İçeriğe git

Liderlik Tablosu

Popüler İçerik

06-07-2018 üzerinden en yüksek itibara sahip içeriği gösteriliyor Her alanda

  1. Kullandığınız filtrenin üzerinde 10 durak yazdığına bakmayın, hangi marka olduğunu bilmiyorum ama kalitesi önemli dediğim gibi. Size örnek fotoğrafı yayınladım yukarıda, o kare gündüz ve 15 saniyede çekildi. Demek ki olabiliyormuş. 10 durak üzeri ND filtreye ihtiyaç yok, 10 durak size yeter. Kameranızı alın, açık güneşli bir havaya çıkın. Kameranızı "A" Diyafram öncelikli çekim moduna alın. Diyaframınızı f/13 olarak ayarlayın, ISO 100 olsun. Pozlama ölçümünü "Matris" olarak ayarlayın. Netlemenizi yapın ve bu ayarlar ile bir kare çekin, bu birinci fotoğrafınız olsun. Kameranız hangi enstantaneyi vermiş onu not edin (örneğin 1/100sn olsun) Lensin odak halkasına hiç dokunmadan lensinizi "Manuel AF" kısmına alın, otomatik AF devreden çıksın. ND filtrenizi takın ve 10 durak olacak şekilde ayarlayın (sanırım sizdeki dairesel filtre) Sonra kameranızı "M" manuel çekim moduna alın, Diyafram f/13, ISO 100 ve Enstantaneyi 10sn ayarlayın (1/100sn'yi 10 durak öteledik) Bir çekim daha yapın, bu ikinci fotoğrafınız olsun. Eğer ND filtreli son çektiğiniz ikinci fotoğraf birinci fotoğraftan çok daha parlak, beyazlar çok patlamış çıkmışsa ND filtrenizi aldığınız yere iade edin. Çünkü üzerinde yazdığı gibi 10 durak değildir. Toleranslarında dolayı yarım durak, en fazla bir durak fark edebilir belki, ama bundan fazlası kabul edilemez. Kaliteli bir ND filtre alın, yani paraya kıyın. Elinizdeki filtrenin gerçekte kaç duraklık olduğunu şöyle anlayabilirsiniz; İkinci fotoğrafı Photoshop'ta açın, Camera RAW'da birinci fotoğrafa benzer bir pozlamaya gelene kadar "Pozlama"yı kısın (negatif yönde) Kaç durak kıstığınıza bakın (örneğin 3 durak olsun). Yani ikinci fotoğrafınızı, birinci fotoğraf seviyesine getirebilmeniz için 3 durak karartmak zorunda kaldınız. Halbuki ND filtreniz gerçekten 10 durak olsaydı bunu yapmak zorunda kalmadan, birinci ve ikinci fotoğraf aynı pozlama değerlerinde olmalıydı. Demek ki bu örneğe göre sizin ND filtre 10 durak yazdığı yerde ışığı gerçekte 7 durak engelleyebiliyormuş. Saygılar.
    1 puan
  2. Bu konuda, yani filtre kullanımı konusunda çok fazla deneyimim var, filtrelerimi kullanmayı çok severim. Özellikle manzara çekimlerimde olmazsa olmazlarımdandır filtrelerim. Öncelikle şunu söylemem gerek, Polarize ve ND filtreler pekala birlikte kullanılabilirler, hatta polarize etkisiyle ND'nin sağladığı uzun pozlama çok etkileyici sonuçlar üretir, doğru kullanmak koşuluyla. Polarize filtreler tek başlarına zaten normalde yaklaşık 2 durak yavaşlatırlar, yani 2 durak kazanırsınız. Benim 6, 10 ve 15 duraklık ND filtrelerim var. Bazen bu filtrelerimin 2 tanesini aynı anda kullanırım. 10 ve 15 duraklık filtrelerim ile 25 durak kazandığım çekimlerim vardır. Üstüne polarizeyi ekleyin Kullanacağınız filtrelerin kazandırdığı duraktan önce kalitesi ilk sıradadır. @neehot beyin dediği gibi kaynak camı gibi olanlar da mevcuttur. Ben LEE kare filtreler kullanıyorum, bu setime hatırı sayılır bir gövde fiyatı ödemişimdir. Ama bu aşamaya gelene kadar ne filtreler denedim, ne kadar boşuna paralar harcadım bilemezsiniz. Eğer filtre kullanacaksınız, öncelikle kaliteli olanlarını alacaksınız. ND filtreler ile çekim yaparken kesinlikle ve kesinlikle vizör kapalı olmalı, kapağı varsa kapatın, yoksa bir bant vs gibi şeyle üzerini örtün. Sadece vizörü kapatmak yetmez, lensin ön camı dışındaki gövde dahil herşeyi örtün. Deneyin, ne demek istediğimi anlarsınız. Aşağıdaki fotoğrafı 23 Nisan günü İzmir Konak meydanında çekmiştim. Tepede pırıl pırıl bir güneş ve açık bir havada. Polarize ve ND filtreli bir çekim. Diyafram f/13, ISO 64 ve Enstantane 15 saniye. Normal koşullarda, yani hiç filtresiz ideal pozlamam; f/13 diyafram ile 1/200sn idi. Polarize filtremi takıp ayarlayınca enstantane 1/60sn oldu. 10 duraklık ND filtremi takınca doğru pozlama için 15 saniye ayarlamam gerekti. Bu fotoğrafın hikayesini, tüm çekim adımlarıyla birlikte blogumdaki "Fotoğrafınızı geliştirin, daha fazla ekipman almayın" başlıklı makalemde yazmıştım. Saygılar.
    1 puan
  3. Merhaba, Telekonvertör olayı biraz sıkıntılı bir konudur. Her objektif ile çalışmaz, mutlaka kullanacağınız objektife uyumluluğu kontrol edin. 1.4x , 1.7x ve 2x gibi modelleri olur genellikle. Adlarından da anlaşılacağı gibi fokal uzunluk çarpanlarıdır bunlar, yani 100mm bir objektife 1.7x telekonvertör takarsanız lensiniz 170mm olur. Telekonvertörler, tiplerine göre objektifin ışık geçirgenliğini yani en açık diyafram değerini etkiler. 1.4x telekonvertör diyaframdan 1 durak kaybettirir, 2x olanlar 2 durak kaybettirir. Yani en az açık diyaframı f/4 olan bir objektife 2x telekonvertör takarsanız, lensin en açık diyaframı f/8 olacaktır, f/8 diyaframdan daha açık bir diyaframda çekim yapamazsınız, mesela f/5.6 bile olmaz artık. Her Telekonvertör ile Otomatik AF yapılamaz, onun için satın alırken buna dikkat edilmeli. Yani Otomatik AF çalışmaz, netlemeyi manuel yapmak zorunda kalırsınız. Kullanacağınız gövde de burada çok önemli. Eğer kameranızın AF Sistemi netleme sınırı f/8 diyaframsa, ki bu birçok giriş seviyesi kamerada f/5.6 ile sınırlıdır, o durumda madde 3'te açıkladığım nedenlerden dolayı lensiniz Telekonvertör ile en açık diyaframı f/8 olacağından, bu konvertör ile otomatik netleme yapamazsınız. Telekonvertörler de sonuçta camlardan ibarettir, bunları kullanarak objektifinizin önüne ilave birtakım camlar daha ilave edersiniz, bu da görüntü kalitesi ve keskinliği olumsuz etkiler. Netteki videolara kanmayın, tecrübeyle sabittir. Eğer Telekonvertör alacaksanız ve kullandığınız gövde Nikon'sa Nikon marka alın. Keskinlik nedeniyle 2x olanını tercih etmeyin, öncelik 1.4x olsun, o olamazsa en fazla 1.7x olsun. Ben sizin yerinize olsam, telekonvertör almak yerine daha uzun odaklı iyi bir objektif alırım. Eğer telekonvertörü takmayı düşündüğünüz lens kaliteli değilse, telekonvertör ile daha da kalitesiz olacaktır. Saygılar.
    1 puan
  4. keskinlik olarak ikisi arasında çok bi fark olduğunu sanmıyorum ama açı olarak 35 mm'yi tavsiye ederim.
    1 puan
Bu afiş şu şekilde ayarlanmıştır: İstanbul/GMT+03:00
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.