İçeriğe git

İlker Atlahan

Üye
  • İçerik sayısı

    11
  • Katılım

  • Son ziyaret

Yazıları bölümüne İlker Atlahan kullanıcısının eklediği içerikler

  1. Gökhan bey çok haklı. Ben de birkaç yıl önce 18-55 kit lensimi bir aparat ile ters bağlayarak denemeler yapmaya çalışmıştım. Ama inanın hiç öyle anlatıldığı gibi kolay değil. Manuel odak yapacaksınız en başta, bunu yapmak ters bağlamada o kadar zor ki. Hele bir de siz göz çekmek istiyorsunuz.

    Ortamı bir düşünün şimdi;

    - Lensi kameranıza aparat ile ters bağladığınız,

    - Makinenizi kesinlikle sağlam bir üçayaka sabitlediniz,

    - Gözünü çekeceğiniz modelin en az 3-5 cm yakınına geldiniz,

    - Manuel olarak odağı ayarladınız (ki bunu tutturmak çok zor bir iş),

    - Uzaktan kumanda ya da kablolu tetikleyici kullandınız,

    - Modeliniz milim kıpırdamaması gerek, yoksa odağı ve netliği unutun. İsterseniz insan gözünde bir deneyin, gözünü hiç kıpırdatmadan durabilen var mıdır?

    - Hele bir de flaş kullanırsanız, modelinize Allah kolaylık versin derim, tabii size de.

    Gözünüzü korkutmak gibi olmasın ama zor iş üstadım.

    Saygılar.

    Kesinlikle dikkate alacağım. Haklısınız dediğiniz gibi meşakatli bir iş. İnce ayrıntıları da öğrenmeden tek başıma taşın altına elimi sokmam zaten. Yorumuz için teşekkürler.

    Saygılar :)

  2. IKEA jansjÖ led lamba çok kullanışlıdır bu gibi durumlarda. Hatta bir çok Marko fotoğrafçı bunu kullanıyor.

    BÖyle bir şey işini gÖrür. Tabiki ev yada Stüdyo ortamında.

    http://m.ikea.com.tr...spot-lamba.aspx

    Doğrudur ev ve stüdyo ortamında kullanışlıdır fakat ben ayak üstü okulda veya dışarıda fotoğraf çekmek istiyorum :) Öneri için teşekkürler ama pek işime yaramaz gibi.

  3. Manuel makro lensler var 1:1 büyütme veren.

    250TL den 500-600TL lere kadar çıkıyor.

    Cosina 100mm F3.5 var 300TL

    Sigma 70mm var 500TL

    Tüp, körük, ters düz yöntemleri ile birşey başaran insan sayısı 1 elin parmağını geçmez. Zira çok zahmetlidir.

    çoğu ortamda kullanılmadığı için evde iğnenin ucunu, ölü sineğin gözünü çekerler.

    Sıfırdan başlayıp ters düz yapıcam demek kolay, yapmak zor.

    Benim çok güzel turuncu saçlarım ve ve onları beyazlatmak gibi bir niyetim yok :D

    öneri için teşekkürler. Sanırım deneme yanılma yöntemi kalıyor bana :D Tanıdığım görüştüğüm pro. fotoğrafçı bir abla var onunla da konuşup dediğin gibi ya 1:1 ucuz lenslerden alırım ya da ters düz-tüp yöntemine devam ederim. Tekrar yardımın için teşekkür ederim :)

  4. 1:1 büyütme sağlayan bir makro lens alırsan basit bir masa lambası bile işini görebilir göz için.

    Körük tüp vs göz için ekstra efor demek.

    Haklısın tabi de hangi makro lensi alıyım? Pahalılar (en azından bana göre). Benim o kadar param olmadığı için tüp gibi alternatif yollara başvurmak zorundayım. Genel olarak makro çekim için en az 7-8 farklı sitede açılmış konulara baktım. Hepsini okudum ve notlar aldım. Kimi sitelerde 18-55mm + tüp +ters lens aparatı ile 1:1 makro lensten çok daha iyi sonuçlar alındığı yazılmış ve fotoğraflarıyla birlikte kanıtlamış. 2-2,5k para vermektense flaş lens tüp vs. gibi alternatif parçaları 1k ya toplamak daha mantıklı değil mi ?

  5. Makrodan kastınız nedir? Neyin makrosu?

    Canlı hareketli olmayan nesnelerin makrosu çekilecekse 100TL lik manuel flaş bile iş görebilir.

    Makro denince akla çiçek böcek gelebilir doğal olarak ama ben daha çok göz ile ilgileniyorum. Belki göz ve flaş pek uyumlu değildir. Göz fotoğrafları ile ilgili pek detay bulamadım. Lakin çekmek istediğim göz fotoğrafı bu tarz ve benzerleri.

    http://www.isosyo.co...-goz-fotografi/

    (bu kadar pro. değil de daha amatörcesi :D)

  6. Makro flaşlar hakkında pek bilgim yok ama 1 ya kadar önce Mehmet hocamın tavsiyesi ile Meike mk-910 aldım gayet memnunum. Türkiye de 530 550 lira arası yurt dışından 280 liraya aldım(not bende öğrenciyim) :)

    280 mi? iyimiş :) yaklaşık bir haftadır falan bu tür şeyler için(lens,uzatma tüpü, tripot vs.) tuttuğum bi defter var. Ona ekleyeceğim. Zaten Mehmet hoca tavsiye ettiyse dinlemek lazım. Teşekkürler :-) Bu arada hangi ülkeydi acaba?

  7. Kolay yolu bir makro lens satın alıp bu işi yapmaktır, ama pahalı çözümdür.

    Uzun yolu elinizdeki lensi ters bağlama adaptörüyle makinaya bağlamaktır, ucuzdur ama tekniği için 2 sayfa yazmak gerekir. En iyisi bununla ilgili webdeki videoları izlemektir. Sözkonusu lensin otomatik diyafram özelliği sizin için ikinci bir zorluk noktası olacaktır çünkü.

    İkinci bir alternatif olarak uzatma tüpleri ile elinizdeki lensi kullanmaktır, bir yere kadar söze çözüm sunar, tam olarak istediğinizi bu lensle verir mi bilinmez.

    Öğrenci bütçesiyle makro lens alabileceğimi sanmıyorum, dediğiniz gibi pahali ama en kısa çözümü. Araştırma öğrenme konusunda sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Sabırlı ve ilgimi çeken ne olursa öğrenmeyi severim. Bana gereken sizin gibi konuya hakim kişilerin desteğini almak. Bunu da yorum atarak ilgilerek gösteriyorsunuz. Teşekkürler :-)

  8. Öncelikle bir kobay bulmalısınız.

    Bence kobay işin lensden daha zor olan kısmı :D

    Çünkü insanın gÖzüne 2 tane flaş patlatınca başlarım ben bÖyle sanata diye yarıda bırakabilir :D

    Bana kalırsa yapacağınız en mantıklı seÇenek uzatma tüpü olur.

    Ya 150-200TL civarına AF uzatma tüpü alır 18-55 ile Çekersiniz.

    Yada 30TL ye MF uzatma tüpü alır ama 150-200TL arasında 50mm F1.8 AF-D gibi bir lens alırsınız. Ki bu lensi normal Çekimlerde de kullanabilirsiniz yanınızda kar olarak kalır.

    Ne kadar harcama yapabileceğinizi kararlaştırıp neyi alacağınıza emin olduktan sonra Çekim işi kolay. Çok zahmetli ama kolay.

    Kobay bulmak kolay. Etraf insan kaynıyor :D teşekkür ederim cevabın için. Tanıdık bir fotoğrafçı buldum. Onunla da yüzyüze konuşup oluru olmazı nedir tartıştıktan sonra yolumu çizicem inş.

  9. İstanbul'da yaşayan bir lise 3 öğrencisiyim. Küçüklükten beri fotoğrafçılığa merakım vardır fakat gerek eğitim sistemi gerekse yoğun sınav dönemleri yüzünden bu merakımı bir türlü tatmin edemedim.

    Geçende I Origins isimli filmi izledim ve filmde çok hoşuma giden göz fotoğrafları çekiliyordu. O çekimler içimde ukte olarak kalmış fotoğraf çekme ilgimi canlandırdı.

    Konuya gelecek olursak, elimde D3100 body ve 18-55 mm VR siz lens var. Bazı konularda ve sitelerde okuduguma göre lensi bir aparat sayesinde ters takıp çekebiliyormuşuz veya kısa ve pahalı çözüm olarak direk marko lens alınabiliyormuş fakat benim makineye uygun değiller sanırım. Tüp, körük vs. varmış..

    Ama şu anlık sadece göz fotoğrafları çekmek istiyorum. 2-3 gündür okuyup araştırma yapıyorum. Uzun lafın kısası bu makineyle, öğrenci bütçesini de varsayıp en etkili göz fotoğraflarını nasıl çekebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim :-)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.