İçeriğe git

ferhat atalay

Üye
  • İçerik sayısı

    38
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    1

Fotoğraf yorumları bölümüne ferhat atalay kullanıcısının eklediği içerikler

    Rize

          10

    Recep bey, otlayan "İnek" tercihi sizin için güzel bir fikir olabilir ama inanın kompozisyona bir katkısı olacağını sanmıyorum :) Saygılar.

    Rize

          10

    Kompozisyon için harika bir bakış açısı. Herşey yerli yerinde ancak bir eksik var hemde çok büyük bir eksik. Neden çitle çevrili alanın içinde bir insan yok ?

    Pazar Sahil

          7

    Gökhan kardeşim, fotoğrafçılık için kursa ihtiyacın yok. Yazık, bunlar para tuzağı. Tamam teknik, püf nokta, makina kullanımı vb.. gibi önemli bilgiler elbetteki veriliyor ama emin ol bütün olay sende bitiyor. Fotoğraf çekmek illa ki eline makinayı alıp bir takım matematiksel değerleri ayarlayıp deklanşöre basmak değil. Fotoğraf çekmek için, bu dünyadaki bütün lenslerden daha da pahalı olan hatta paha biçilemeyen tüm lensleri bir araya getirip de elde edemeyeceğin insan gözüne ihtiyacın var ve o da sende mevcut. Asıl fotoğraf makinası bizim kendi gözümüz o sadece gördüğümüz güzel bir kareyi donduramıyor. Fotoğraf makinası sadece senin gözünün gördüğü o kareyi ispatlamak için bir araçtır. Kursta geçireceğin zamanı araştırma yaparak geçir. Işık olaylarına bir bak, ışığı gör. Nesneleri gör ve de ki örneğin; ben bu mahalleyi sonbaharın şu döneminde şu saatte şu ışık altında çekeceğim, şu çöp bidonlarının yanından bir kedi ve ilerideki bakkaldan bir adam çıkacağı zaman deklanşöre basacağım de. Fotoğrafçı işte budur. Saygılar.

    Galata

          10

    Kulenin sağ tarafında aşağı doğru inmekte olan tepede ışık yetersizliği var. Sol taraf ışıklı iken sağ taraf sönük kalmış. Bakış açısı güzel fakat dediğim gibi ışık olayları iyi ayarlanmamış. Gökyüzündeki açıklık ise çok fazla olmuş. Bir daha aynı açıdan bu fotoğraf değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

    tepeler

          1

    Fotoğraf RAW da çekilip üzerinde oynama yapılmışa benziyor. Böyle bir durum söz konusu ise tekrar işlenmesi gerekiyor. Bu durumda gölge koyuluğu artırılıp ağaçların üzerindeki kontrast düşürülmeli ve ilerideki tepelerdeki ışık yansıması şimdi olduğu gibi kalmalıdır. Sanki fotoğrafta ağaçların üzerine kül serpilmiş gibi gözüküyor.

    Alaçatı2

          1

    Obje tercih güzel fakat bir çok eksik olduğu kanaatindeyim.

    1- Işık güneşin en tepede olduğu yanlış bir zamanda seçilmiş ve bu yüzden kaplamaların altında gölgeler oluşmuş.

    2- Kadarajın sağ alt tarafında bulunan kalın şerit (büyük ihtimalle bir mağazanın yağmurluğudur) ne yazıkki fotoğraftaki sadeliği bozmuş.

    3- Yine kadrajın sağ tarafında bulunan duvar için de 2.maddedeki yazılanların aynısını söylüyorum.

    4- Gökyüzünün mavililiği yine güneş ışığının gazabına uğramış.

    5- Gökyüzünde bir kaç parça bulut olması ve ışık için ise gün batımının seçimesi ve bu eve ait odaların bulut ve günbatımı ile içi içe düzenli bir sadelikte kadrajda görünmesi gerekiyor. Bence bu tekniği uygulayın.

    Startrails

          17

    Arkadaşlar, doğru söylüyorsunuz, diyafram konusunda haklısınız da, netlenen nokta neresi, ben bunu arıyorum, bulamayınca da suçu diyaframa veriyorum.Bu kadar açık diyaframda çalışmak şart değil bu teknikte, ben böyle biliyorum. Makinenize güvenmiyorsanız o zaman diyaframa yüklenirsiniz o başka. Ama yıldızlara netleyip, yani sonsuza değil, bir tık gerisine, ardından bir F5,6 gibi bir değer seçilse, bir D5100'de iso 3200'lere çıkılsa, sonucun daha keskin olacağına inanıyorum. Bundan dolayı diyaframı kastettim.Enstantanedeki 63x30'u anlamak benim için zor, bunu yeni başlayan arkadaşlara anlatmak ise tamamen zor. Fotoğrafın altına 63 adet 30 saniyelik pozlama olarak yazılması daha kolay anlaşılmasına yardım ederdi.

    Hocam çok haklısınız. Bu tür çekimlerde diyafram faktörünün ne kadar önemli olduğunu vurgulamışsınız. Dikkat edilmesi gerekli.

    Mardin

          3

    Öncelikle mardin, gaziantep gibi şehirlerde gece aydınlatması fotoğrafçılık için hiç uygun değil. çünkü belediyeler ne amaçla yapıyorlar bilmiyorum ama her sokak başını, mimari yapıları, parkları bahçeleri vs... şehrin iç mekanlarında en güzel yerlerde otoyol aydınlatmasında kullanılan turuncu ışıkla aydınlatma yapıyorlar. Bu ışığın altında çekim yapmak tam bir bela ve çektiğiniz fotoğraf tam bir kabus olup çıkıyor.

  1. Bakış açısı süper ancak fotoğrafta öz öğenin olmayışına üzüldüm. Suyun ortasında küçük bir balıkçı teknesinin yüzüyor olması ortaya büyülü bir atmosfer çıkarabilirdi. Bence fotoğrafçının bu bakış açısını aynı ışıkta tekrar değerlendirmesi gerekli. Bu karenin hakkını vermeli :) Saygılar.

    Ayvalık Adalar

          2

    Burada ağaçların konumu üzerinde durulmuş, düşünce güzel ama, güneşin en tepede olduğu bir vakit yanlış tercih olmuş. Ağaçların kadrajın tam ortasında olması istenmiş, öyle de olmuş fakat suyun, gökyüzünün ve ağaçların arkasında kalmış olan tepeye bakış açısı çok iç açıcı değil. Yine de elinize sağlık.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.