İçeriğe git

burhan eren

Üye
  • İçerik sayısı

    30
  • Katılım

  • Son ziyaret

Yazıları bölümüne burhan eren kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Burhan hoşgeldin.

    Yine iyiyerdeymişsin güzelyurt da su var, yeşillik var, portakal var...

    Birde su dahi olmayan Turkeli de askerlik yapanlar var :D

    Hoşbuldum üstadım kola ile traş olanlardan mısın sende :) evet allaha şükür suyumuz vardı,türkeli bizim tümenin olduğu yerdi.gerçekten sıkıntıydı. Hatırlamak dahi istemiyorum.

  2. İyi günler Nikon d3200 kullanıyorum ve makinemde otofocus motoru yok Tamron 70-300mm F/4-5,6 AF Di LD MACRO 1:2 Zoom Lens almayı düşünüyoru araştırdım tamron 70-300 VC si birde LD si var VC nin Nikondaki VR gibi titreşim engelleyici olduğunu zannediyorum asıl konuya gelelim D3200 de otofocus yok (sadece video da var) alacağım lenstede vc titreşim engelleyici yok ve lens zoom lens tripotsuz portre çekebilirmiyim resimler titremeden iyi sonuçlar alabilirmiyim?

    Biraz uzun oldu kusura bakmayın :/

    D3200 ile arkadaşımdan alıp kullandım bahsettiğin lensi ancak bi türlü istediğim verimi alamadım.Mehmet abininde söylediği gibi full zoomda kesinlikle titretmeden çekemedim(tripod kullanmadım).en ufak kımıldama lense kocaman bir hareket olarak geri dönüyor ve çektiğim fotoğraflarda ağızla burunun yeri değişiyor.Auto Focus benim kullanma imkanı bulduğum modelde vardı ancak 18-55 e kıyasla çoook çok yavaş geldi bana(ya da ben beceremedim.).Tamron 70-300 de bu kadar sıkıntı yaşayınca haliyle aklıma mehmet abinin 55-200 tavsiyesi geldi ve kesinlikle uyacağım.

  3. Optiğin fizik kuralı şudur: Başlangıç odak noktası baz alınarak 3 katından fazla zoom yapan lenslerde "keskinlik, kontrast, renk başarımı" düşmeye başlar

    18-55mm: 18x3:55

    17-55mm: 17x3:55

    55-200mm: 55x3:165

    18-200mm: 18x3:55 ?????

    24-70mm: 24x3:72

    örnekler uzayıp gider.

    18-200 mm lens iyi bir tatil lensi olur, tak çıkar derdiniz olmaz, anılarınızı sabitlemek için yeterlidir. Ama teknik manada başarımı yüksek kareler arıyorsanız ve fotoğraf sanatında da kendinize güveniyorsanız bu tür geniş zoom aralığına sahip lenslerden uzak durursunuz.

    Artık bu konuda daha fazla soruya ve cevaba gerek olduğunu sanmıyorum; siz bir 55-200 mm VR alın ve yolunuza devam edin. Yaklaşık 1 yıl sonra tekrar burada buluşalım. O zaman çok daha farklı sorularla karşımıza çıkacağınızdan eminim; bunu bildiğim için gidin bu lensi alın diyorum.

    Abi çok teşekkür ederim.Mesaj alındı :)

  4. Doğukan,

    55-200 senin amaçların için yeterli bir lenstir. Sahip olduğu diyafram bıçaklarından dolayı en düşük diyafram değerinde portre çekiminde şaşırtıcı sonuçlar alırsın. Bu lensi çok az kişi tanıyor, bana göre sınıfında en iyi lens. VR versiyonunu almaya çalış.

    Mehmet abi kıyaslama açısından yanlışmıdır bilmiyorum ama birkaç yerde 18-55'in yanında 55-200 mü yoksa sigma 18-200 mü kullanılır diye tartışmalar gördüm.Sigma 18-200 ile ilgili fikrin nedir acaba ? 55-200 ü sen söyledikten sonra şöyle bir araştırdım fiyat açısından gayet makul bir lens.performansı senin dediğin gibiyse denenebilir bence.

    • Harika 1
  5. Burhan abi yalnız her fotoğrafı RAW çekme. Belki zamanın olmaz. Belki bazı fotoğraflarda o kadar önemli oynamalar gerekmez. Mesela sanatsal anlamda değil de bir anı fotoğrafları çekiyorsan RAW çekmemeni öneririm. Ayrıca şu videoyu izlemeni öneririm.

    yok zaten bütün fotoğrafları raw çekmeye kalksam işin içinden çıkılmaz :) Şimdilik yeni öğrendiğim için böyle çekiyorumki PS de hangi parametlerin hangi etkilere sahip olduğuna hakim olmak için elimde örnekler olsun.

    hem önemli hemde değil raw ham formattır makine resme hiç müdahale etmez beyaz ayarını daha sonradan yapabilirsin.

    lakin doğru beyaz ayarında yapılan raw çekim çok daha doğru sonuç verir

    sen raw artı jpg çekerek farkları gör tecrübe kazan

    ayrıca makinende picture control diye bir bölüm var. orda standart vivid gibi renk değerleri var canlı istiyorsan vivid soft istiyorsan portre gibi kitabını iyi oku picture control olayını iyi anla

    hatta ordan kendi değerlerini bile girebilirsin keskinlik ton doygunluk gibi

    ama fazla abartma örnek çok doygunluk verirsen dişler sarı olabilir bol bol çekim yaparak tecrübe kazan sürekli kurcala pcde karşılaştırma yap bol bol da oku :)

    fatih abi eğer bulabilirsem picture controlüde kurcalayacağım inşallah :)

    • Harika 1
  6. d800 kullanıyorum nikon 24-70 lensim var zaman zaman gelin damat çekimlerine gidiyoruz..

    diğer arkadaşların bazılarında 5dmk3 canon 24-70 tamron 24-70 vc sigma 35mm 1.4 gibi canon seti olan arkadaşlar var

    her çekimde tabiki ayarlarımız tekniklerimiz duruşumuz tutuşumuz bile farklı olmasına rağmen ekranlara baktığımızda tamam canona geçiyorum diyorum. ama pc ye atıp baktığımızda ise

    nikon ben burdayım diyor keskinlik kontrast renk detayı gerçek tonlar gibi...

    özetle canon masal gibi yalan geliyor özellikle canonun ekranı hep daha iyiymiş gibi durmasında rağmen ekrandaki foto ile pc arasında ciddi fark oluyor...

    Fatih abi bilmediğim çook fazla şey olduğu için canondu,nikondu kıyaslamasına giremiyorum.Mehmet abinin ve diğer arkadaşların cevaplarına göre iki gündür beyaz dengesiyle ilgili bulabildiğim ne kadar yazı varsa okudum.Hatta forumdaki konulardan birinde mehmet abi beyaz dengesine dikkat etmemiz gerektiğini ancak profesyonel çalışmıyorsak gri kart veya ölçüm işine pek kafamızı takmamamız gerektiğini söylemiş(yanlış anlamış olabilirim :) ).Bide raw formatını önermişti ilk defa denedim ve sevdim.işlenmeden önce bizim rawlar tatsız tuzsuz gözüküyo :) Ama işlendikten sonra gerçekten sonuçlar çok tatmin edici,en azından benim seviyemdeki biri için.Birkaç örnek sunayım.Ve aklıma gelmişken bir soruyla bitireyim. Raw çekiyorsak,sonradan müdahele edebilidğimiz için çekim sırasında beyaz dengesinin ne durumda olduğunun pek önemi var mı?

    http://i.hizliresim.com/b83QXm.jpg

  7. http://i.hizliresim.com/krmRJA.png

    http://i.hizliresim.com/ydg9oL.png

    http://i.hizliresim.com/oQolrm.png

    Dün mehmet hocanın tavsiyesi üzerine birkaç raw fotoğraf çekip PS de değerlerle oynama fırsatı buldum.Ortaya yukarıda örneklediğim sonuçlar çıktı,beyaz dengesi hakkında ufakta olsa bir bilgi sahibi oldum.Yanıtlarınız için teşekkür ederim,daha öğrenecek,merak ettikçe yeni kapılar açacak çok konu var.Değerli vaktinizi ayırdığınız için sağolun.

  8. Pozlama telafisi hakkında çok derine inemem ancak yüzeysel bilgiye sahibim.Aslında amacım sormuş olduğum sorudan hareketle bir genellemeye ulaşmak ya da nikonda renk şöyleymiş canonda böyleymiş gibi bir sonuca varmak değildi.(Haddime de olduğunu düşünmüyorum.). Benimkisi sadece neden olabileceğiyle ilgili ufak bir meraktı.Az öncede makinayı kurcalarken renk dengesi kısmına girdim,oradaki color pickere benzeyen yerden seçiciyi kırmızı renge yaklaştırdıkça canondakiyle birebir renkleri yakaladım.Muhtemelen çekerken yapılacak bir ayarla sonradan müdahele etmeye gerek kalmadan o renk tonunda fotoğraf çekilebilir.Yanıtınız ve kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim.Saygılar

  9. Gökhan hocam aslında ikimizde tripodları aynı yere sabitledik.Diyaframı arkadaşınkine göre ayarladık,yanılmıyorsam 5.6 idi (bendeki en açık diyafram) ve enstantaneyide 1sn,2sn 1/10,1/5 gibi değerlerde çekimler yaptık karşılaştığım sonuç hep yukarıda bahsettiğim kareleri benzerdi.çektiğim fotoğrafları o an sildiğimden örneklemeyi birebir yapamadım.Yukarıdaki örnek resimler için dedikleriniz geçerlidir,ayarlar aynı değil zaten.Ancak aynı olanlarda da netice bunlara yakın tonda renklerdi .O zaman farklılığın 1. nedeni lens, 2. nedeni ise markaların renk farkları diyebiliriz öylemi.

  10. Üstadlarım mutlu hafta sonları diliyorum.DÜn akşam balkonda birkaç mum yakıp manuel modda biraz deneme yapalım dedik arkadaşımla.Bende D3200 ve 18-55 var,ondada Canon 500D ve 50mm lens var.Aynı noktadan aynı değerlerle çektiğimiz fotoğraflarda ondaki renkler daha ateş renginde çıkarken benim çektiklerim daha açık tonda beyaza yakın renkte çıkıyor.Aynı değerlerde çektiğim fotoğrafları gÜzel çıkmıyor diye sildiğimden dolayı denk fotoğraflar ekleyemedim ancak ekteki fotoğraflardaki sonuçlarla benzerdi.Bu farklılık lenstenmi yoksa makinadanmı kaynaklanıyor merak ediyorum.Örnekleri sunuyorum.Cevaplarınız ve vakit ayırdığınız için teşekkÜr ederim.

    http://i.hizliresim.com/XWmymD.jpg

    http://i.hizliresim.com/Ry2X7Z.jpg

  11. Cabir bey Resimdeki AF ayarım alttaki gibi yani büyük kutucuk.Siz cevap attıktan sonra kurcaladım birazcık veOtomatik alan Af ve tek nokta Af seçeneklerini değiştirdiğimde bahsettiğim olayın hallolduğunu gördüm ;) çok teşekkür ederim tekrardan.


  12. http://www.nikonturk.com/konu/519-dijital-kameralarda-otomatik-netlik-nasil-ve-ne-sekilde-yapilmaktadir/

    Biraz araştırma yapmanız yeterli !!!

    Sayın Cabir Çaycıoğlu;

    Linkini paylaştığınız Ümit Hocanın yazısını sonuna kadar okuduktan sonra bu konuyu aÇtım zaten.Konumun başında da dediğim gibi "ARAŞTIRIP" denedikten sonra kafamdaki soruları netleştiremediğim iÇin sorma gereği hissettim.Zaten forumda da yeni başlayanlar bölÜmÜnÜn bu amaÇ doğrultusunda oluşturulduğunu dÜşÜnÜyorum.Demem o ki sormak istediğim soruya hiÇ bakmadan,benim gibi araştıran,okuyan bu işe yeni başlamış birine bolca Ünlemli cevaplar vermek pek hoş olmadı diye dÜşÜnÜyorum.Saygılarımla

  13. Öncelikle soru basit olabilir kusura bakmayın bunun için.Forumları çok kurcalıyorum ancak tam olarak kafamdakilere yanıt bulamadığımdan konu açma gereği hissettim.Netleme modunu AF-A , AF-S ya da AF-C yaptığımda ve makinamın çekim modunu M moduna ayarladığımda ekranda çıkan netleme noktalarına müdahale edemiyorum.Otomatik olarak kendisi seçiliyor.Lens üzerindeki netleme modunu Manuele aldığımda ise netleme noktalarıyla istediğim gibi oynayabiliyorum.Sorum şu; makinayı AF-C modunda kullanacağım zaman vizÖrdeki netleme noktalarını kendim seçebilmem için illakı lens üzerindeki netleme switch ini Manuelemi almalıyım ? Body D3200,lens 18-55 kit lens.

  14. Üstad dediğiniz gibi muhtemelen o yöntemle daha iyi sonuçlar elde edilir ancak ben edebilir miyim muamma.Sadece merakımdan sordum,makinamı ve fotografın temel mantığını öğrenmeden ekipmana yatırım yapmanın yersiz olduğunu okudum çoğu yerde.Biraz daha öğrendikten sonra makro çekmek istersem elbet makro lens edinirim.Sonuçta bir işi yapacaksan tam yapacaksın.Yanıtınız için teşekkÜr ederim.İyi çalışmalar

  15. Öncelikle iyi akşamlar diliyorum.Bugün pikniğe gittim ve makinamla 18-55i yanıma aldım.ÇiÇeklerin arasına daldığımda birkaÇ kelebek gÖrdüm ve fotoğraflamak istedim.SonuÇlar eklediğim resimlerdeki gibi.Sorum şu kelebekteki renkleri ve kelebeğin detaylarını(antenleri,tüyleri vs.) 18-55 lensle Çekebileceğim en iyi poz bumudur,yanlış anlamayın demek istediğim fena değil anlamında.Asıl merak ettiğim nokta ise bikaÇ yerde okuduğum ters bağlama yÖntemiyle aynı pozları Çekmiş olsaydım nasıl bir sonuÇ elde ederdim.Yukarıda sÖylediğim detayları elde etme olasılığım neydi ?

    http://i.hizliresim.com/6RNW8l.jpg

    http://i.hizliresim.com/6RNWr3.jpg

  16. Benim gibi yeni başlayanların başlıca problemi ve soruları malesef sizin yukarıda behsettiğiniz tarzda.bende makineyi alırken baya araştırma yaptım,neticesinde bütçeme uygununu seçip bi karar verdim.malesef arkadaşlar biraz aceleci davranıyor ekipman konusunda.incelediğim konularda öne çıkan unsur makineyi iyice tanımadan ekipman edinmenin yanlış olduğu.o yüzden kendim şuan makinemin kullanım klavuzunu üşenmeden okuyorum.kafama takılan terimleri de araştırıyorum.Ancak sizin gibi bu işe yıllarını verip belli bir seviyeye ulaşmış insanlarında işin sanat boyutunu konuşma arzularınıda şiddetle destekliyorum.Saygılarımla

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.