İçeriğe git

Yasin ÖN

Üye
  • İçerik sayısı

    16
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    1

Makale Yorum bölümüne Yasin ÖN kullanıcısının eklediği içerikler

  1. 2 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

    Yasin bey merhaba,

     

    Aktif D-Lighting özelliği, dinamik aralığın çok olduğu sahnelerde ve eğer JPEG çekiyorsanız işinize yarayan bir özelliktir. Ben hep RAW çektiğim için ve yazılarımı da buna göre yazdığımı belirttiğim için bu özellik bende "Kapalı" durumdadır. Çünkü Aktif D-Lighting özelliğinin RAW fotoğrafa bir etkisi olmaz. 

      

    Eğer dinamik aralığı yüksek bir manzara çekeceksem, ya filtrelerimi kullanıyorum ya da HDR yani basamaklamalı çekim yapıp sonra bunları Photoshop'ta birleştiriyorum. Bunların ikisini de yapamıyorsam, Matris pozlama ölçüm modu ile çekip, gölgeleri ve parlak alanları Photoshop'ta ayarlıyorum. Ama bunu yaparken mutlaka histogramı kontrol ediyorum; en sağa ve en sola yapışmış çok alan olmamalı.

     

    Siz JPEG çekiyorsanız bu özelliği "Normal" olarak ayarlayabilirsiniz. Böylece çekim sonrası işleme adımlarında fazla iş kalmaz size. 

     

    Saygılar.

     

     

    Sebahattin Bey,

     

    Ben de raw çekiyorum. Çekim sonrası da aşırı bir raw işleme yapmıyorum. Ama bende işlenmemiş görüntü gerçekten çok farkediyor. Fırsat bulduğumda açık ve kapalı halde fotoğraf çekip size göndereceğim. Sanırım ben çekimi etkliyecek yanlış bişeyler daha yapıyorum.  Cevabınız için teşekkürler.

     

     

  2. @Sebahattin Demir Hocam merhaba,

    Aktif olarak yazılarınızı takip ediyorum. Tecrübelerinizi paylaşıp bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Benim de D610 cihazım var. Yaklaşık 1 yıldır vakit buldukça kullanıcı kitapçığını kurcalayarak ve amatör çekimler yaparak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Genellikle manzara ve doğa fotoğrafları çekimleri yapıyorum. Siz D-Lihgting modunu kapalı ayarlamışsınız. Ben manzara çekimlerimde bu modu kapattığım zaman gökyüzü patlamalarını çok yaşıyorum. Bu yüzden de devamlı D-Lighting modunu çekimlerimde otomatik moda alıyorum. Sizin de ayarlarında kapalı olarak görünce kafamda "acaba yanlış mı yapıyorum?" sorusu oluştu. D-Lighting modunu kapalı tutmanızın sebebi nedir? Bu modu açık tutarsam çekim kalitemde ekstra bir düşüş olur mu? Ya da D-Lighting modunu kapalı tutarak gökyüzü patlamalarını nasıl engellerim? 

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. 

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.