İçeriğe git

DenizBil

Üye
  • İçerik sayısı

    36
  • Katılım

  • Son ziyaret

Yazıları bölümüne DenizBil kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Japon mühendislere duysalar 35 mm prime lensi üretmekten vaz geçecekler :)

    Başlığı açan arkadaşım, 35 mm prime lens almalı mıyım dememiş, hediye geldi demiş.

    Bence fotoğraf gibi muhteşem bir hobi sahibine verilecek en güzel hediye olmuş. Hem hediyeyi verene hem de alana eleştirilerin dozu azıcık biraz fazla olmuş sanki. Hediyeyi satacak hali yok!

    Deniz arkadaşımızı yüreklendirmek ve lensini daha çok sevmesi ve kullanması için bir son cümle daha edeyim; Prime lensler, yeni başlayanlar için son derece eğitici, geliştirici lensler olarak kabul edilirler. Size kısıtlamaları nasıl yeneceğiniz konusunda antrenman yaptırmış olurlar.

    35 mm lensi, özellikle de hediye eden kişinim fotoğraflarını çekmek için bol bol kullanın. Yolculuklarda ya da fotoğraf gezilerinde mutlaka bir zoom lens bulundurun.

    Ama Peru ya, ya da Mars a giderseniz yetmeyebilir :)

    beni gerçekten anlayan biri olarak teşekkür ediyorum saygılarımı iletirim size ...
  2. Prime (odak uzaklığı sabit) lensleri hem hafif oldukları için, hem optik hem mekanik kalitelerinin iyi olması nedeniyle, hem de bu kaliteye rağmen zoom lenslere göre rölatif olarak ucuz oldukları için tercih ediyoruz.

    Zoom lensleri ise bize fotoğraf çekerken sağladıkları esneklik, dolayısıyla ekstra olanak tanımaları nedeniyle tercih ediyoruz. Bu olanak, bazen birden fazla prime lensin yerini alabiliyor. Şöyle ki, manzara ya da mimari çekim için, ya da kapalı dar alanlar için geniş açı lenslere gereksinim duyarken portre de çektiğimiz kişinin eğilip bükülmemesi için uzun (85-130) mm odak mesafesine gereksinim duyuyoruz. Aynı zamanda dar net alan istiyoruz ki (geniş diafragma değeri) arka plan flulaşsın, modelimiz ön plana net olarak çıksın.

    İşte, hem geniş açı çekecek kadar kısa, hem hiç değilse portre çekecek kadar uzun odak mesafeli; hem az ışıkta , hem de net alan mesafesi dar olması içi geniş diaframlı lensi bir de zoom almaya kalkarsanız en az üç ya da dört tane makinenizin parasını istiyorlar!

    Bu arada Nikon da göreceli olarak başarılı olsa da, çok geniş odak mesafeli tek bir lens ile herşeyi yapmak gibi bir cinlik önermiyoruz. Hem fotoğraf kalitesi, ve de hem fotoğrafçı kalitesi için yetersiz kalıyor. örneğin bir 18-270 mmm lens almanızı önermiyoruz. Canon cular en kısa odak mesafesinden üç misli fazla uzun odak mesafeli lenslerden uzak dururlar.

    Hemen her fotoğraf meraklısının bir prime lensi vardır. Ama yolculuklarda ya da gezilerde makinelerinin üzerlerinde de mutlaka bir zoom lens takılı olur. Tercih tamamen fotoğrafçıya, ne çekeceğine ve bütçesine kalmış bir konu. Böceklerin özel hayatlarını çekmek için çok yakın mesafeleri odaklayan makro lenslerden uçan kuşun göz rengini gösteren süper tele objektiflere kadar yüzlerce seçenek sizi bekliyor.

    Fotoğrafçının kafa karışıklığı dünyasına hoş geldiniz!

    Bu güzel,ayrıntılı ve açıklayıcı yazınız için çok teşekkürler . Gerçekten gönül vermek gerekiyor fotoğrafçılığa... makinaları, lensleri tanıdıkça kullandıkça apaaçık görülüyorki fotoğraf çekmek herkesin yaptığı ama beceremediği bir sanat işi tekrardan bu yazı için teşekkürlerimi iletiyorum .
  3. Deniz hanım 35 mm harika bir lenstir daha yeni 35 mm cekilen balat resmini yükledim bakmanızı isterim

    ama arkadaşların bahsettiği gibi kullanmasını bilene

    beni kanatimce 35 mm kalsın 18-55 ten kurtulun olanak varsa 18--105 alın derim

    FİKRET CEM ATALAY Gayet dogru secimlerin yer aldıgı bir ileti yazılmış bir 18-105 ve sabit bir 35mm ideal bir secim olacaktır.

    elimdekinin kıymetini bilmem için ondan bol miktarda faydalanmam gerekiyor ki anlamaya kavramaya başladım fikir ve düşünceleriniz için teşekkürler ...
    • Harika 1

  4. http://www.nikonturk.com/konu/1141-d5100e-35mm-18-alsam-mesela/

    Yerinizde olsam 2 lenside satar 18-105 alırdım.

    . Teşekkür ederim Sayın Çaycıoğlu ve Sayın Yazıcı peki 18-105 in ne gibi avantajları olacak bunları sattığım takdirde yani bi kaç sefer kullanma şansı oldu 35mm yi bi kaç kişidende bilgi alarak kullandım genelde arka planı flulaştırma objeyi netleme yada portre için ideal diye duyumlar aldım onun dışında manzara olsun gece çekimi olsun birçok alanda bana pek bi faydası olmicakmı 18-55 ve 35mm ikisi birbirini tamamlamaz mı birinin eksiğini diğeriyle kapatamazmıyım bilmiyorum ne derece anlatabildim ama :)
  5. Gece çekimi ve hareketli nesneler.

    Birbirine zıt şeyler bunlar.

    Kullandığınız lens, ortam ışığı, kamera ayarları herşey önemli.

    öncelikle lens nedir? 18-55 falan mı?

    niye zıt anlamadım gece karanlığında herhangi hareketli bir insan, hayvan bunların pozlarını yakalamak yada bir arabayı çekmek istesem? evet lens makinayla birlikte verilen 18-55. başlangıç aşamasında biri olarak yardım istemiştim bir kaç önemli işe yarayacak bilgiden sonra alıştırmalarla hangi zamanda nerede ne tür fotoğrafları hangi ayarlarla çekeceğimi öğrenmeyi umuyorum. örnek verecek olursam geçen gece aydınlatmanın çok kısıtlı olduğu bir ortamda bir kaç güzel poz yakalamak istedim flaşla çektiğim fotoğraflar tabi auto çekimde pek hoşuma gitmedi bu sebepten yardım almak istedim daha net güzel kareler yakalamak amacıyla. ama cevabı yok ise kendi çabalarımla çözmeye çalışırım .
  6. Öncelikle gece çekmek istediginiz olay nedir bir manzara çekecekseniz farkli ayarlar gerekir bir kisi veya hareketli nesne çekecekseniz farkli ayar gerekir.

    -Manzara fotografi için;

    Öncelikle bir adet tripot düsük iso degeri çekeceğiniz manzaranin çeşitine gÖrede diyafram ve enstantene gereklidir.Alan derinliği fazla olsun isterseniz eger düsük diyafram yok heryer net olsun dersenizde yüksek diyafram gereklidir.Yüksek diyaframda biraz daha uzun pozlama yapmaniz gerekir.

    -Kişi veya hareketli nesne fotograflari icin;

    Iso yu biraz yüksek tutum 400-800 arasi ( nekadar yüksek okadar gren ) flasla çekim yapmaniz gereklidir.Flasiniza güveniyosaniz iso yu minumun tutarsınız grensiz temiz fotograf alirsiniz bunlarin hepsi zamanla oturacaktir yerlerine bol bol pratik yapip deneme yanilmayla kendi yÖntemizi ve ayarlarinizi gelistirirsiniz.

    Yanlış bir bilgi paylaştiysam eğer affola düzeltmenizi rica ederim.

    verdiğiniz bilgiler için teşekkürlerimi iletirim. çekmek istediğim manzara fotoğrafından ziyade kişi ve hareketli nesne fotoğraflarıdır bazı denemeler yaptım kendi çapımda ama pek başarılı olduğum sÖylenemez ama yılmak yok tabi başaracağıma inanıyorum:) diyafram ve enstantene oranları bu tür çekimlerde Önemli olmuyormu hareket halinde ki bir nesneyi çekerken nesneyi sabit gÖstermek için yanılmıyorsam enstantenesini yüksek tutmalıyım, hareketi fotoğrafa yansıtmak içinse tam tersi peki diyafram bÖyle durumlarda nasıl ayarlanmalı ?
  7. 55-200 mantıklı geliyor ama ben hareketli nesneleri çekmeyi hareketleri yakalamayı cok seviyorum bu alacağım lens beni ne derece memnun eder bilemiyorum bide ne kadar net sonuclar elde edebilirim zoomlama si resim kalitesini ne derece düşürüyor bir de zoom özelliği en iyi yani olan nikon lensleri hakkında bilgi verecek olan varsa cok sevinirim:)

  8. Tercih meselesi işte abi ben olsam 300mm tercih ederdim sırf ay fotoğrafı çekmek için.

    Ancak gereksiz bir keyif benim ki.

    Bana göre 200mm üstü gereksiz ise 55-200 ler daha avantajlı

    Teknik olarak Nikon'un hiç bir kitlensini kullanmadım.

    18-55, 55-200, 55-300, 70-300 vs vs.

    70-300 hadi neyse kalite olarak bir iki adım ilerde olsada.

    18-55, 55-200, 55-300 optik kalite olarak 3 aşağı 5 yukarı aynılar.

    Bu benim düşüncem, başkası ne der? Bilemem.

    Ben kendime alacak olsam 300 lüğü tercih ederim ama 300mm kullanacağım için.

    Size 200mm den ötesi lazım mı? 200mm den ötesini kullanabilirmiyim?

    Bu soruların cevabını bulmanız lazım.

    300mm de F5.6, ki kalite yakalamak için 2-3 tık daha ileri gitmek lazım yani F6.3 F7.1 falan...

    Acaba nasıl bir ışıkta nasıl bir shutter speed elde edeceksiniz?

    18mm de veya 55mm de 1/30 ile fotoğraf çekebilirsiniz (elde).

    Ancak 300mm ile 1/100 ile bile fotoğraf çekmek çok zorlar insanı.

    Tabi birde Ertan Abi nin daha doğrusu onun değil de sürekli altına bastığı işlem var.

    1(300mm x 1.5) = 1/450 shutter hızının altına bile inmemek lazım 300mm de :)

    Lafı çok dolandırdım. Uzun lafın kısası;

    "Bana göre"

    55-300 pek elde gezip tozulacak bir lens değildir, 55-200 daha idealdir "bana göre"

    bu söyledikleriniz gayet açıklayıcı oldu benim için çok teşekkürler. bir şey daha sorsam 18-200 VRII hakkında bir bilgiye sahip misiniz ilerde alacak olsam tavsiye eder misiniz :)
  9. Eğer paranız kısıtlıysa ve 200+ mm ler sizin için çokda gerekli değilse 55-200 lere bakın.

    55-300 ve 70-300mm lensler 200mm den sonra yavaş yavaş kalitesini kaybeder.

    55-200 o bakımdan fiyat/performans olarak daha alınabilir bir ürün.

    ilk başta tavsiyeniz için teşekkürlerimi iletirim , ancak elimdeki lens ile zoom yapabilme imkanım cok kısıtlı oldugundan daha iyi bir lens almayı düşünüyorum . Fotoğraf çekim teknikleriyle yeni tanışmış biri olarak elimdeki lensten de çok çok üstün bir lens alma taraftarı degilim bu işi yavaş yavaş güzel bir sekilde öğrenmek istiyorum :)) en iyisini de en kötüsünüde bilmek isterim :)) 55-200 ile 55-300 arasındaki bi fark yok ozaman yani 55-200 ü alsam digerini almadım diye pisman olmam diyorsunuz :)
  10. Merhaba;

    Teknik bilgilerinizi artırmak için önce şuradan başlayın. Bu linkte yer alan 1. ve 2. web sayfasındaki konuları özellikle ISO, diyafram ve perde hızı (enstantene, obtÜratör, örtÜcÜ) konularını çok iyi anlayın. çÜnkÜ işin % 80 i bunlarla dönÜyor. Bu kamera sizin işinizi rahatlıkla görÜr. Flaş'ı doğa ve manzara çekimlerinde bildiğiniz gibi kullanamazsınız. Başka amaçlarla kullanılabilir ama başlangıç için kameranın flaşı size yeter. Fotoğraf dÜzenlemek için en uygun program Nikon'un yazılımı Capture NX ama herkes Photo Shop kullanıyor. Tercih sizin. Başka sorularınız olursa buradayız.

    Selamlar,

    Merhaba;

    Verdiğiniz bilgiler benim için oldukça açıklayıcı oldu teşekkÜrlerimi iletirim en kısa zamanda edindiğim bilgilerle iyi fotoğraflar çekmek tek gayem umarım başarabilirim tekrardan teşekkÜrler...

    • Harika 1
  11. Makinenizi ilk önce otomatikde kullanıp değerlerine bakarak biraz fikir sahibi olabilirsiniz sonra yavas yavas "P-S-A-M" modlarına geçerek kafanızda biseyleri oturtabilirsiniz diye düşünüyorum eğer yanlışım varsa forumdaki diğer üyeler beni düzeltsin çünkü yanlış bilgi vermek istemem kimseye.

    peki auto çekim fotoğrafı çektiğim alanın yada ortamın yakalamak isteğim değerlerin en doğrusunu mu yanstır hata payı da olablir mi
  12. Elindeki makina giris seviyesi için yeterli bir makina bıkmadan ve usanmadan fotograf çek ilk başlarda belki hayalini kurduğun resimler olmaya bilir ama hevesini kırma hiç kursa gitmekdense internetten araştırmaylada bişeyler öğrenebilirsin kurs için maddi bi kaynak ayırmana gerek yok kursların öğrettikleri şeyler belli onlari internetten öğrenebilirsin öncelikle Enstantene diyafram ve iso üçlüsünü araştırmakla başlayabilirsin.

    bilgilendirmeniz için teşekkürler. belki şimdi değil ama kursa ihtiyaç duyarsam gidebilirim şu anda internetten faydalanmaya çalışıyorum biraz karışık geliyo ıso enstantene ve diyafram değerlerini nerede hangi ortamda nasıl ayarlamam gerekli umarım en kısa sürede çözerim ...
  13. Nikon D3000 ve Nikkor 18-55 f/3.5-5.6 G ED Lens ile ne kadar kaliteli doğa ve manzara çekimleri yapabilirim harici bir flaşa ihtiyacım olur mu daha yeni başladım fotoğraf çekmeye teknik olarak pek bir bilgim yok elimdeki makina ve lens başlangıç olarak yeterli mi? . çektiğim fotoğrafları düzenlemek için hangi programı kullanmalıyım ?

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.