İçeriğe git

Liderlik Tablosu

Popüler İçerik

21-05-2015 üzerinden en yüksek itibara sahip içeriği gösteriliyor Her alanda

  1. Göğüs üzeri dedim, bel nereden çıktı? Gerçekten 16-24MP bir APSC ve 50mm ile göğüs üzeri portre çektin mi?
    2 puan
  2. Odak mesafesi arttıkca modele olan mesafede artacaktır. Dolayısı ile 85mm ile çekilen bir fotoğrafı, 105mm ile eşdeğer bir kadrajla tekrarlamak için model ile aradaki mesafe artmalıdır. Dolayısı ile bu noktada insana olan mesafe ile odak mesafesi paralellik göstermektedir. Lensbaby 56mm işine el atmış sanırım... Sanırım siz Full Frame gövdeyi rafarans alarak 1,5 çarpanı yok kabul ediyorsunuz. Ama APS-C gövdelerde bu çarpan sayısı lensler için gayet kabul edilen ve mühendislik açısından da mantıken kanıtlanmış bir durumdur. Dolayısı ile FF gövdelerin size sunduğu sanal similasyonlara dayanarak değerlendirmemek lazım durumu.
    2 puan
  3. Güzel seçim. 2 gün önce d7000 ve nikon 105mm 2,8vr ile çekim yaptım. Jilet gibi keskin ve parasını hak eden bir lens.
    1 puan
  4. Bu güzel tartismalardan sonra gozumu nikon 105mm ye diktim.sizce nasil bi karar olur?hem makro hem portre icin
    1 puan
  5. Elbette elimden 10'dan fazla 50mm geçti (1,4-1,8 manuel-AF). Hoşuma giden kareler de yakaladım. Ama portrelerde 85mm-100mm ve üstünü kullanmaya başladıktan sonra 50mm ile portre çekilmeyeceğini anladım.
    1 puan
  6. Şöyle düzelteyim. 50mm portrede yüzü bozar. Biraz geriye gidersek fotoğraf portre olmaktan çıkar. Bel, diz yada boy çekimi yapmış oluruz ki iyi bir 50 mm bu çekimlerde gayet iyi iş çıkartır.
    1 puan
  7. APSC için yazmıştım ama onu söylemeyi unutmuşum. Yüzün bozulması senin mesafenle ilgili, biraz uzaktan çekersen bozulma olmaz. "50 mm yüzü bozar" diye birşey yok. Sen al 100mm makroyu, gir adamın dibine bak bakalım bozulma olacak mı olmayacak mı. 135mm senin tercihin, bu işin bir kuralı yok. 85-135mm önerilen rakamlar sadece, 200-300mm ile portre çalısanlar da var.
    1 puan
  8. 50mm portre lensi değildir. 1,5 çarpanla 75mm falan olmuyor. Full frame de 50mm ile portre çekelim. Şekil bozulmalarından dolayı yüzde kötü bir görüntü elde ederiz. çektiğimiz fotoğrafı 1,5 çarpanla keselim (croplayalım) Şekil olarak bozuk fotoğrafı kestiğimiz için hala elimizde bozuk bir fotoğraf olur. DX makinede 50mm ile çekince de aynı şey oluyor. Kötü fotoğrafın kesilmişini elde ediyoruz. Bence makine croplu olsa bile 85-100 hatta 135mm ile daha doğru portreler çekiliyor.
    1 puan
  9. Nikon un lensleri zaten 1.5 ile çarptığında hep FF lenslere eşdeğer. Mesela 50 yapmamış 56 yapmış buda 84mm 20 yapmamış 23 yapmış 34,5mm Bence iyi ayarlamışlar o açıları.
    1 puan
  10. Objektiflerin yüzü deforme etmesinin sebebi odak mesafesi değil insana olan mesafen. Perpektif sadece aradaki mesafeye bağlı. Bence 55 ve 60mm lenslerle çok iyi portre çekiliyor, 50-55mm arasındaki 5mm bile bayağı farkediyor AMA 50mm ile bir adım geri gidersen o bozulmayı hallediyorsun. 6-10 MPlik algılayıcılarla yeterince detay alamadığın için 50mm ile portre için yakına girmen lazımdı, şimdi 16-24MP'lik algılayıcılarla kişiyle aranda biraz daha mesafe bırakabiliyorsun ve yüze yeterince piksel düştüğü için sonradan kesebiliyorsun. Böyle olunca 50mm de fena sonuç vermiyor. Göğüs üzeri portreler için 50mmler bayağı iyi sonuç veriyor fiyatlarına göre. Sadece Fuji'de gördüm 56mm objektifi, son 20 yılda başka 55-56mm portre objektifi üretilmedi galiba. Bir de astronomik fiyatlı Nikon 58mm f1.4 var. Hepsi 50mm'ye takıldılar, sanki mecburmuşlar gibi. Mesela uygun fiyatlı bir Nikon 60mm f2.0G AF-S süper olurdu portre için.
    1 puan
  11. Dünya'da kabül görülen 85mm ve sonrasıdır. APS-C gövdede 85mm 120mm gibi davranacaktır ki bu size deforme olmamış yüzler için yeterli bir açı sağlayacaktır. (Elbette lensin marka modeli gibi detayları vermediğiz için lensin DX değil de FF uyumlu olduğunu varsayıyorum.) Türkiyede ise APS-C gövde için 50mm portre lensi diye ittirilir. Bunun nedeni de yukarıda anlattığım gibi 75mm gibi davranması, ucuz olması ve araştırmayı, okumayı pek sevmediğimiz için kulaktan dolma bilgilere rabet edilmesidir. O mu bu mu noktasında bütçe ve ilginiz de etkili olacaktır. Şayet çok üzerine eğilmeyecekseniz konuya, bir süre sonra ilginiz başka yöne kayacaksa 50mm alın. En azından sınıra yaklaşmış olursunuz. Yok ben zaten birincil amacım portre çekmek, diğer fotoğraf tarzları ikincil amaçlı diyorsanız 85mm alıp doğru bir başlangıç yapabilrsiniz. Unutmadan buralarda git bu lensi al diyecek adam bulamazsınız. Burada herkes fikrini söyler diz karar verirsiniz. í ½í¸ƒ
    1 puan
  12. 50mm den ziyade 85mm F1.8 serisini tavsiye ederim. Veya APSC gövde de Sigma 70mm makro da iyi bir alternatiftir. Üstelik 1:1 makro lensdir. 50mm F1.8 AF-D lensi 2.el de alabilirsiniz 200TL den 1 kuruş fazla vermeyin. Çok namı vardır, her fotoğrafÇıda olması gereken lensdir, şöyle gÜzel lensdir, böyle bokehi vardır falan filan. 200TL ye denk getirdiyseniz alın ama 1 kuruş fazlasına vermeye değmez. Tabi 50mm i alacaksanız 85mm in yanında ek olarak alın diyorum. Sadece 50mm almak bir Çok kişi iÇin hÜsran ile sonuÇlanıp 3 ay sonra satışa konulmasına sebep olur. Sahibinden.com da en Çok ilanı olan lenslerden birisidir.
    1 puan
  13. Portre lensi konusunda çoook şey yazıldı çizildi anlatıldı. Mehmet hocanın makalesi altın kıymetindedir. Onu iyice okumak lazım. Bunun haricinde çooook genel bir toparlama yaparsak portre lensleri konusunda 2 temel düşünce vardır, birincei grup 85mm ve sonrasını portrelerde en iyi sonucu vereceğini savunurken diğer zümre 105mm ve sonrasını sever. (Arada Mehmet hoca gibi 200mm ve sonrasını kullananlar da vardır o ayrı konu... ) Alacağınız lensin diyafram açıklığını size 2.8 gibi değerlerde olmasını söyleyeceklerdir. Gerçi ne kadar düşük F değeri o kadar HIZLI bir lens olur. (Hızlı lens derken, makinenin düşük ışık koşullarında perde hızından bahsediyorum) Ancak sabit ışıkla, studyo ortamında yapılan çekimlerde f/11 gibi değerler kullanılır. Bunun sebebi modelin kulağından burun ucuna kadar net alan derinliğine takılmadan keskin bir şekilde çıkartabilmektir. Yani; 55-200mm F/4.0-5.6 ile portre çekebilirsiniz, neden lens içerisinde 85mm ve sonrasını barındırmaktadır, ışığın yeterli olduğu durumlarda gayette başarılı olur. Arka plan blanık olsun derseniz, sığ alan derinliği biraz da model ile arka planın mesafesi ile alakalıdır, illa F/2.8-1.8 gerekmez. Modelin arkaplanla olan mesafesi, makine ile model arasındaki mesafenin en az iki katı oldu mu, hooop oldu işte. 50mm lens konusuna gelirsek; 50mm ucuzluğundan dolayı pek sevilir. APS-C gövdelerin çarpan faktörü ile 75mm oluverir, bu yüzden portre lensi diye kakalanır piyasada. Ama durum sizin dediğiniz gibi yavan sonuçlar verir. Kapalı alanda dar kalır kadraj için duvarlara tırmandırır adamı, açık alanda kısa kalır. Gökhan Yazıcı'nın da bir ara dediği gibi çantadayken kullanmak aklınıza gelmez, olmadı mı da layn keşke olsaydı denen lenslerdendir kendileri. Şimdi bütün bu laf salatasının içinde size gidin bu lensi alın diyecek adam pek çıkmaz. Bu yüzden yukarıdaki genel kabullerin ışığında kendinize bir lens seçebilirsiniz. Bütün bu bilgileri portre fotoğraf çekmekten hoşlanmayan biri olarak neden aklımda tutuyorum o ayrı bir muammadır. Şimdiden size kolay gelsin.
    1 puan
Bu afiş şu şekilde ayarlanmıştır: İstanbul/GMT+03:00
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.