İçeriğe git

selçuk sönmez

Üye
  • İçerik sayısı

    12
  • Katılım

  • Son ziyaret

Yazıları bölümüne selçuk sönmez kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Selamlar,

    Bu geniş açı lens konusunda benimde birkaç sorum olacak, özellikle 14-24 Nikkor hakkında. Bende sizlerin tavsiyeleriyle -ki özellikle @Mehmet Köse ağabeyin yazdığı uzunnnca bir yazı beni etkilemişti- gidip başlangıç seviyesi için Nikon D7000'i üzerinde gelen 18-105 kit lens ile satın aldım. Yaklaşık 2 aydır sıklıkla fotoğraf çekiyorum. Bu forumda ve videolarda Manuel modda kullanıp, diyafram ve enstantene değerleri üzerine bolca okuyup deneme yapmam konusunda yönlendirildim. ISO konusunda pek deneyimim olmadı çünkü henüz gece çekim yapma konusunda korkularım var. O yüzden 100'e ayarlı olarak enstantene ve diyaframın etkilerini kurcalıyorum. Manuel mod ilk zamanlar imkansız gibi gelse de şimdi keyif almaya başladım. Auto modda kadraja fotoğraf alanını almaktan başka bir iş kalmıyor. Bu da keyif vermiyor. Tek başıma teknik sorunların üzerinden gelmek biraz zor olsa da Bursa sokaklarını arşınlayarak üstesinden gelmeye çalışıyorum. İlk zamanlar manzara fotoğrafçılığının en keyifli şey olduğunu düşünürken şuan aynı düşüncede değilim. Tabir-i caizse dağ bayır gezip dağ-taş çekmek daha keyif veriyor. (Her ne kadar ağırlıklı olarak Bursa sokaklarında vakit geçirsem de, fırsat buldukça Uludağ'a kaçıyorum)

    Soruma gelecek olursak (özellikle Mehmet ağabeyin fikrini merak ediyorum) 14-24 Nikkor lens belirtilen fiyatı hak eden bir lens mi? Yani aynı tutara farklı lensler tercih edilmeli mi? Şöyle ki, ben fotoğrafçılık işinin bana büyük keyf verdiğini ve buna devam etmem gerektiğini düşünüyorum. Yani öyle an'lık bir hevesle işe başlamadım. Sevdiğimi anlayınca forumda araştırma yapıp, eksiğim olan (önerilen) Manfrotto bir tripod, lowepro bir çantayı bile aldım. Mehmet ağabey kızmasın, makine üzerindeki lens yetmiyor gibi bir durum değil, yalnızca ilerisi için plan yaparken bu lensi düşünmeli miyim? Bana hem dx hem full frame makinelerde çalışması avantaj gibi geldi. İleride full frame bir makine alabilirim belki(: Yani bu işi sevdim, ilerlemeye niyetliyim. Mehmet ağabey, makineden ziyade lens için yatırım yapılmasını söylüyordu. Yaptığım çekimlerde sokakta bile, tarihi bir binayı kadraja sığdırmak için çırpınıyorum. Bu geniş açı lenslerin avantajı tabii, şimdi değil ama ileride kendimi çekim konusunda iyice geliştirince bu konu zorunluluk olacak gibi görünüyor.

    Soru sorarken gelişmelerden de haberdar etmek istedim. Nitekim her birinizin değerli düşüncelerini dikkate alarak bu hale geldim.

    Kısacası, bu lens konusundaki düşünceniz nedir?

  2. Merhaba,

    Öncelikle konu açmak yerine soruma forumda cevap bulabilir miyim diye bakındım ancak, net bir cevap bulabildiğimi sÖyleyemeyeceğim.

    Sorum şu; Instagram v.b. fotoğraf paylaşımı yapılan platformlarda gÖzlemlediğim kadarıyla birçok çeşit fotoğraf mevcut. Benim ilgilendiğim kısım çekilen yer veya konudan ziyade fotoğraf üzerindeki farklılıklar.

    Örnek,

    http://i.hizliresim.com/knAXyr.png

    http://i.hizliresim.com/gZn9EL.png

    http://i.hizliresim.com/92RD09.png

    Bunlar garip bir netlik ve ilginç bir siyahlık içeriyor. Benim beğendiğim bir tarz. Bu fotoğraflar için Özel bir çekim tekniği mi yoksa photoshop v.b. uygulamalar mı kullanılıyor? Fotoğraf makinesi ve objektif Özelliğinden de kaynaklanabilir mi? Mantıken photoshop gibi geldi ama bu konuda tecrübeli isimlerin yardımcı olabileceğini düşündüm.

    Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

  3. Keyifli akşamlar dilerim.

    Uzun araştırmalar sonucu verdiğim kararla,

    Lexar 16GB 633x SDHC UHS-I Profesyonel Hafıza Kartı 2 Adet

    Kaiseberg 67mm Filtre Kit

    Nikon D7000 18-105 VR Lens DSLR Fotoğraf Makinesi

    Nikon MB-D11 Orijinal Battery Grip

    Carry Speed FS-PRO Çapraz Fotoğraf Makinesi Askısı

    Nikon EN-EL15 Batarya

    4.215 TL ödeyerek aldım. Artık bende aranızdayım(:

    ..ve ilk günün heyecanıyla Çektiğim birkaÇ fotoğrafı paylaşmak istiyorum. Sizin kadar profesyonel olmadığım iÇin ancak elimden bu kadarı geldi.

    V66d5P.png

    d00pzr.png

    WEE5AN.png

    jjjZJj.png

    0LLd2V.png

    YJJ05D.png

    rRRrdz.png

    zYYX2g.png

    ZJJ4Az.png

    rRRrmz.png

    MWW7LN.png

  4. çok kötü oldu benim için bu, d7100'e karar vermiştim. almaya ramak kala bu çıkış beni kararsızlığa sürükledi. çıktığında fiyat d7100'den ne kadar fazla olur acaba? çok ciddi bir fiyat farklı olmadıkça almak mantıklı olur mu? veya tam tersi de olabilir, aradaki farklılıklar yerine d7100 fiyatı düşerse lense yatırım yapmak mı makul olur bilemedim.

    • Harika 1
  5. kafamdaki düşünceler netlik kazanmaya başladı. mehmet köse beyefendinin yönlendirmeleri, http://halkboyleistiyor.blogspot.com.tr/2012/07/hangi-lensi-alsam-bolum2.html blogundaki yönlendirmeler sonucu kendi adıma aldığım karar şu yönde oldu ve olacak gibi..

    benim gibi yeni başlayanlara -benim geçtiğim yolları geçerken- biraz olsun yardımcı olması adına,

    1- makine konusunda nikon d7100 modele http://fotografium.com/nikon-d7100-18-105-dslr-fotograf-makinesi# 18-105 kit lens ile birlikte karar verdim (bu konuda kararım kesin),

    2- tripod araştırması yaptığımda orta segment için önerilen markanın 'manfrotto' olduğunu görüp, şu model konusunda karar verdim sayılabilir. http://fotografium.com/manfrotto-mt055xpro3-mh-x-pro-3-tripod-kit#.VN4lxTWli1E üzerinde düşünüyorum hala..

    3- ayrıca iyi bir çanta almam öneriliyor, benim tercihim fiyat konusunda daha uygun bulduğum için http://tr.aliexpress.com/item/National-Geographic-NGW5070-NG-W5070-Walkabout-5070-doubleshoulder-DSLR-Camera-Rucksack-Backpack-Laptop-bag-for-Canon/32271959974.html bu yönde olacak gibi,

    4- 16 gb 2 adet hafıza kartı, http://tr.aliexpress.com/item/100-Original-Lexar-600x-sd-card-32g-64gb-memory-card-lexar-professional-90m-s-class10-sd/1900706138.html

    tüm bunlara ek olarak,

    UV filtre,

    yedek li-on batarya,

    tripod da kullanmak için kablolu kumanda düşünüyorum.

    lens konusuna gelirsek, kit lensin ilk başlangıç için yeterli olacağına yaptığım araştırmalar sonucu kanaat getirdim. kendimi geliştirdikçe lens konusunda karar vereceğim. bu başlık altında yaşadığım her şeyi, iyi-kötü paylaşmaya devam edeceğim.

    fiyat konusuna gelirsek, bir süre sonra alacağım yukarıda yazdığım set ve eksik bir kaç şeyi daha eklediğimde sanırım 4.750 TL civarı bir tutar olacak görünüyor.

  6. lens konusunda kesin bir karar henüz verebilmiş değilim. mehmet köse beyefendinin 2012 yılında yazdığı makaleyide okuyunca (işin teknik kısmına ciddi bir hakimiyetim olmadığı için) kafam iyice karıştı. çok ciddi bir bütçe ayırmak istemiyorum ilk giriş için, bilemiyorum link paylaşmak sorun yaratır mı ancak almak istediğim makine şu; http://fotografium.c...si#.VN3r8jWli1E

    üzerinde kit lens olarak mı body olarak mı alacağım konusunda da kafam karıştı iyice.

    ağırlıklı olarak merakım manzara fotoğrafları ve mabedlerin iç dekorasyonları, şu son bir ay içinde o kadar çok makale ve yoruma göz gezdirdim ki; tabiri caizse kafam aşure gibi oldu. geniş lens almam gerektiği konusunda kafamda kesin bilgi oluştu. mehmet köse beyefendi yazısında yetinmeyi bilin ve geliştikçe kendi ekipmanınızı kendiniz belirleyin diyor. buna katılmakla birlikte tam olarak nasıl başlanacağını belirtse daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim. belki belirtmiştir ancak, ben ulaşamadım. mazur görür umarım.

    allah'tan makine konusunda kararımı verdim.

    şimdi body mi alsam yoksa kit lens ile mi birlikte alsam sorusu kafama çok takık. ve body alırsam lens olarak; http://fotografium.c...ns#.VN3rEDWli1E bunu mu yoksa bunu mu; http://fotografium.c...ex-dc-hsm-lens# tercih etmeleyim bilemiyorum. aralarında çok ciddi bir fiyat farkı var gerçi ama hangisi benim için uygun olacaksa tabii onu alacağım.

    ayrıca; tak gez diye tabir edilen bir lens daha gerecek gibi görünüyor. bu konuda da tercihim ne olmalı onu bilemiyorum.

    mehmet köse beyefendi yazısında çokça eleştirmiş okumuyor olduğumuzu, çok haklı. ancak, işin kötü tarafı okumakta bir bataklık gibi çırpındıkça batıyorsun.

    not: link paylaşımı sorun olur mu bilemedim, bir sorun oluşturursa zaten müdahale edilir diye umuyorum.

  7. merhaba amirler,

    fotoğrafçılık denen hayaller alemine paldır küldür girmiş bulunmaktayım. bu girişteki amaç; birçok şöhretin ilk durağı olması veya birçok er kişinin de "ne manita götürüyorlardır" tespitinden öte, öncelikle bu aleme olan hayranlığım ve fotoğraf sevgim. aslına bakılırsa fotoğraf çekmekten ziyade, çekilen fotoğraflara bakarak içimde uyanan hayranlığa yenik düşmemin buralara gelmeme sebep olduğunu itiraf etmeliyim. zira, sanırım instagram denen sosyal ağda gördüğüm 'o' son fotoğraf bardağın taşmasına yetti ve arttı! derhal koşup D&R'dan aldığım, "a'dan z'ye dijital fotoğraçılık" - yavuz kerem demirbaş kitabını sular seler gibi ezberlemeye koyuldum. işin teknik kısımları kafa karışıklığı ve biraz korku hissine kapılmama sebep olsa da, içimde kıvılcımlanmış olan fotoğraf merakının bir yangına dönüşmesine engel olamadı. kitabın peşini siteler, sitelerin ardını sosyal medya platformları ve forumlar izledi..

    ..ve bir çıkmazın içine düştüğümü o'an farkettim, zira bu alem; canon ve nikon markaları eksenine yerleşmiş, canon'cular ve nikon'cular olarak ikiye bölünmüştü. daha hangi markayı seçmeliyim diyemeden daha büyük bir çıkmaz çıktı karşıma! hangi model? "yahu ben daha hangi marka olacağına karar veremedim model nereden çıktı?" diyemeden, hangi lens? çıkmazı suratıma tabiri caizse osmanlı şamarı gibi çöktü!

    .......

    .....

    ...

    .

    okumaya ve araştırmaya devam ettim. içimdeki alev tüm benliğimi sarmış, bir'an önce bu alemdeki yerimi alma dürtülerim uykularıma girmeye başlamıştı! derken, incelediğim fotoğraf makinaları içinde 'nikon' denen markaya olan sıcaklığımı hissettim. ve işte dedim! almam gereken makina bu! model, D7100'dü. kimmiş ulan bu D7100? diye araştırmaya koyuldum. babası D7000'de yaşanan yağlanma sorunları ile karşılaştım. ırsi olarak evladına geçti mi acaba derken bir kaç makinada bu soruna rastlandığını okudum. ağırlıklı bir kesim alınması gereken bir makina olduğunu, bir kesim ise alınmaması gerektiğini savunuyordu. tıpkı bu işte cep telefonu furyasına dönüşmüştü!

    her neyse, D7100 konusunda içimden gelen seslerin ve önermelerin eşliğinde alacağım modelde kesin kararımı verdim.

    şimdi bir diğer büyük sorunumu çözmeye koyulmalıydım.

    hangi lens?

    ben, siz fotoğrafçıların keskin diye ifade ettiği manzara fotoğraflarını çok seviyorum.

    iki lens arasında kaldım.

    sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM lens ve nikon 10-24mm f/3.5-4.5G AF-S DX lens

    aralarında ciddi bir fiyat farkı var, neredeyse iki katı!

    hangisi olduğuna karar veremedim, hikaye burada yarım kaldı,

    şimdi bu hikayenin devamını birlikte tamamlama zamanı..

    • Harika 1
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.