Lens kalibrasyonu sonucunda makineniz takmış olduğunuz lensleri otomatik olarak tanıyacak ve kalibre ettiğiniz ayarlar ile çekim yapmanızı sağlayacaktır.
Siz bu yeni ayarlarınızla devam etmek istiyorsanız;
Makinenizde; Menü > Ayarlar > "AF ince ayarı" Açık durumda kalmalıdır.
Zoom lenslerin kalibrasyonu konusunda Canon gövdelerin bir avantajı var.
Canon gövdelerde zoom lensler için en yakın ve en uzak odak aralıklarında 2 ayrı kalibrasyon değeri girmenize olanak sağlıyor. Yani, örneğin 70-200mm lens kullanıyorsanız; önce 70mm'de yukarıdaki işlemleri yapıyorsunuz ve ayarınızı belirliyorsunuz, ardından 200mm'de aynı işlemleri yapıp o ayarı da gövdeye tanıtıyorsunuz. Böylece Canon gövde eğer siz 135mm'de çekim yapacaksanız, belirlemiş olduğu iterasyon algoritması ile, önceden yapmış olduğunuz ayarları baz alarak 135mm için ideal değeri kendi belirliyor. Güzel bir özellik, inşallah Nikon mühendisleri de bunu görürler.
Ama Nikon gövdelerde lens kalibrasyonunu yapmak bana Canon'a nazaran çok daha kolay geldi. Belki alışkanlıktandır, bilemiyorum.
Benim toplam 5 adet lensimden sadece 2 tanesi için kalibrasyon ihtiyacım oldu.
AF-S Nikkor 50mm f/1.4G için -9
AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VRII için -4 (200mm için, çünkü ben bu lensimi en çok 200mm'de kullanıyorum)
değerlerlinde kalibrasyon gerekti.
Dikkat edilirse kalibrasyon probleminiz olabilir derken hep makineniz/lensiniz ifadesini kullandım. Bunun özel bir nedeni var aslında. Biz hep Lens kalibrasyonu diyoruz ama aslında kalibrasyon gerektiren belki de kullandığımız gövdedir. Yani odaklama hatası yalnızca lensten kaynaklanmayabilir, bazen gövde de hatalı odaklıyor olabilir, bazı durumlarda her ikisi de olabilir.
Odaklama hatasının gövdeden mi yoksa kullandığımız lensten mi kaynaklandığını kendi başımıza net olarak anlamamız pek o kadar kolay değil.
Bunu kendi başımıza tespit edebilmemiz için birkaç ilkel yöntem var aslında:
Yöntem 1:
Öncelikle referans alabileceğimiz farklı bir gövde ya da lens olmalı. Eğer ayarlarından emin olduğumuz bir gövde varsa, önce deneyeceğimiz lensi bu makineye takarak yukarıdaki işlem adımlarını uygulamak gerekiyor. Ardından aynı lensi kendi gövdemize takarak işlemi tekrarlamamız gerek. Her iki durumda aynı sonuç alıyorsak gövdemizde problem yok denilebilir.
Yöntem 2:
Elimizde referans olarak alabileceğimiz ne bir gövde ne de lens yoksa ve tüm lenslerinizle yaptığınız denemelerde örneğin devamlı (-) yönlerde ayarlar gerekiyorsa, bu durumda şunu düşünmek gerek; tüm lenslerinizde hep back-focus problemi olma ihtimali ile makinenizde bu problemin olma ihtimali nedir? Ne kadar çok lens ile deney yaparsanız, o kadar gerçeğe yakın sonuç çıkacaktır.
Ama lenslerinizin bir kısmı hiç ayar gerektirmiyor, bir kısmı ayar istiyorsa; makinenizde problem yok denilebilir. Gerçekten de öyle midir?
Diyelim ki benim gibi 5 adet lensiniz ve 1 adet D800 gövdeniz var.
Denemeleri yaptık ve tıpkı benim gibi 2 adet lensinizde (-) yönde ayar gerekti.
Diğer 3 lensim ayar istemedi. Bu benim D800 gövdemi temize mi çıkarıyor? Hayır.
Belki benim gövdemde aslında front-focus problemi var ve olması gerekenden daha önünü netliyor, bu da diyelim ki +5 değerinde olsun.
Sorunsuz zannettiğim lenslerimde de -5 kadar back-focus problemim varsa, aslında şanş eseri gövdemdeki +5 yöndeki kaçıklık, lenslerimdeki -5 yöndeki kaçıklık ile birleşip doğru yeri odaklıyordur.
Sorunlu olan yukarıda bahsettim 50mm lensim aslında -9 değil, -14 kaçıklık vardır ve 70-200mm lensimde -4 değil, -9 kaçıklık vardır. Ama makinemdeki +5 kaçıklık nedeniyle -9 ve -4 ayar istiyordur.
Farkındayım, karışık oldu biraz.
Aslında eğer bir odaklama problemi tespit ederseniz, tüm lenslerinizle birlikte makinenizi bir ustaya götürüp kontrol ettirmeniz en doğru, akılcı ve kesin yöntem olacaktır. Bu işlem gerçek bir usta için çok zor değildir, ustasına bağlı.
Nokta.