Atalay bey,
Filtre kullanımı konusunda aşağı yukarı sizinle aynı fikirdeyim.
Ancak özellikle bol ışıklı, güneşli bir mekanda, dinamik aralığın çok geniş olduğu bir ortamda özellikle ND Grad filtreler hayat kurtarıyor.
Eğer HDR çekmeyecekseniz, sonradan çektiğiniz bu kareleri birleştirmekten üşeniyorsanız ya da bilmiyorsanız veya hafıza kartınız yeterince kapasiteli değilse; tek çekim yapmayı istersiniz. Patlamış bir gökyüzünü hiçbir filtre efekti ND Grad'lı çekim ile bir yapamayacaktır. Aynı şey koyu gölgelerdeki kumlanma için de geçerli.
Böyle bir ortamda çekim yapmaya planlı olarak gidiyor ve yanınızda dünya kadar (tonla para saydığınız) filtre, adaptör ring vs taşıyorsanız; bunun yerine oturun HDR çekmeyi, dinamik aralığı yönetmeyi öğrenin daha iyi olur. Üstelik lensin önüne kalitesi ne kadar iyi olursa olsun ilave bir cam (engel) koyuyorsunuz. Sizinle burada birleşiyoruz. Bir de bu filtreleri lensinize takmak, ortamdaki en koyu ve en ışıklı noktalar için pozlama değerlerini ayrı ayrı ölçmek, hangi filtreyi (kaç durak) kullanacağınızı hesaplayıp seçmek, açılarını ayarlamak için uğraşıyorsunuz.
Selamlar.