İçeriğe git

Mahmut Ali Demirkan

Üye
  • İçerik sayısı

    29
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    1

Yazıları bölümüne Mahmut Ali Demirkan kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Zekeriya bey konuyu okurken yazdıklarınız kafama takıldı, bu bağlamda birkaç soru sorma gereği duydum. Derdim tartışmak, trollemek vb. değil bilgi peşindeyim. Sizin adınız altında diğer üstadlara da sorumu yöneltiyorum.

    Şimdi ben crop gövde kullanıyorum. 17-50 bir lensim var. Bunun yerine 12-24 taksam daha geniş açıya sahip olmaz mıyım? Benim bildiğim çarpan faktörü, lens FX de olsa DX de olsa işliyor. Yani DX gövde üzerindeki 17mm FX deki 25,5mm gibi birşeye, 12mm FX gövdedeki 18mm e denk geliyor. Yani daha açık yazmak gerekirse: Ben FX gövde üzerindeki 12-24 gibi bir açıya ulaşmak istersem, DX gövdeme 8-16 gibi bir lens takmam gerekiyor. Konuyu doğru mu anlamışım yoksa ütopya gibi biryerlerde miyim? Siz ve diğer tecrübeli arkadaşlar beni bu konuda bilgilendirirse gerçekten müteşekkir olurum.

    Sağlıcakla kalın.

    Edit: İmla.

    Konuyu doğru anlamışsınız. FX bir lens örneği vererek konuya bir örnek daha vereyim. 24-70 mm bir FX objektifi eğer tam kare gövdeye takarsaniz mm ve açı olarak objektif ne veriyorsa onu alırsınız. Eğer bu objektifi dx bir gövdeye takarsaniz dx gövdenin sensörünün küçüklüğünden dolayı objektif üzerinde gördüğü görüntü küçülecek ve bu lens 36-105 mm objektif davranışı gibi davranacaktır. Yani gördüğü açı küçülecektir.

    Eğer bunu Dx bir gövde üzerinde 18-55 dx bir objektif açısından düşünürsek bu objektifin gördüğü açıyı FX bir gövdede FX objektifle yakalamak istersek FX gövde üzerine 27-82,5 mm gibi bir objektif takmak gerekiyor.

    Edit: bu söylediklerim nikon marka veya sensörün kırpılma oranı 1.5 olanlar için geçerlidir. Başka markanın kırpılma oranları farklı olanlar var. Canonda örneğin 1.6 çarpan.

    • Harika 1
  2. Merhaba, zamanında bende bu konuyu araştırmıştım ve sigma 17-50 F2.8 os de karar kıldım. Karşılaştırmalar 17mm de tamronun, 50mm de sigmanın daha iyi olduğunu söylüyor. Tamronu kullanmadım ama sigmadan oldukça memnunum ve dostlarıma da sıkça tavsiye ediyorum. Forumda link paylaşmak yasak mı bilemiyorum ama lensi almamda yardımcı olan bir videoyu sizinle paylaşmak istiyorum. Testler canon gövde üzerinde yapılmış gerçi lakin yinede fikir vermesi açısından önemlidir diye düşünüyorum. Bahsettiğim link:

    Edit: Forumda link paylaşmak yasak ise şimdiden özür dilerim ve unutmadan dxomark karşılaştırma linklerini de paylaşayım.

    Sigma 17-50 için:

    http://www.dxomark.c...ikon-D7000__680

    Sigma 18-35 f1.8 için:

    http://www.dxomark.c...ikon-D7000__680

    Tamron 17-50 için:

    http://www.dxomark.c...ikon-D7000__680

    Nikkor 17-55 için:

    http://www.dxomark.c...ikon-D7000__680

    Testler en düşük performansın nikkorda olduğunu söylediği için bence pek de inanmamak lazım. Bu bağlamda her iki lensi de deneyen konuyla ilgili arkadaşların bilgilendirmesi daha doğru olur sanırım ben sadece kendi kullandığım lens üzerinden yola çıkıyorum.

    İnceleme video için teşekkür ederim. Güzel bir inceleme. Zamanında bende sigma 18-35 e bakmıştım ama fiyatından dolayı yanasamadim.

    • Harika 1
  3. Linkteki teksti kopyalayıp yapıştırdım:

    "bence binde bir olan bir olayı nıkonturk pazar payı taktığı olarak yayınlamış .inanmayın olası itimali şüpeniz var ise yutdişi güvendiğiniz arkadaşlarınızla ve ebay.,amazon bilinen sitelerden ,olmadı hayamdan spot alınabılır. nıkonturkun bu tip yayınlarını dikkate asla almayın .nıkonturk bu işlerle uğraşacağına fıyatları aşağı çeksin. a>"

    Benden habersiz ne satıyonuz? :)

    :) bilgi edinmeden fikir edinme örneği ya da bir tür çıkar örneği

  4. Ya şimdi bakıyorum bazen. Genelde adanada görüyorum almış eline d5100 yada canon 600d ne flaşı var ne bişiyi adam düğün fotoğrafçısı olmuş. Ya abi az profesyonel olun. Millet bu işten ekmek kazanmak için en iyi makinelri alıyor soft boxlar flaşlar kaliteli objektifler. Objektif kötülemek için demiyorum. adam 18-55 ile gelin damat fotoğrafı çekiyor. Gerçi sizin kullanma alanınız farklı ama inanın d700 yada d710 size çok avantaj sağlamayacak. Mutlaka size bir yararı olacaktı o muhakka ama sizin kullanım amacınız eğitim olduğu için d7000 işinizi fazlasıyla görecek bir gövde. İyi objektifler ile çok kaliteli işler çıkarabilirsiniz. Neticede Siz bir südütyo da kullanmaycaksınız. Halk eğitim merkezine gelecek olan öğrenciler de sizden tam kare bir gövde istemeyecekler. Zaten tam kare bir gövde alacak kişi benim kanatime göre artık bir bilgi birikimine sahip kişidir. Nedir sizin yapmak isteyeceğiniz mevzu gelen öğrencilere iso enstantene diyafram üçlemesini çekm teknikleri vs. bilgi vermek.

    Saygılar ve sevgiler nacizane düşüncemdir.

    Düşüncelerinize katılıyorum. Eğitim için fazlasıyla yeterli bir gövde. Zaten bir süre daha bekleyeceğim. Teknolojinin de sonu yok. Teşekkür ederim düşünceleriniz için.

  5. Mahmut bey eğer hob amaçlı yapıyor iseniz tani bir para kazanma hevesiniz yoksa d7000 her işinizi görür hiç çekinmeden alınız. eğer ben bu işten ekmek kazanacam diyorsanız bence hiç bunları düşünme d4 alın en iyisi.

    Teşekkür ederim tavsiyeniz icin. Ama bende D7000 zaten var. D4 seviyesi zaten beni aşar maddi anlamda. Neyse ben bir süre daha bekleyecegim. Herkese cevaplari için teşekkür ederim.

  6. Kurs Açtığınızda lütfen bilimden hayatın gerçeklerinden koparmayın insanları.

    Elimden geldiğince iyi bir sekilde yapmaya çalışıyorum tabi ki. Herkes ne iş yapıyorsa ve anne veya babalık görevi içinde elinden gelenin en iyisini yapmak zorunda ki insanlık ve ülke o zaman gelişebilsin. Neden böyle bir uyarı yapma ihtiyacı hissettiniz ki?

  7. D7100 alınca elinde ne kadar para kalıyor? Mesela aradaki farka 24-120mm f4 VR ve Tokina 11-16mm f2.8 giriyor mu?

    Bütçemi zorlayarak alacağım aslında.Toplamda 5000 tl civarları bütçe ayırabilirim. Geçen sene aldım D7000'i. Yanında Dell u2413 monitörde almıştım. Şu an açıköğretimde fotoğrafçılıkta okuyorum. Daha 2. dönem :) Okul bittiğinde, halk eğitim merkezinde öğretmen olduğum için fotoğrafçılık alanında kurs açmak istiyorum artı olarak fotoğraf çekmekten çok hoşlanıyorum. Tabi yaptığım işi iyice öğrenerek adam akıllı yapmak isterim. Zaten bunun içinde ders kitapları haricinde birçok kaynak kitaplar edindim.

    Tabi D610 ve 24-120 f4 vr fiyatına dediğiniz tokinayı alabilirim gövdeyi değiştirmeden ya da artı d7000 gövdemi d7100 ile değiştirebilirim. FX sensörlü gövdeyi almaktaki amacım daha sığ alan derinliği sağlamak ve gece çekimlerinde veya biraz karanlık ortamlarda daha az gren için almak istiyorum aslında. Daha az gren için belki bir d7100 yeterli olabilir.

    D7000 gövde varken d7100 ile değiştirmek fotoğraf kalitesi açısından illaki etkileri olacaktır. Ama ne kadar mantıklı olur bilmiyorum. D7000 ile kalite olarak çok iyi fotoğraflar ve çeşitli düzel kareler elde ettim. Bu fotoğrafları çekerken çok zevk aldım. çok güzel portre baskısı da aldım A3 boyutunda. Daha büyükte alınabilir rahatlıkla.

    Aslında FX sensörlü gövdeyi düşünmeden önce sigma 18-35 1.8 art serisi ve Tokina 11-16 II. versiyonunu almak istiyordum. Daha geniş açı objektif için Tokinaya verdiğim para değer ama bir sigma 18-35 1.8 objektife 2000 lira vermek ve toplamda 3500 tl vermek DX sensörlü gövde için mantıklı gelmedi. Bu parayı FX sensörlü gövdede değerlendirmek istedim. sigma objektifi de şunun için almak istedim. Geçen yaz izmir yaşam parkında özellikle karanlık ortamdaki canlıların fotoğraflarını çekerken düşük diyaframın eksikliğini çok hissettim. Tokinayı da klasik olarak manzara ve eski binaları fotoğraflamak için almak istedim.

    FX sensörlü gövdede malesef tek objektife veriyorsun bu fiyatları onu da biliyorum. DX gövdeden bir süre daha devam etsem zaten 24-120 VR f4 objektife şu an için para vermem doğru olmaz. Tak gez objektif olarak 18-105mm yeterli geliyor. DX gövdeden devam etsem biraz karanlık ortamlar için 35 mm 1.8g, yanına ise; Ertan Bey blog sitenizdeki yazılarınızdan da etkilenerek, 85mm 1.8 g yerine VR özelliği olduğu için hem portre hem makro çekimleri 105mm VR mikro veya daha uygun fiyatı olan tamron-sigma gibi muadilini alırım ve bu şekilde devam ederim.

    Bu arada sitenizi de komple okudum. çok teşekkür ederim verdiğiniz onca güzel bilgiler, yönlendirmeler ve güzel bir üslupla yazdığınız makaleler için. :)

  8. Anladım. D750 biraz daha içime siniyor ama malum 1500 tl farkta az değil. En azından yanına 24_120 f4 vr objektif alabileceğim para kalıyor biraz daha para koyarak. Sanırım d750 için biraz daha beklemek lazım fiyatlarının düşmesi için. 5000 tl gövde için d800e veya d810 gibi daha profesyonel bir gövdeye gecme limitine ulaşıyor. Diğerlerinin 2. Eline ulaşabiliyorsun bu fiyata. Ama bende hobi olarak yaptığım için bu işi bu kadar yüksek çözünürlüğe ihtiyacım yok. Biraz bekleyeyim içime sineni alayım. 5-10 sene artık bu gövde işine hiç girmeyeyim. Örneğin sizde ki d700 gövde olarak çok güzel biraz çözünürlük az olsa da. Kaç senelik gövde ama hala severek kullanılıyor. Teşekkür ederim yanıtlarınız için.

  9. D700 ün 1005pikseli var. Biz ölelim o zaman :D

    :)) d610 ile d750 arasında fiyat farkı fazla olduğu icin, acaba özellik farkları o para farkını ödeyecek kadar önemli mi fotoğraf için onun için sordum. Wifi döner ekran vs şeylere çok para vermek istemiyorum.

    Telefonla yazdığım için yanlışlıkla iki mesaj art arda gönderdim :(

  10. Herkese merhabalar. Bildiğiniz üzere fotoğraf makinelerinde pozlama ölçüm sistemleri var ve bu nikonda piksel sayısı olarak ifade ediliyor. örneğin D610, D7000, D7100 vs serilerinde 2.016 piksel RGB sensör kullanan TTL pozlama ölçümü

    kullanılıyor. D750 ve D810 fotoğraf makinelerinde 91000 piksel kullanılıyor. Bir başka örnek ise Canon 7d Mark II'de 150.000 piksel ölçüm noktası var. Canon 7d mark 2 seçimi yapmayacağım. sadece örnek olarak gösterdim. Şimdi ben ileride FX makina alacağım için şunu öğrenmek istiyorum. D610 ve D750 arasında ciddi bir pozlama piksel sayısı farkı var. Daha doğru bir pozlama ölçümü alabilmek için bu pozlama ölçümünde kullanılan piksel sayısı makina seçiminde ciddi derecede önemli midir? Yoksa 2016 piksel ölçümü de yeterli midir? Ben sadece şu ana D7000 kullandığım için daha üst makina kullanmadığım için farkını bilmiyorum.

  11. Bende ıf yi anlamış değilim. Benim de bildigime göre ıf olunca lensin uzamamasi gerekiyor sanırım. Örneğin AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED from Nikon lensde de ıf ibaresi var ama sonuçta bu lens uzuyor. Bu fiyata böyle bir ozellik tabi beklemek biraz abes ama bu ıf ibaresi neden var ve lens neden uzuyor anlayamadım. Belki de bilgi eksikligim vardır.

    70 300 nikon vr de aynı şekilde ıf ibaresi var.

  12. Tamam. Teşekkür ederim. Benim için de ileri de seçimlerimde bunu değerlendireceğim. Nikon 24-120 f4 hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim? Sanırım bu gibi lensler fx de genel kullanım seçiliyor. Genel kullanımda bile yüksek fiyat ödeyeceği için benim gibi amatör olup bütçesi sıkıntılı olanlar fx e geçip geçemeyeceğini iyice tartmali olarak algılıyorum. Tak gez lens için olsa bile ödenen para az değil.

  13. Nikon 24-85mm VR hakkında güzel yorumlar gördüm. Başlangıç için ideale benziyor. FX makinam olmadığı için kullanmadım tabi ki. Uygun ikinci el temiz birşey olursa alınabilir gibi geldi :) Sıfır olursa tamron 24-70 VC gibi gözüküyor veya ikinci el temizde olabilir. Bu FX'e geçmek çok maliyetli. Bende FX gövde alsam mı diye çok gidip geliyorum. Ama biraz sabretmem lazım.

  14. Malesef sorun harddisk veya sd kartla ilgili değile benziyor. Sorun Adobe Bridge CC 64 bit versiyonunu kullanıyorken oluşuyor. O program üzerinden başka bir bölüme kopyala dediğimde renk sapmaları oluşuyor. Daha şimdi bridge den başka bölüme kaydettim. Yeni kaydettiğim foto renk sapmalı çıktı. Bridge'i update etmeye çalışacağım. Bakalım sorun giderilecek mi? Bununla ilgili sorun olduğunu duyan var mı? Birde sorunu her zaman yapmıyor. Bazen sorun oluşturuyor bazen oluşturmuyor. Anlamadım niçin yapıyor. İki farklı hardiske kaydederek denedim. Bir seferinde hatalı çıkardı. Sonra iki hardiskte de hatasız oluşturdu.

  15. Hatta Hayyam pasajında önce dÜkkanları gez en son arkadaşımın dÜkkanına git ve selamımı söyle.

    Spot ÜrÜn alıp gÜvenebileceğim firma olarak hangi firmayı atvsiye edersiniz? En azından aldığım ÜrÜne kendisi teknik servis hizmeti verebilsin? D750 dÜşÜnÜyÜordum ama şu an flare sorunlarından dolayı bir sÜre erteledim. Ama objektif almak istiyorum. Ben ıspartadayım. İstanbula gelme şansım yok. Bu nedenle gÜvenle çalıştığınız firma varmıydı?

  16. ayrıca açılır ekra olması bana göre büyük avantaj d7100 e niye koymamışlar diye çok kızıyorum yerlerde sürünmek zorunda kalmazdım :)

    :) :) bu sorunu bende yaşıyorum. FF makineye geçersem sanırım bu nedenle tercihim D750 olacak :)

  17. Anladım çok teşekkür ederim. Taşımadan önce problem yoktu.Başka bilgisayarda da açtım ve sorun yine aynı. Maalesef dosyalar zarar görmüş. Aslında harici hdd yi ve bilgisayar harddiskimi de ve sd kartıda yeni almıştım. İnşallah bir daha bu sorunla karşılaşmam. çok güzel kareler vardı ve gitti hepsi :)

  18. Herkese merhabalar. Ben Ali. Isparta'dan aranıza katıldım. Yeni çektiğim gezi fotoğrafıyla ilgili bir sorunum var.. Canon G11 makinamla çektiğim fotoğraflarımı bilgisayarıma kaydettim. Kaydetikten sonra bir süre PS ve Bridge ile fotoğraflarıma göz attım. Daha sonra fotoğraflarıma tekrar göz attığımda sonuçlar aşağıdaki gibiydi. Şimdi ilk başta yani çekim sırasında hiçbir sorun yoktu. Hatırladığım kadarıyla bilgisayara ilk kaydettiğimde de sorun yoktu. Daha sonra PS ile bridge le tekrar göz atınca böyle renklerin oluştuğunu gördüm. Acaba yanlışlıkla PS de ya da Bridge'de bazı ayarlarımı kurcaladım da mı bozuldu renkler ve ne yaptımda böyle oldu anlayamadım? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

    39zdvp.jpg

    07zQnY.jpg

    mGonL4.jpg

    4Lz5l7.jpg

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.