Değerli arkadaşlar merhabalar,
Tabii ki bir çok ekipmanı kullanmadan yorum yapmak yanlış olur,aslında fikir aldığımız bir çok video ve inceleme de yanıltıcı olabiliyor. ama her zaman her ekipmanı kullanmış arkadaşı-eşi-dostu bulamıyoruz. ben kendi adıma bir ekipman almadan önce internette bulabildiğim kadar çok yorum,inceleme, video,fotoğraf ne bulabilirsem hatmediyorum. övgüyle bahsedilen özelliğinin tersine eleştirilen bir özelliği var mı onu bulmaya çalışıyorum. artılarını eksilerini kendime göre sıralıyorum ve o şekilde nihai karar verme aşamasına geçiyorum.
Dslr like Olmypus ile başlayan fotoğraf macerama sırasıyla, Sony, Canon ve şu anda Nikon DSLR kullanarak devam ediyorum. Slr like olan Olympus haricinde tüm makinelerimde tak-gez statüsündeki lensimin yanına aldığım ilk lens makro lens olmuştur. normalde makro lenslerin amacı değildir ama her makro lensimle portreler çektim ve gerçekten hepsinden memnun kaldım. bence portrenin gerçek açısı 85-135 aralığıdır. 50mm'ye portre lensi denmesini anlamıyorum, çünkü portre için sunduğu aralık bence iyi bir aralık değil. gerçi bu, fotoğrafı çeken kişinin nasıl portreler sevdiğiyle de ilgili bir durumdur. bazıları dizden, yada komple boydan portre tercih eder 50mm hatta 35mm açık diyaframla çekilmiş her fotoğrafı çok sever. ben biraz daha yakın dirsek üstü, göğüs hizası yada omuzdan portreleri seviyorum ve makro lensle bu tarz fotoğrafları çok rahat çekebiliyorum. Nikon'a geçtikten sonra portre çekerim diyerek bir tane 50mm 1.8g almıştım, severek kullanıyorum ama onu 85 1.8g ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Bu arada bir tek lensle hem manzara, hem portre, hem makroyu aradan çıkartacağını düşünen kişi yanılgıya düşmektedir. çünkü hepsini birden gerçekleştirebilen lens daha üretilmedi. zaten bu amaçla lens alan kişi bir süre kullandıktan sonra bunun farkına varıp, daha spesifik olan geniş açı, makro, prime lens gibi lenslere yönelmektedir. aslında bu biraz da fotoğrafı çeken kişinin kendini tanıması, hangi tarz fotoğrafları çekeceğine karar vermiş olması yada karar verememiş olmasıyla alakalı bir durumdur. aynı şekilde makro lensin açısı da kişiye göre değişecektir. eğer amaç evde kurulan bir düzenekte stabil bir nesne yada ölü böcek vs çekmekse 40mm yada 60mm yeterli olacaktır. eğer amaç doğada kelebek-böcek kovalamaksa 90-105mm aralığı crop gövde de idealdir. eğer tam kare gövde kullanılıyorsa 150mm ve üzeri daha makbul olacaktır. söylediğim gibi bu tamamen kişinin tercihine ve ne yapmak istediğine bağlıdır. bu arada sırasıyla kullandığım makro lensler. Tamron 90mm, Canon 100mm, Canon 100mm L, Sigma 105mm, Nikon 105mm. arkadaşlarımda olan ve kısa süreliğine deneme fırsatı bulduğum lensler : Nikon 60mm, Sigma 70mm ve Olympus 60mm. yanlışım varsa düzeltiniz. saygılarımla.