İçeriğe git

uğur beceren

Üye
  • İçerik sayısı

    80
  • Katılım

  • Son ziyaret

Yazıları bölümüne uğur beceren kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Arkadaşlar eveki bir organizasyonda fotoğraf çekmek için yeni aldığım sb700 flaşı kullanmama fırsat doğdu, iç mekan çekim tecrübem fazla yok, harici flaşla birlikte tripod da kullansam mı(tripod hareketi kısıtlayacak) yoksa sadece tripodla flaşsız çeksem kararsız kaldım, pozlamayla ilgili pratik tevsiyeleriniz olursa sevinirim. Lens olarak da ya 35mm 1.8 yada 16-85 vr yi kullanmayı düşünüyorum.

  2. Arkadaşlar web sitesinde kullanmak için bir miktar karton ambalaj fotoğrafı çekeceğim (çok küçük şeyler değil) , daha önce masa lambaları ile denemelerim oldu fakat tabi ışık yetersizliğinden çok çok iyi sonuçlar çıkmadı. ürün çekimini bir defalık yapacağımdan çok pahalı bir sistem kurmak istemiyorum,yani uzun süre başka bir işime yaramayacak sorum zaten harici bir flaş almayı düşünüyorum bir süredir (sb700), iki sürekli ışık kaynağı + harici flaş gibi bir düzenek işe yarar mı? yoksa sadece harici flaş veya sadece sürekli ışık kaynağı mı kullanılmak zorunda? 4 adet 85 watt Büyük boy tasarruflu lamba içeren şemsiyeli sistemler mi yoksa softbox mı daha uygun bir çözüm olur? Bu konuda nasıl bir çözüm tavsiye edersiniz?

    Şimdiden teşekkürler...

  3. Mücahit bey şimdiden hayırlı olsun.

    Özellikle yabancı sitelerden yaptığım uzun araştırmalar sonucu almıştım.

    Hala en sevdiğim lens.Bütün lenslerin resmi garantili olanları Türkiye'de daha pahalı iken bu lensin aynı fiyat olması da büyük bir avantaj.

    +ları

    5 yıllık garanti

    Son derece keskin

    Mudallerine gÖre daha hafif ve yeni teknoloji

    hem portre hem makro çekimlerde son derece başarılı

    Bokeh karakteristiği oldukça yumuşak ve başarılı

    Renk reprodüksiyonu çok gerçekçi

    vc Özelliği portre çekimlerinde oldukça iyi

    çok sessiz

    - leri

    Bir Nikon ojbektif kadar sağlam hissi vermiyor fakat kesinlikle ucuz bir his de vermiyor

    Fakat 5 yıllık garantiyle marka kendine güvendiğini gÖstermiş zaten.

    90 mm crop sensorde iç mekan portrelerinde biraz sıkıntı yaratabilir.

    Başka herhangi bir eksiğini gÖremedim şu ana kadar.

  4. İki aylık uzun araştırmalarım sonunda karar verdiğim Tamronun ödüllü yeni 90mm makrosuyla çektiğim ilk fotoğrafları paylaşmak istedim. İlk izlenimlerim çok olumlu. Odaklaması son derece hızlı ve başarılı, keskinlik ve makro kabiliyetine değinmiyorum zaten. Vc özelliği de nikon objektiflerin vc si kadar başarılı. 85mm. 1.8g Nikonla arada kalmıştım ama bokeh kabiliyeti oldukça iyi şimdilik doğru bir seçim yaptığımı düşünüyorum.

    http://www.flickr.co...en/10255666723/

    http://www.flickr.co...en/10255551006/

    http://www.flickr.co...en/10255552686/

    http://www.flickr.co...en/10255666833/

    http://www.flickr.co...en/10255553446/

    http://www.flickr.co...en/10255594586/

    Başlıktaki yazım hatası için kusura bakmayın ne hikmetse konu başlığını değiştiremiyorum !

    • Harika 1
  5. Atalay bey f2.8 den 4 e yükseldi diyen Amerikalı arkadaşa ısrarlı sorularım sonucunda yanlış yazdığını muhtemelen onu f4 de çektiğini söylemiş.(formüllerle gelince korktu itiraf etti :)) f2.8, konunun başında yazdığım gibi 1 metere de bile en fazla 3.1 gibi bir değer çıkıyor ki 90mm odak uzaklığında zaten genelde yazdığınız gibi 2-3 metreden çekeceğiniz için ortada bir sorun kalmıyor. Eğer ingilizceniz varsa özelden sorduğum soru üzerine portre lenslerde ilgili oluşan bu faydalı konuyu takip edebilirsiniz. Konuyu açan arkadaş profesyonel, 1.8, 2.8 farkı dışında, keskinlik, renk, vc, bokeh karakteristiği ve makro artılarıyla tamron 90mm vc yi 85mm 1.8g Nikondan daha başarılı buluyor.Ayrıca aynı odakta 70-200 2.8 den de daha başarılı buluyor. (kendisinde üçü de var) . Aslında daha önce Ertan beyinde diğer bir konuda sakalım yok ki dinletemiyorum dediği üzere elde çekimde vc(vr, is) li bir 2.8 pek çok durumda vc siz bir 1.8 den daha avantajlı olacaktır (4 stopa kadar avantaj). Geriye nasıl bir avantajı kalıyor nikonun ben daha bulamadım...Bu arada Tamron 90mm vc "eisa 2013-2014 en iyi les ödülü" almış.

    http://www.dpreview..../thread/3553214

  6. Aslında en önemli konu renk gamutu yüksek bir gerçek ips panelli monitor alabilmek. Fakat bu monitörlerin kalitelileri en pahalı laptoptan daha pahalı.

    Anladığım kadarıyla daha ziyade performans odaklı mobilsistemi düşünüyorsunuz. Apple'a kullanıcı dostu olmayan, fahiş fiyat politikası ve mürit müşteri tarzından dolayı sempati ile bakmayan biri olarak size kendi kullandığım samsung chronos 7 serisini önerebilirim hem şık hem yüksek performaslıdır, pil ömrü oldukça yüksektir. Abobe illustratordaki ağır grafikleri bile açabiliyor, daha takılma yaşatacak bir dosya denk gelmedi.

  7. Bildiğim kadarıyla diyafram açıklığı fiziksel olarak değişmiyor zaten bu yüzden net alan derinliğine ve bokehe de etkisi yok diye biliyorum, fabrikayı bu yüzden kimse yıkamaz yani dyafram verilen değer kadar açılıyor zaten, sadece ışık geçirgenliğini etkiliyor. Tamron 90mm vc konusunda da diğer 2 kullanıcıdan daha yorum aldım diğerinin dediği gibi 2.8 4 falan çıkmıyormuş portre mesafelerinde en fazla f3, f3.2 civarı oynuyormuş ki üstte verdiğim linkteki hesaplamalarda da o şekilde çıkıyor.Portre mesafelerinde etkisi hisseedilmeyen bir durummuş kısacası.

  8. Yurtdışı forumdaki kişi f4 değerinde olduğunu belirttiği bir fotoğraf yayınlamış ama 2.8 çektiğini söylemiş. Bende 1 metreden dahi çekmiş olsa ki fotoğrafa bakılırsa 1 metreden de uzaktan çekmiş bu kadar kayıp olmaması lazım, diye araştırırken yukarıdaki formül ve hesaplama araçlarını buldum. Eğer bu şekilde ise olay, aslında makro objektiflerin eksiklğinden ziyade diğer objektifler zaten bu kadar yakına odaklanamadıkları için kayıplarının olmadığı akla geliyor. Ama bu seferde şu soru geliyor, normal objektifler en yakın odaklama mesafesinde de çok az da olsa bir kayıp yaşamalılar ama onların f değeri değişmiyor, ya da gövdeler sadece makro objektiflerde mi efektif diyafram bilgisini veriyor, diğer objektiflerin günahı ne :)?

    Neden 85mm 1.8 değil sorusuna gelince aslına bakarsanız daha tam karar veredim (bu iki lens arasında gidip geliyorum)

    Tamronun yeni vc li modeli çok keskin bir lens (nikon 105 macrodan daha keskin olduğu hem test hem kullanıcı yorumlarıyla sabit),

    Bokeh karakteristiği çok başarılı ve Titreşim engelleme gibi büyük bir + ya, bir de makro çekim kabiliyetine sahip ki bu da çok büyük bir +.

    Bir diğer avantajı da mako lens olmasından dolayı diğer lenslerin aksine en açık diyaframda da çok keskin.

    Yani nikon 1.8 i zaten iyi keskinlik için en açık diyaframda kullanamayacağım.

    Elde çekim yapıyorsam ki %90 elde yaparım ışığın çok iyi olmadığı durumlarda 2.8 titreşim engelleme 1.8 düz lensten daha avantajlı.

    Testlerde mükemmel övgüler olan 85mm 1.8g hakkında ciddi focus probleminden bahsediliyor yurtdışı forumlarda.

    Tamron sanırım fiyatları Türkiye için sübvanse ediyor ki 5 yıl garantili olarak yurtdışı satış fiyatına alınabiliyor. Böyle olunca daha nikon 1.8g ye göre pahalı bir lensi aynı fiyata 5yıl garantili almış oluyorsunuz. iki lense de sahip bir arkadaş yaptığı testlerle tamronun 2.8 de nikondan daha keskin olduğunu net olarak söylemiş.(ikisi de 2.8 f değerinde iken)

    Genel olarak bunlar... sizlerin yorumlarını duyarsam bu da memnun eder.

  9. Makro lenslerİn diyaframlarının sabit gibi görülmesine karşı malum gerçek f değrleri yapılarından dolayı değişmekte.

    Hem portre hem makro için yani tamron 90mm vc ye karar kıldım. 2.8 değeri büyük kayıp değil derken yurtdışı forumlarda bir arkadaş portre mesafesinde bile f4 e çıktığını söylemiş.(Makro mesafelerindne bahsetmiyorum ondan zaten problem yok)

    Gerçi anladığım kadarıyla bu sadece ışk geçirgenliğini etkileyen bir durum bokeh anlamında yne 2.8 gibi davranıyor lens.

    Sonradan aşağıda konu ile ilgili şu formülü buldum

    Effective Aperture(gerçek f değeri) = Lens Aperture x (1 + Magnification)

    burda da magnification hesaplayıcı:

    http://www.mystd.de/album/calculator/

    (Tamron) 90mm focal length, 2.8 f değeri ve 1 metre fokus mesafesi ile magnification 0.11 çıkıyor.

    Bu durumda gerçek f değeri=2.8x(1+0.11)=3,10

    Bu durumda çok yakın bir portre mesafesinde bile sadece 0,3 kaybımız olmuyor mu?Nasıl f4 e çıkıyor demiş anlamaydım.

    Ya da ben mi biryerleri yanlış anlıyorum.

  10. Dijital fotoğrafçılıkla birlikte çoğu zaman baskı almıyoruz fakat ben beğendiğim karelerin elle tutulur versiyonlarını saklamayı tercih ediyorum. Burada bir sorun devreye giriyor, ekrandaki görüntü ile baskı arasında bazen büyük farklılıklar olabiliyor. Bilgisayar ekranının son derece yanıltıcı olduğunu biliyorum, monitörünüzün sunduğu renk derinliğinden tutun markasına, teknolojisine, kalibre edilip edilmemiş olmasına kadar pek çok faktör bu fark neden olmakta. Yani benim ekranımda harika görünen bir fotoğraf sizin ekranınızda çok kötü görünebiliyor. Profesyonel olarak bu işle uğraşmayan birinin (hatta baskı alan yerleri profesyonel kabul edersek) profesyonel bası alan birçok firmanın dahi bu özelliklerde kalibre edilmiş yüksek renk gamutunu destekleyen binlerce dolarlık monitörleri yok, olsa da bunu kendi özel işleri için kullanıp baskı alacak kişilerin hizmetine vermiyorlar. Benim sorum bu bağlamda baskı alırken kullandığınız, tecrübeyle sabit pratik bazı ayarlamalar yapıyor musunuz? (+1 exposure vermek kontrastı azalmak vs), ya da izlediğiniz başka bir yöntem var mıdır ?(çıktı ile ekran görüntüsünü yan yana koyup aynı görüntüyü verene kadarki değişim değerlerini not etmek gibi).

    Tahmini yorum değil de baskı alan arkadaşlar yorum yaparsa çok sevinirim..

    Saygılar...

  11. Az önce makinemi test ettim. 18-55 lens ile f32 değerine getirdim. Hem 18 ile hemde 55 ile gökyüzü çekimleri yaptım herhangi bir leke göremedim. Kontrolü doğrumu yapmışım acaba ?

    Az önce makinemi test ettim. 18-55 lens ile f32 değerine getirdim. Hem 18 ile hemde 55 ile gökyüzü çekimleri yaptım herhangi bir leke göremedim. Kontrolü doğrumu yapmışım acaba ?

    f32 de gökyüzü çekip hiç leke görmemek enterasan bir durum. Bu kadar yüksek f değerlerinde her makinada az veya çok toz lekesi vardır diye düşünüyorum.

    Bu kadar Yüksek f değerlerini kim kullanıyor normalde on da merak ediyorum.Normal diyafram aralıklarında barz bir leke görülmüyorsa çok test vs yapıp kafayı takmamak lazım.

  12. Fotoğraf satmışlığım yok ama grafik çalışması almışlığım var bu siteden, bu vesile ile biraz araştırmıştım, pek kolay bir olay değil, öncelikle fotoğrafların tabiri caizse 10 numara 5 yıldız olması gerekiyor, sanıldığı gibi çok sanatsal değil, insanların işlerinde kullanabilecekleri yüksek kalite fotoğraflar iş yapıyor. Para kazananların çoğu ancak yılda bir iki lensini bedavaya getirip hobiye harcadığı paranın bir kısmını çıkarabiliyor. Ciddi paralar kazanan azınlık ise zaten profesyonel olarak çekim yaparken hazır olanakları, meteryal, model, stüdyo vs avantajlarını kullanarak olaya 10 adım önde giriyor. Para kazanmak imkansız mı?Hayır... Zor mu? çok zor:)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.