İçeriğe git

Yasin ÜYEL

Üye
  • İçerik sayısı

    135
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    18

Yazıları bölümüne Yasin ÜYEL kullanıcısının eklediği içerikler

  1. FF bir sensörü iyi bir lensle beslemek hem manzara hem de özellikle astrofotograf için önemli. siz aslında 14-24 istiyorsunuz. ağır olması bir dezavantaj olabilir ama siz avantajları ile ilgilenmelisiniz. bu denli keskin ve optik kalitesi yüksek bir lensten hafif olmasını beklememek lazım. zoom lens olması işinize gelir hele ki prime lens kadar keskinse tüm aralıklarda. kesinlikle 14-24'ü ciddi olarak düşünmeniz lazım. alternatif olarak geçen yıl çıkan sigma art 14 mm f 1.8 ya da sigma 20 mm f 1.4 olabilir.  ama yine söylüyorum 14-24 aradığınız lens gibi görünüyor. 

     

    Tekrar düşünmeniz açısından 14-24 ile çekilmiş bu kareyi yüklüyorum. 

     

     

     

    _DSC8234-.thumb.jpg.8d0cf1d9651808458d8abe6ee48ad53b.jpg

     

     

  2. Matris ölçümde bu pozlama tartışmasız over exposure. Ben teknik arızaya geçmeden önce ışık durumunu gözden geçirmek kanaatindeyim. Işık serttir ya da zayıftır veya başka bir sebeple cihazın ölçüm modu yanılabilir. Bunu biliyorsunuz. Hiç bir body size kusursuz pozlama vaadinde bulunmadığı için poz telafisi koyuyor. Cihaz o ışık ve o şartlarda yanılmış olabilir. Bu da lensle değil ışık şartlari ile ilgili. Yani farklı ışıklarda, farklı şartlarda da mutlaka çekim yapmanız lazım lens arızalı diyebilmek için. Her fotografta ya da çoğu fotografta over exposure varsa (histograma bakarak) işin teknik arıza kısmına eğilmek gerekir fikrindeyim.  

  3. Merhabalar, portre çekimlerinde kabul edilmiş önerilen odak aralığı 85-135 mm'dir. Eğer FF düşünüyorsanız 85 mm en doğru tercihtir. DX ile de 85 mm kullanılamaz diye bir kural yok. Gayet de portre çekilebilir. 50 mm'i DX için hangi mantıkla öneriyorlar bilemiyorum fakat o mantıkla hareket ederseniz inanın 85 mm daha mantıklı. Asla pişman etmez o lens sizi, asla. 

  4. Merhabalar, HDR çekimi body'e bırakırsanız kendi algoritması ile birleştirir. JPEG çekilen kareler birleştirilir. Neden manuel braketleme yapılıyor o zaman? Öncelikle RAW format için. Yani manuel olarak birleştirdiğiniz HDR kare de RAW olarak çıkar. İşleyebilirsiniz istediğiniz gibi. Jpeg olarak makinanın size vereceği kareyi o haliyle kabul edersiniz üzerinde ışık vs gibi ayarlamalar için uygun bir format sayılmaz. 

  5. D7100 başarılı bir body. ISO her şey değildir. Öncelikle kendinizi ve bilgilerinizi geliştirmeniz daha makul görünüyor. İstediğiniz renkleri yakalamaktan kastınız nedir bilemiyorum ama beyaz dengesini mutlaka kendiniz çekim sonrası ayarlayın. Ayrıca tokina 11-16 dx gövdenin efsane geniş açılarındandır. Ekipmanınızı sakın küçümsemeyin. 

    • Harika 1
  6. DX de FF de işinizi görecektir fakat birisi C segment araba diğeri E segment araba. İkisi de gideceğiniz yere götürecektir sizi. Ama ben konfor, hız, güvenlik vs gibi ekstra beklentilerim var derseniz elbette FF. Daha büyük algılayıcı ve gelişmiş görüntü işleme birimleri muhakkak fark yaratacaktır. 

    • Harika 1
  7. https://drive.google.com/open?id=0Bzqeb0KUNssGZWJqWFBrWHA3aUE

     

    Bu D810 ile çekildi.

     

    https://drive.google.com/open?id=1ZgQ9Ft7yyP4JyEWdRLZJn-OtJn6Aym5y

     

    Bu D5200 ile çekildi. 

     

     

    Sonuç olarak şunu söyleyebilirim: FF her daim üstündür özellikle iso konusunda. DX ya da FX seçimi sırf iso ya da astrofotografçılık üzerine yapılamaz. Yazılımları iyi sindirip çekim tekniklerine hakimseniz DX de işinizi görür. Fakat FF size ekstra konfor sunar. Daha iyi renk derinliği, daha iyi ölçüm metodları vs... Bütçeniz hangisine uygunsa ona yönelin. DX düşünürseniz lens Tokina 11-16 f 2.8 tavsiyemdir. Son söz olarak yukarıdaki tartışmaya ilave edeyim. DX cihazlar düşünüldüğünden daha iyi iş çıkarmaktalar fakat FX kullandığınız zaman aradaki farkı anlayacaksınız. Başlarda ikisi de aynı gelecek ama zaman size farkı gösterecektir. 

    • Harika 3
  8. Ben de usta değilim fakat şunu söyleyim; elbette düşük iso performansı da önemlidir, özellikle manzara fotografçılığı için. yüksek iso için ise değerlendirilmesi gereken nokta arkadaşların dediği gibi dinamik aralık, kumlanma ve keskinlik değerleridir. Her üç parametre de düşük isolar için de pek tabi geçerli. Sadece bu eğriden yola çıkarak mavi grafik daha iyi. Peki ya keskinlik ve kumlanmada diğer makine üstünse? Özetle iso performansı tek başına bir seçim kriteri değildir. Spor veya vahşi yaşam fotografçılığını tenzih ederim. 

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.