İçeriğe git

Srgb mi, adobe rgb mi?

Recommended Posts

Sayısal görüntü üretim sürecinde kullandığımız cihazların RGB uzaylarının birbirleriyle uyumlu olması, görüntü kalitesini belirleyen önemli unsurlardan birisidir. Örneğin, Photoshop veya benzeri bir görsel işleme yazılımı ile çalışılırken kullanmakta olduğumuz fotoğraf makinesindeki RGB uzayı ile yazılım renk tercihlerini belirlerken seçtiğimiz RGB uzayı aynı olmalıdır. Bunlar arasında farklılık olması durumunda, üretilen sayısal çalışmanın renk özelliklerinde sapmalar olabilecektir.

Farklı markalar tarafından üretilen makinelerde genellikle sRGB ve Adobe RGB (1998) seçeneği her zaman bulunmaktadır. Photoshop içinde ise Adobe RGB (1998), sRGB, ColorMatch RGB, ProPhoto RGB ve ekran kalibrasyon cihazı kullanılıyorsa, bu kalibrasyon cihazının ürettiği RGB profili olmak üzere şarklı seçenekler mevcuttur.

sRGB, çok sayıda amaca hizmet edebilen, bir çok görüntüleme ve baskı cihazının kendilerini eşleyebileceği standart bir uzaydır. Microsoft ve HP firmaları tarafından geliştirilmiş olan bu renk profili daha çok internet ve ekranlar için yaratılmıştır. Web tasarımı gibi, baskı gerektirmeyen ve ekranlar üzerinde görüntülenen görseller için hayli uygun olan bu uzay, matbaa baskısı için hiç uygun değildir. Çünkü sRGB gamında bir dosya CMYK gamına çevrildiğinde, %75 ile %85 arası renk kaybı yaşanmaktadır.

Adobe RGB (1998), sRGB’ye göre daha zengin bir renk gamı içerir. Sonuçta baskı amacıyla CMYK’ya çevrilecek fotoğraflar için tavsiye edilen renk uzayıdır. Sadece internet ortamında paylaşılması düşünülen fotoğraflar için ise doğru uzay değildir. Fotoğrafların yalnızca internet ortamında kullanılması durumunda sRGB renk uzayı tercih edilmelidir.

Ama, fotoğrafları sadece internet paylaşımı ve ekranda görüntüleme amacı ile çekiyor olsak da RAW çekim yapıyorsak, onları işlemek için açtığımız Adobe Camera Raw programında sadece Adobe profilleri ile baş başa kalmayacak mıyız?

Siz makinenizde hangi renk uzayını seçiyorsunuz? Neden?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Makinamda varsayılan olarak sRGB seçili olan ayarı dün AdobeRGB'ye çevirdim. Birde böyle deneyeceğim.

Fotoğraflarımı bilgisayarıma aktardıktan sonra PS ile düzenleyip kaydetmek , internet ortamında kullanacağım zaman sRGB'ye çevirmek istiyorum.

Tam diğer kullanıcılar hangi ayarda kullanıyor, bu konuda açılmış bir başlık var mı, yoksa ben açıp sorayım diye foruma girdiğimde konunuzu gördüm. Bu kadar denk gelir yani.

Diğer kullanıcıların tercihi nedir, takipteyim :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Ben bu ayarı kameramda “AdobeRGB”de tutuyorum, çünkü histogramı bozmadığı ve bazen biraz daha geliştirdiği biliniyor. Her iki durumda da, Renk Alanının RAW verilerinin kendisi üzerinde kesinlikle bir etkisi yoktur. Bu ayar ne olursa olsun, RAW dosyaları, sRGB veya AdobeRGB’ye nazaran çok daha fazla renk yakalar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

Ben bu ayarı kameramda “AdobeRGB”de tutuyorum, çünkü histogramı bozmadığı ve bazen biraz daha geliştirdiği biliniyor. Her iki durumda da, Renk Alanının RAW verilerinin kendisi üzerinde kesinlikle bir etkisi yoktur. Bu ayar ne olursa olsun, RAW dosyaları, sRGB veya AdobeRGB’ye nazaran çok daha fazla renk yakalar.

Sebahattin bey, raw dosyalari işlerken de herhalde Adobe RGB kullanıyorsunuz değil mi? Yoksa, kullanım amacına göre sRGB seçtiğiniz oluyor mu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Emin İpek bey,

Dosyaları Photoshop'ta işledikten sonra JPEG olarak kaydederken sRGB'ye dönüştürüp saklıyorum.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.