İçeriğe git

Liderlik Tablosu

Popüler İçerik

09-11-2017 üzerinden en yüksek itibara sahip içeriği gösteriliyor Her alanda

  1. Sebahattin Bey Merhabalar. Benim düşüncem şu şekilde; diyaframı mümkün olduğunca kısarak, ışığın durumuna göre f/8-f/11-f/16 gibi. ISO 100, ve 1/200 belki daha hızlı bir enstantane hızıyla (eğer doğal ışık ise ortamın müsaade ettiği kadar enstantane hızı ayarlanabilir, eğer flaş yada harici ışık ile çekildiyse flaşın yada harici ışığın müsaade ettiği ölçüde perde hızı) kullanılarak çekilmiş bir fotoğrafa benziyor. Aslında teknik olarak Low Key tekniğini andırıyor gibi. Bu arada foruma biraz hareket getirmek için bu şekilde bir paylaşım yaptığınızı düşünüyorum. Yanılıyor muyum? Bence yeni çekim teknikleri üzerine bilgi almak, ve fotoğraf çekmeye hevesli arkadaşlarımızı sıradanlıktan çıkıp farklı çekim tekniklerini tanımalarına olanak sağlayacak bir paylaşım olmuş. Bu arada belirtmeden geçmek istemiyorum. Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum. Hem blog hem de forumdaki paylaşımlarınız bizi çok aydınlatıyor, bize çok faydalı bilgiler veriyor. Kendi adıma paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Bu devirde bilgiye ulaşmak kolay evet zor değil ama derli toplu ve doğru bilgiye ulaşmak zor. Bu yönde bildiklerinizi bizimle paylaşarak bize destek verdiğinizi düşünüyorum ve heyecanla yeni paylaşımlarınızı bekliyorum.
    2 puan
  2. @Şenol Ustabaş bey, Yukarıdaki yazıyı sizinkini görmeden yazmış ve göndermiştim. Sanırım sorularınızın cevaplarını da bilmeden vermişim Saygılar.
    1 puan
  3. Evet @hüseyin özdemir bey, doğru tahmin etmişsiniz; bu konuya girmemin nedeni biraz hareket getirmek ve yeni çekim teknikleri konusunda fikir alışverişini sağlamaktı. Görüldüğü gibi çok sıradan bir fotoğraf, doğru çekim tekniği ile ne hale gelebiliyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim; bu gibi koşullarda bunun gibi bir fotoğraf çekmek için ilk akla gelen şey diyaframı mümkün olduğunca kısmak öyle değil mi?. 1. Bu ortamda sıkça belirttiğim gibi elim titrektir. Kullandığım lens 200mm olduğu için elde çekimde net bir fotoğraf çekmek benim için en az 1/400sn enstantane gerektirir. 2. Diyaframı çok fazla kısmak istemem, özellikle f/16 ve sonrasını ışık şaçılması (diffraction) dolayısıyla netlikten ödün vermemek için tercih etmiyorum. Bana böyle bir fotoğraf için yaklaşık 4 durak eksi pozlama gerekiyordu. - Makinemi "M" Manuel çekim moduna aldım. - Diyaframı yukarıdaki nedenlerle kısmak istemedim, 2 durak kıstım, yani f/5.6 yaptım. - Enstantaneyi 2 durak hızlandırdım, yani 1/3200sn yaptım. - Böylece istemiş olduğum yaklaşık 4 durağı kazanmış oldum. Sonuç bu fotoğraf oldu. Bunu başka şekilde nasıl yapabilirdim; Makinemi yine "M" Manuel çekim moduna alırdım. Yalnızca diyaframı 4 durak kısabilirdim, yani f/11 yapabilirdim, enstantane aynı kalırdı (1/800sn) Yalnızca enstantane ile oynayarak diyaframı f/2.8'de sabit tutabilirdim, bu durumda enstantaneyi 4 durak hızlandırmak demek 1/12800sn olması anlamına gelirdi. Ama makinem en fazla 1/8000 enstantaneye izin veriyor. Enstantaneyi 3 durak hızlandırıp (1/6400sn), ISO'yu 1 durak kısabilirdim LoISO. Bunu istemezdim, çünkü makinemin baz ISO'su olan 64 ISO'yu her zaman tercih ederim. Makinem yine "A" Diyafram öncelikli çekim modunda kalabilirdi, pozlama telafisi uygulayabilirdim. O da maksimum 3 durak olabilirdi, 1 durak yine bir yerlerden kazanmalıydım, o da diyafram ile oynamak demekti. Bir soru daha; Pozlama ölçüm metodu hakkında ne düşünülüyor (Matris, Merkez ağırlıklı, Spot)? Blogum hakkındaki düşünceleriniz konusunda çok teşekkür ederim, çok naziksiniz, memnuniyet duydum. Saygılar.
    1 puan
  4. Selamlar.. Bahse konu fotografı; *Işık şartları izin verdiği ölçüde Hüseyin Bey'in buyurduğu gibi f/8-f/11 aralığında bir değerde çekmeye çalışırdım. (objektiflerin yapısal özelliklerinden dolayı f/8-f/11 arasındaki değerler en keskin görüntüyü verir.)Yeni başlayanlara not, bu aralığa 'hassas bölge' denir. *Fotograf değişken odaklı bir objektif ile çekildiğinden (70-200) iki odak ucundan ortaya doğru gelindikçe yani orta odak uzaklıklarında en keskin fotografları vereceğinden buna göre hareket ederdim. Yani Sebahattin Bey'in yaptığı gibi 200 mm den daha ortalara kayardım veya kısa odak kullanıyorsam 70mm den daha orta odak uzaklıkları tercih ederdim. *Sebahattin Bey'in kullandığı objektifle tam kare gövde kullanıyorsam 1/250 enstantanenin altına inmezdim.Crop sensörlü gövdelerde bu oran değişir. *İso'yu gövdeye bırakırdım.(kullanılan nitelikli gövde+ fotografın gün ışığında çekilmesi ) *Focus Mode : AF-S *AF Area Mod : Single *Pozlama ölçüm modunda ben portre çekimlerinde Matris'i dengeli aydınlatılmış ortamlarda(stüdyo gibi) kullanırım.Bu tür çekimlerimde genelde merkez ve çevresindeki ışık dengesi farklı olmadığı sürece merkez ağırlıklı modu kullanırım. *Modelin bakış açısı veya duruşuna göre imkanlar dahilinde altın orana göre ve modelin arkasındaki dikkat çekici unsurları en aza indirecek şekilde kadrajı düzenlemeye çalışırdım. *Pek kullanmasamda dolgu flash başka bir seçenek. . Bu arada,Sebahattin Bey ikinci fotografta spot ölçüm modunumu kullandınız acaba..? Saygılar...
    1 puan
  5. eğer buabilirseniz ki sıfırı yok sanırım sigma 50-150mm tam size göre bir lens olacaktır. yoksa nikon 70-200mm f4 lens oldukça başarılı ve daha kolay bulabilirsiniz. 50 ile 70mm arasında çok bir fark bulunmuyor ya da en azından 24-70mm kullandığım dönemde bana öyle geliyordu. makinenizi iyi günlerde kullanın. wifi özelliği için telefonunuza nikon wmu uygulamasını indirirseniz uzaktan çekim yapabilirsiniz ve çektiğiniz fotoğrafları anında telefonunuza indirip paylaşımlarda bulunabilirsiniz. keyifli bir özellik.
    1 puan
  6. @Akın Demircioğlu bey, Her lensin en keskin olduğu bir diyafram aralığı vardır. Hatta zoom lenslerde yalnızca diyafram aralığı değil, odak aralığı da devreye girer. Fotoğraflarının büyüklüğü ve vaktimin elverişsizliği nedeniyle buraya örneklerini koyamıyorum. Arzu ederseniz Lensin en keskin noktası nasıl bulunur? başlıklı yazımda bununla ilgili örnekler bulabilirsiniz. Saygılar.
    1 puan
Bu afiş şu şekilde ayarlanmıştır: İstanbul/GMT+03:00
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.