif,nef olarak kayıt ediyorum.Tekrar fotoğrafı makineye yüklüyorum fotoğraf önizlemesine baktığımda dosya neden görüntülenemiyor.Bu soruyu sormamın amacı şudur,

    Mesela ben genelde çektiğim fotoğrafları hdmi kablosunu kullanarak lcd televizyonumda bakmayı seviyorum.çekmiş olduğum fotoğraflar haliyle kontras,keskinlik,doygunluk gibi nedenlerden yoksun kalıyor kit lens kullandığım için.Bende Fotoğrafları capture nx2 veya wiev nx2 programlarla her nekadar işlesemde istediğimi bir türlü başaramadım.

    Bunu başarabilmenin bir yolu varmıdır.

  12. Merhaba Arkadaşlar,

    Aranıza katılma ihtiyacı hissettim.Yaklaşık 8 ay önce Nikon D5100 ile birlikte 18-55 vr kit lens aldım fotoğraf çekmeyi çok seviyorum fakat daha çok eksiğimin olduğunu söyliyebilirim.

    1977 Kocaeli doğumluyum, evli bir çocuk babasıyım.Boş zamanlarımda fırsat buldukça fotoğraf çekiyorum.Temel olarak bir eğitim almadım internet üzerinden araştırdığım bilgiler doğrultusunda kendi çapımda birşeyler öğrenmeye çalışıyorum.

    İnanıyorum ki sitenizdeki bilgi paylaşımından çok şeyler öğreneceğim.

    Emeği geçen bütün arkadaşlara selamlar..

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.