İçeriğe git

ismail tozan

Üye
  • İçerik sayısı

    69
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    1

Yazıları bölümüne ismail tozan kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Merhaba arkadaşlar kendimce çok faydalı buldum. Sizlerde umarım faydalanırsınız.

     

    Sayın yöneticiler biliyorum bu bir forum konusu değil paylaşımı uygun bulmazsanız kaldırabilirsiniz. Benim çok hoşuma gittiği için paylaşmak istedim.

     

    Saygılarımla.

     

     

     

  2. Bir saat önce, Mehmet Köse yazdı:

    Bu soruda bilimsel veriler her iki gövdenin de aynı netleme modulünü kullandığını söylese de pratikte D4s kesinlikle daha hızlı netler. Çünkü burda sadece hız değil, "kararlılık" diye tabir ettiğim konu öne çıkmaktadır.

    Neden bunu söylüyorum?

    Kendim 2008'den bu yana D3, 2013'te de D300s'im yerine D800 kullanıyorum. İşim gereği iki gövdeyi aynı anda omuzlarıma asarak çalışmak zorundayım. D3 beni hiçbir zaman çamurda bırakmadı; her zaman deklanşöre dokunur dokunmaz hazırım abi çek tavrıyla bugünün şartlarında bile 12mp lik sensörüyle tümüne meydan okuyor, tam bir arap atı.

    D800 ise "abi netledim galiba, yok olmadı bi daha deneyelim, karar veremiyorum, ışık mı yetersiz" gibi bir sürü naz yapmaya hala devam ediyor.

    Her ikisi de aynı şartlarda, aynı üst segment lenslerle kullandığım gövdeler. Işık şartlarım ağır, tiyatro+dans (sahne sanatları) gösterileri, flaşın yasak olduğu haller.

    Aynı şeyi düğün salonunda da yapıyorlar, ışık olsa da D800 nazlı maalesef.

    Evet, modüller teknik verilere göre aynı, sadece prizmalar farklı, zaten bu prizma maliyetin büyük bölümünü oluşturuyor sensörden sonra. Nedenini Nikon mühendislerine sormak lazım. Ama "bana göre" su götürmez bir gerçek şu ki, bahsettiğiniz şartlarda değil D4 ve üstü, D3 bile bir alttaki o semi-pro segmentine kafa atıyor. Meraklısı için işi daha ileriye götüreyim,abartı mı olur kendiniz test edin: D800-D810 ikilisini bir de günümüzün 300€ luk D300-D300s modelleriyle netleme hızı konusunda bi kapıştırın bakalım! Ama sonuçları adilce yazmayı ihmal etmeyin.

    Ek bir bilgi:

    D5 modeli çıkana kadar netleme konusunda en hızlısı Nikon 1 serisi olarak yazılıyordu. Hakları var, kendim FT-1 adaptörüyle V1 üzerinde tüm lenslerimi kullanırken bunun farkına varıyorum. AFS lensin hızı bile bu gövdeye yavaş kalıyor, kendi lensleriyle gerçekten çok hızlı.

    Çok teşekkürler.

    Gerçekten tatmin edici ve kafada bulanıklık bırakmayan teknik cevaplar oluyor benim için.

    Bu siteyi bu yüzden çok seviyorum. İyi ki varsınız. :)

     

    • Harika 1
  3. 5 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

    İsmail bey,

     

    Bu bilgilerin bir kısmı doğru, bir kısmı eksik.

    Bahsettiğiniz iki gövde D4s ve D810 aynı AF sistemini kullanırlar, dolayısıyla aynı lens ile kullanıldıklarında netleme hızları görece aynıdır.

    Modern gövdelerde AF hızı yalnızca ne gövdeye ait bir özelliktir ne de yalnızca lense.

    Bahsettiğiniz her iki gövde ve 200-500mm f5.6 lensi ele alırsak, lens AF-S, yani bünyesinde sessiz AF motoru barındıran bir lens.

     

    AF sistemi kabaca şu şekilde çalışır: 

    - Gövdeden AF modunu seçersiniz, sizin durumda bu AF-C (sürekli AF)

    - Ayrıca yine gövdeden AF Alan modunu seçerseniz, diyelim ki sizin durumda bu D9 (9 noktalı dinamik alan) 

    Makinenizi bir yere doğrulttuğunuzda ve netlemeye çalıştığınızda, lens önce bir ileri-geri hareket eder. 

    Bu sırada gövdedeki AF sistemi şunu yapar; belirttiğiniz 9 noktaya denk gelen alanda AF algılayıcısındaki o noktalardan gelen bilgileri analiz eder, bunların yatay veya çapraz olmalarına da bakarak oradaki kontrastı yakalamaya çalışır, bulduğu en net noktada, yani sinyali en fazla aldığı noktada durur. Bu işlemleri yaparken bir kapalı-çevrim algoritması kullanarak gövde üzerindeki AF sistemi ile lensinizdeki AF sistemi koordineli çalışırlar. Yani aslında lensinizde de bir AF yazılım (firmware) mevcuttur. O nedenle AF-S lensler diğerlerinden pahalıdırlar.

     

    Lensinizin AF sistemi ve içinde barındırdığı motorun hız ve kalitesi, toplam AF hızınıza etki eder. 

     

    Sonuç olarak; 

    AF hızı hem lense hem de gövdeye bağlıdır.

     

    Saygılar.

    Cevap doyurucu oldu teşekkür ederim.

     

    o zaman şu sonucu çıkarabilir miyim? aynı lensi D5 ile kullanırsam daha hızlı netleme yapabilirim. D5 almak hayal gibi ama bilgi hiçbir zaman hayal değil.

     

  4. 5 dakika önce, Yasin Korkmaz yazdı:

    Şahsen ben derim ki;

    BODY ve D4S

    D810 7fps 4s 11 fps - bu tarrtışılmaz

    Yasın bey bende aynı fikirdeyim tabii ki D4s ama soruma cevap bu değil benim öğrenmek istediğim body'nin af üzerine etkisi nedir. Aynı lens iki farkli makinada aynı hızda fokuslanabilirmi.

     

    Yani her iki body de de uçan bir kuşu 7fps te çekim yaparsak hangisi daha hızlı fokuslanıp net fotoğraf yakalar. Burada bodynin etkisi varmıdır yoksa iş lensetemi bitiyor.

  5. Merhabalar;

    Dün arkadaşlar ile tartışırken işin içinden çıkılmaz bir noktaya geldik. Bende konunun üstadları burada iken buradan doğru cevabı alayım istedim.

     

    Kuş fotoğrafcılığında af hızı çok önemli. Özellikle uçan çekerken.

     

    Elimizde 200-500mm f5.6 lensimiz var.

    Bu lens ile D4s ve D810 body kullanarak uçan kuş çekiyoruz.

    Bir grup arkadaş af hızı lense aittir her ikisinde de aynı hızda netleme yapar, body ise kendini image kalitesi  ve isoda gösterir derken;

    Bir grup D4s daha hızlı netler ayrıca image ve isoda da daha iyidir dediler. 

    Sonuçta iso ve image kalitesinde anlaştık ama netlemede bulanık kaldık. 

    Bodynin lens üzerindeki af ye etkisi varmıdır? varsa bu ne oranda olabilir?

     

    Saygılarımla.

  6. Kuş için tek etken çarpan değil. önemli olan çarpansa direk Canon 7D alın x1.6 çarpanla daha avantajlı.

    Alacağınız FF makine (D3 D4 almıyacağınızı var sayıyorum) seri çekimde yavaştır. DX gövdeler ise ciddi anlamda hızlıdır.

    Bu çok önemli bir etken.

    D300s veya D500 ü her türlü D750 ye tercih ederdim.

    Ancak kuş için. Wildlife denilen fotoğrafçılık türü için.

    D500 gene kafamı karıştırdı. bu işin sonu yok.

  7. Kuş fotoğrafçılığı DX mi FF mi karşılaştırmasında ben daha çok ben egosu olmayan durumu analiz edip artısını eksisini kabul etmiş kişilerin dediğine bakarım. bu tarz tartışmalar da Trakus kuş fotoğrafçıları sitesinde yapıldı yapılıyor. FF kullanıp DX'e geçenler 1.5x çarpan avantajı yakalasalarda renk, dinamik aralık, keskinlikten hiç memnun kalmadılar. Sessiz sedasız daha yaklaşmak veya FF de çekip croplamak daha iyi deyip FF ye dönüş yaptılar hep.

    Bir keresinden Trakus'ta açılan bir konu vardı. Konuyu bulamadım hatırladığm kadarıyla aktarayım. D7100 kullanan bir kuş fotoğrafçısı FF si olan bir arkadaşıyla kuş fotoğraflamaya gidiyor. Yanlış hatırlamıyorsam D6xx serisi bir şey olacak. FF kullanıcısındaki lensi denemek istemiş aynı yerden aynı kuşu DX ile oda çekmiş. Daha sonra bilgisayarda işlerken FF arkadaşı croplayıp aynı boyuta çekmiş. Tutmuşlar bunu karşılaştırmak istemişler. Karşılaştırdıklarında FF makinenin çektiği fotoğrafın daha net, renk doygunu ve dinamik aralığının daha iyi olduğunu farketmişler. Konuyu bulabilseydim orada yayınladıkları iki fotoğrafı da koyacaktım ama malesef bulamadım.

    Bu konuyla ilgili güzel bir makale.

    Aslında konuyu en son paragrafta özetlemiş :)

    Aslında bu iki cevap tamda öğrenmek istediğim cevaplar oldu.

    Daha önce aynı konuyu açmış olmama rağmen bu kadar tatminkar cevaplar alamamıştım kafam karıştı ve d7100 kullanmaya devam etme kararı aldım ama o gün bu gündür hala tereddütlerim vardı bu gün bu tereddütlerim kalktı.

    önümüzdeki günlerde merhaba FX dünyası diyor olacağım.

    aynı konuyu açmak ile site yöneticilerini kızdırmış olabilirim kusura bakmasınlar ama amacım doğruyu bulmak. Ayrıca internet üzerinden araştırma yapmak iyi bilmediğiniz konularda kafa karışıklığına sebep olmakta ama tecrübe sahiplerinin doğru adrese yönlendirmesi çok yerinde oluyor.

    Saygılarımla.

  8. Merhaba Arkadaşlar,

    FX body ile DX modda çekmek ile DX body ile fotoğraf çekmenin karşılaştırmasını yapabilirmisiniz?

    Artıları nelerdir eksileri nelerdir hangisi daha kaliteli fotoğraf üretir.

    Bu soruyu sormamın nedeni elim hep FX body almaya uzanıyor ama Kuş fotosu çektiğim için bir türlü kendimi ikna edemiyorum. Ama bunun yanında manzara ve kelebekte (makro) çekiyorum.

    Burada benim aklıma gelen ilk negatiflik çözünürlük olsa gerek ama FX body lerin iso performansı çok iyi.

    Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. Not: lenslerimi geleceğe yatırım olması açısında FX almıştım.

    Elimde D7100 var kararım full frame olursa inşallah D750 alacağım.

    Saygılarımla.

  9. 2007 den beri d300 kullanan fotoğraftan para kazanmayan kendi halinde takılan düz bi adamım :)

    d300 den sonra bu aralar ben de nasip olursa bir gövde güncellemesi düşünüyorum.

    hazır bu başlığı sa bulmuşken sormak istedim: benim gibi biri için d750 nin 1/4000 shutter hızı bir engel teşkil eder mi sizce?

    öyle çok hız/aksiyon fotoğraflarıyla işim olacağını zannetmiyorum ama insanın içinde yine de bir acaba kalıyor ..

    Aslında sorunun cevabı sende 1/4000 den hızlı kaç fotoğraf çektin? bu sorunun cevabı içindeki acabayı kaldıracaktır.

  10. Nikon'un resmi sitesinde Capture NX 3 diye bir versiyon olmayacağı, ama bazı yamalarla desteğin devam edebileceği, onun yerini Capture NX-D alacağı anlaşılıyor.

    "We will continue to update and provide support for the current Capture NX 2 application while the beta version of Capture NX-D is available. However, once the official version of Capture NX-D is released, we will no longer support Capture NX 2 with updates." (http://www.nikon.com...225_soft_02.htm)

    Bence yanlış yapıyorlar bu ikisi aynı program değil ki yeni gelen eskisini aratıyor. Fırça yok, temizleme aracı yok maskeleme yok, yok yok yok

    nikon bu yanlışlara devam ettiği sürece insanlar soğuyacak ve uzaklaşacaklar.

  11. Merhaba Arkadaşlar; kafamı çok kurcalayan bir soru ver ve cevabını bir türlü bulamadım. Elimde FX body olmadığı için testde edemedim. Tecrübeli arkadaşlardan yorum beklerim.

    Şöyleki;

    Elimizde D7100 ve D750 ve 600mm lens var diye düşünelim.

    5metre uzaklıktaki bir kahve filcanını 600mm lens ile her 2 body ile fotoğraflayalım. kadraj aynı olacak şekilde fx ile çekileni croplayalım.

    Sonuçta hangisi daha kaliteli olur?

    Kuş fotografçılığına merağım var.

    Bunu şunun için soruyorum fx body lerde alanderinliği daha sığ ve iso performansı daha iyi diye biliyorum. Crop sonucu 24mb olan çözünürlük aşağılara düşecektir ama kadraja sığın alanın kalitesi her iki body ile çekilende nasıl olacaktır merak ediyorum. Sonuca göre FX body e geçmeyi düşüneceğim.

  12. Merhaba

    Yazdığınız tüm lensler kalite olarak birbirine yakınlar şunu al demek pek doğru olmaz ama ben kara verirken şöyle düşünmüştüm.

    D7100 yada D5100 dx bir body 1.5 çarpan faktörüne sahip bu yüzden kompozisyon yapabilmek için en geniş olanı seçmeliyim dedim.

    Tamron 90mm VC li olanını aldım ve şu ana kadar hiç pişman olmadım. sitemden çekillen fotolara bakabilirsiniz.

    Saygılarımla.

  13. Merhaba Arkadaşlar.

    Bundan önce D3100 ve D5100 kullandım.

    Şuanda da D7100 kullanıyorum. çekitiğim fotolarda ektekinde olduğu gimi beyaz parlak lekeler oluşuyor bunun sebebi ne olabilir. ve ben bu konuda ne yapabilirim?

    Saygılarımla.

    post-5213-0-76526200-1430811270_thumb.jp

  14. Merhabalar,

    Öncelikle kuşçu arkadaşlara bir sorum olacak.

    Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

    Sigma 120-300 f2.8 os olmayan versiyonu 3000-3500 arası ikinci elde bulanabiliyor.

    Tamron 150-600 f5-6.3 vc aynı fiyatlara sıfır olarak alınabiliyor.

    sizce hangisini tercih etmeliyim amacım kuş fotoğrafcılığı yapmak. Kullanan arkadaşların yorumları çok Önemli.

    Sigmayı 1.4 - 1.7 - ve 2.0 tc ile kullanabilirim diye düşünüyorum ki 2.0 ile dahi f5.6 olur buda 240-600 aralığı için kanaatimce iyi bir değer.

    ama sigmada os olmaması dez avantaj gibi duruyor.

    Amacım keskin fotoğraflar elde etmek tamron sanırım aynı ortamda aynı keskinlik için çok daha fazla ışığa ihtiyaç duyacaktır.

    bu sebepten kafam çok karıştı karar veremedim. üstadlardan yardım beklerim.

    Son olarak Body olarak D7100 kullanıyorum. cevaplarınızı heyacan ile bekliyorum.

    Teşekkürler iyi haftalar.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.